szerző:
hvg.hu

Autózáskor termel biodízelt a Greenbox-nak keresztelt megoldás, melyhez genetikailag módosított algákat vetettek be walesi tudósok.

1.Az autó kipufogórendszerére rákötik a Greenboxot.
2.Tankoláskor a megkötött mérgező gázokkal teli
dobozt biztonságosan újra cserélik.
3.Az bioreaktorban gázokkal táplálják algákat
4.Az gázzal táplált algákból biodízelt állítanak elő.
© Reuters
A Treehugger nevű blogon megjelent bejegyzés szerint a Greenbox koncepciója szerint az autót hagyományosan a kipufogón át elhagyó kipufogógázból összegyűjtik a széndioxidot és a dinitrogén-oxidot. Az összegyűjtött gázokkal ezután, genetikailag módosított algákat táplálnak, melyekből aztán biodízelt sajtolnak ki. Ehhez az algákat tartalmazó dobozt minden tankoláskor cserélni kell. Az így előállított üzemanyag azonban kiválóan hajtja az autót és szinte a hagyományos dízellel megegyező energetikai tulajdonságai vannak.

Eddig két év alatt 130 autón tesztelték a gázevő algákkal telített dobozokat, s ez alapján kiejelnthető melyek szerint a készülék a széndioxid 85-95 százalékát képes megkötni. Az eredményeken felbuzdulva David Hansen észak-walesi munkáspárti képviselőnek is bemutatták a technológiát, aki szintén az ügy mellé állt.

„Információim szerint jelentősen csökkentené az autók környezetkárosító hatását a Greenbox” – mondta a Reutersnek. „Szeretnénk, hogy a technológia brit gyártó kezében, brit gyárakban honosodjon meg először, s ezért most minden erőmmel a fejlesztők és a brit kormány közti tárgyalások előmozdításán ügyködöm."

Eközben a fejlesztőket a japán Toyota és az amerikai General Motors is megkereste a találmány jogai iránt érdeklődve.

A két mérnök és egy biokémikus fejlesztései nyomán létrejött megoldást azonban még saját feleségeiktől is óvják az ötletgazdák, akik minden demonstrációt követően három részre szedik Greenboxukat, s mindenki csak a megoldás egy részét viszi haza. Annyit azért elárulnak az óvatos tudósok, hogy a teljes brit autóhasználat kipufogógázainak újbóli felhasználásához tíz genetikailag módosított algaelőállító üzem kell, melyek egyenként 400 hektárosak. Ezekkel megoldható a 30 millió brit autó által kipöfögött széndioxid kérdése.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Világ

Algainvázió a román tengerparton

Mivel évekig semmiféle megelőző intézkedést nem tettek, a hatóságok tehetetlenül szemlélik, hogy a tengerparti homokot bűzlő, bomló alga özönlötte el, ami elriasztja a vendégeket.

MTI Gazdaság

A biodízelre esküszik a Mol

A jövő bio- és megújuló üzemanyagai közül a Mol a biodízelben lát üzleti lehetőséget - mondta Thernesz Artur, a olajtársaság fejlesztési igazgatója. Szerinte a biogázolaj kedvező piaci lehetőségei és jobb energetikai tulajdonságai miatt is több sikerrel kecsegtet a benzinbe keverhető, jelenlegi módon előállított bioetanolnál.

hvg.hu Autó

Lesz magyar biodízel-biznisz, vagy mindenről Torgyán tehet?

A hurráoptimisták máris bioüzemanyag-nagyhatalomként gondolnak Magyarországra, a tamáskodók viszont úgy vélik: a megújuló energiaforrások világpiacára nem olyan egyszerű betörni, s nem is feltétlenül muszáj. A jövedéki rendelkezések okán idehaza nem csupán az étolajos vagy ipari-szeszes "sufnituning" tilos, de még a repcetáblát művelő traktorba sem lehet repcedízelt tankolni.

hvg.hu Világ

Milyen veszélyeket rejt az olasz algainvázió?

Kiütések, kötőhártyagyulladás, légzési panaszok a leggyakoribb tünetek, amiket az olasz partokon júniusban újból megjelent mérgező algák okozhatnak. A fertőzött tengerben nem tanácsos fürödni, de ha mégis megmártózunk, alaposan le kell zuhanyozni utána. Fennáll-e fertőzés veszélye akkor is, ha nem megyünk be a vízbe? Vörös Lajost, az MTA Limnológiai Intézetének munkatárását kérdeztük.

hvg.hu Autó

Őrült túra Amerikán át - biodízellel

A nélkülözhetetlen autószerelőkön kívül egy politológus, egy televízió-nagykereskedő és egy belga királyi lovastiszt is tagja volt annak az expedíciónak, mely május negyedike és huszadika között három terepjáróval szelte át az amerikai kontinenst Alaszkától a Tűzföldig. A résztvevők a civil foglalkozástól függetlenül offroad-őrültek, akiket a barátságon kívül a környezetvédelem és a megújuló energiaforrások iránti elkötelezettség köt össze.

MTI/hvg.hu Autó

Óvatosan a biodízellel

Bár nálunk még hivatalosan nem lehet tankolni biodízelt, jó tudni, hogy a jelenlegi motorok nagy része nem szereti kizárólag ezt az üzemanyagot. Több autógyár is óva inti az autósokat attól, hogy dízel gépjárműveikbe csak biodízelt tankoljanak.

hvg.hu Tech

Mutáns alga mentheti meg a világot

Berkeley-ben a Kaliforniai Egyetemen kutatók egy olyan algafajtát nemesítettek ki, amely fotoszintézis útján képes lehet ipari méretekben is a hidrogéntermelésre, s mindemellett más ipari alapanyagok sokaságát adhatja még.

Annyi a váltás a magyar diplomáciában, hogy nehéz lett kiszűrni a kockázatokat

Annyi a váltás a magyar diplomáciában, hogy nehéz lett kiszűrni a kockázatokat

Karácsony beach-hangulatot tervez nyárra a pesti alsó rakpartra

Karácsony beach-hangulatot tervez nyárra a pesti alsó rakpartra

Egy jól megírt szerződés elég, hogy ne kelljen adózni a föld bérbeadása után

Egy jól megírt szerződés elég, hogy ne kelljen adózni a föld bérbeadása után

Kálmán Olga DK-s elnökségi tag lenne

Kálmán Olga DK-s elnökségi tag lenne

Nem mond le a Duna-parti cipőkbe köpködő jobbikos

Nem mond le a Duna-parti cipőkbe köpködő jobbikos

Három kamion karambolja okoz dugót az M1-esen

Három kamion karambolja okoz dugót az M1-esen