szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyugat-Európában drámaian nő a fiatal nemzedék alkoholfogyasztása: Nagy Britanniában és Németországban orvosok, egészségvédő civil szervezetek és a hatóságok is riadót fújtak - adta hírül a Der Spiegel online kiadásában.

A hamburgi hetilap brit és német források alapján részletesen foglalkozik a jelenséggel, amelyet a The Independent című londoni lap úgy írt le, hogy: " Az alkopop nemzedék halálra issza magát".
 
Miközben a felnőtt lakosság körében a jelek szerint normalizálódik az alkoholfogyasztás Nagy Britanniában, a szigetországban és Németországban is szabályos ivászatverseny folyik a fiatalok között. A "sportverseny" egészen a teljes eszméletvesztésig folyik.
 
Egy 16 éves berlini gimnazista, aki kómába esett 52 pohár tequila elfogyasztása után, a mai napig küzd az életéért, de ha életben marad, akkor is maradandó károsodásokra számíthat.
 
Az ivásversenyekhez nagyban hozzájárultak azok a partik, amelyeken - például diszkókban - egy bizonyos összeg befizetése után mindenki annyi alkoholt ihat, amennyi belefér.
 
A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) adatai azt mutatják, hogy a fiatalok körében tart az ivás-őrület, 1990-hez képest 2004-ben a 11-15 éves korcsoportban kétszer annyi alkohol fogyott. "Azóta a fiúk fogyasztása stabilizálódott, viszont a lányoké jelentősen emelkedett" az ONS szakértői szerint.    Ennek a különösen fiatal csoportnak a tagjai közül majdnem minden negyedik fiú és lány igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy ivott-e alkoholt a múlt héten?
 
"A 24 órát nyitva tartó boltok, és az ivászat-kirándulások korában élünk" -  hangsúlyozta Andrew McNeill, a brit alkoholkutató intézet munkatársa, aki szerint a konzekvencia az, hogy egyre fiatalabbak kerülnek alkoholpanaszokkal kórházba.   Hasonló a helyzet Németországban is, ahol szintén mind több gyereket visznek be alkoholmérgezéssel a mentők.
 
A legrosszabb a helyzet Skóciában, ott hetente 45 fiatal hal meg az alkohol miatt, és a skót hatóságok kampányt indítanak a versenyivászat, a "binge drinking" ellen.
 
1991 és 2004 között Nagy Britanniában a duplájára emelkedett azoknak a haláleseteknek a száma, ahol az ok az alkohol volt, és akkor még nem számították ide a közlekedési baleseteket - olvasható a Der Spiegel online kiadásában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
euractiv.hu Gazdaság

Nőhet az alkohol adója

Az Európai Bizottság szeretné növelni az alkoholra kivetett adó alsó határát. A javaslat vélhetően megosztja a tagállamokat.

MTI Plázs

Regenerálódik az alkoholisták agya

Az alkoholizmus okozta károsodás egy részét az ivás abbahagyása után az agy képes helyreállítani - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

Világ

EU-biztos: egészséges a mérsékelt alkoholizálás

A mérsékelt alkoholfogyasztás egészséges - véli Markosz Kyprianu, aki az uniós alkoholstratégia kidolgozása kapcsán kialakult vitában fejtette ki véleményét. Brüsszel azt szeretné, ha sikerülne csökkenteni az alkohol okozta gondokat, az európai szeszipar viszont természetesen ellenzi ezt a lépést.

hvg.hu Plázs

Már az anyaméhben eldől az alkoholizmus

Azok a nők, akik nagy mennyiségben fogyasztanak alkoholt a terhességük alatt, valószínűleg gyermekeiknél is előidézik a későbbi alkoholproblémákat. A vizsgálatok szerint a felnőttkori alkoholizmus nem csak a környezeti tényezők, mint például a szülők italozása és dohányzása hatására alakul ki, hanem biológiai eredete is van.

MTI Plázs

Az alkoholisták nem értik a viccet

Az alkoholisták kevésbé értik a vicceket, mint az absztinensek - erre a következtetésre német kutatók jutottak egy kísérletsorozat nyomán - adta hírül a Die Welt című német napilap.

Világ

Tömeges alkoholmérgezések Oroszországban

Hivatalos adatok szerint Oroszországban évente több mint harmincezer embert ölnek meg a hamisított szeszesitalok. A kisebb kiterjedésű, néhány embert érintő mérgezések hétköznapi esetnek számítanak, ám az utóbbi napokban több mint háromszázan kerültek kórházba, és napról napra nő a halálos áldozatok száma is.