szerző:
techline.hu

Érdekesség, hogy akkoriban még nem volt Artisjust és BSA sem, így a műsorvezető...

Érdekesség, hogy akkoriban még nem volt Artisjust és BSA sem, így a műsorvezető mindig bemondta: „hogy most pedig visszaszámolok, aztán háromra tessék elindítani a magnót !” Ma már ezért kapna vagy tíz év börtönt… A zenerajongók és gyűjtők tehát kizárólag ezekből a csatornákból szerezhették be kollekciójukat, szépen meg is teltek az akkoriban divatos Polimer és BASF típusjelű kazetták. Az internet megjelenésével azonban már rengeteg (legális vagy nem legális) oldalról tölthetünk le teljes albumokat, az (immáron internetes) rádióadások rögzítésének tehát nincs értelme… gondolnánk, de ez nem így van.

Még mindig rögzítünk?
A helyzet ugyan javult, a net tele van MP3 formátumú zenékkel, a vájtfülű és igényes zenerajongók azonban ugyanúgy nem tudják beszerezni napi betevőjüket mint anno 70-es évekbeli elődeik.

Shoutcast - zene minden mennyiségben

A neten található (és főleg a legális) letöltő szolgáltatásos ugyanis csak az éppen aktuális slágereket tartalmazzák, aminek többsége bizony tucki-tukci-techno/dance esetleg rap zeneszám. A netes letöltés tehát nem sokat segít rajtunk, ha mondjuk valamelyik Pink-Floyd vagy Peter Gabriel album hiányzik elektronikus gyűjteményünkből. Szerencsére nem kell az hazai kereskedelmi rádiók (jelen sorok keretein belül inkább nem minősített) zenei gyűjteményére, vagy a netről letölthető kismillió DJ- MC- és egyéb, pár év múlva úgyis az ismeretlenség homályába süllyedő előadó számaira hagyatkoznunk, hiszen az internetes rádiók és állomás-gyűjtemények (élükön a shoutcast-al, wwww.shoutcast.com) bőven tartalmaznak igényes, és tematikus streameket. Nincs más dolgunk min kiválasztani a nekünk megfelelőt (raggie-től az easy-jazzig van itt minden) és máris nagy az esély, hogy pillanatokon belül meghallunk egy-egy igen remek Phil Carmen vagy Dave Crusin zeneszámot, amire a pl. a magyar kereskedelmi rádiók esetében várhatnák akár 100 évet is… Megvan tehát, hogy honnan jön az igényes és változatos zene, nincs is más dolgunk, mint valahogyan rögzíteni.

Felvétel indul!
Az egyszeri felhasználó a legtöbb esetben valamilyen audio-editort használ ha rögzíteni óhajt egy stream-et: megnyomja a szoftverben a record gombot, majd ha megvan amit akart (vagy betelt a vinyó a több gigabájtos wav fájl miatt) akkor megnyomja a stop-ot. Ez az „elindítom/megállítom” módszer a Kádár rendszer BRG mangetofonjaival meg jól működött, napjainkban azonban már nem elegendő- hiszen az óriás méretű wav jájlból nekünk kell „kivagdosni” a minket érdeklő részeket, ráadásul meg kell jegyeznünk vagy a neten kell megkeresnünk a zeneszámok címeit, ráadásul meg át is kell konvertálunk a wav-ot MP3-ba vagy OGG-be. Más szoftver után kell tehát néznünk. Először vizsgálgassuk azon szoftvereket (illetve ezekből a legjobbat) ami kifejezetten zeneszámok vagy albumok rögzítésére szakosodtak. A legnépszerűbb ilyen szoftver a sokatmondó Stationripper névre hallgat, mérete pár megabájt, és ingyenesen letölthető a http://www.stationripper.com/ címről. A szofternek több olyan szolgáltatása is van, ami jelentősen megkönnyíti kollekciónk összeállítását: először is automatikusan „feldarabolja” a rögzítendő stream-et, azaz minden zeneszám szépen, különálló MP3-ban kerül rá a merevlemezünkre, az ID3 tagokkal (előadó neve, szám és album címe) egyetemben. Ráadásul a reklámokat is „kivagdossa” nekünk a szoftver, a rögzítés befejeztével tehát semmi más nincs a gépünkön, csak egy szép nagy MP3 kollekció, ami gyakorlatilag „készen is van”. A szoftver legnagyobb előnye, hogy egyszerre akár 100 (nem tévedés: száz) rádióadásból is rögzíthetünk, így pillanatok alatt szert tehetünk egy több ezer fájlból álló zene-kollekcióra. Ráadásul a felületbe integrálva van egy böngésző, ahonnan egy kattintással elérhetjük a Shoutcast többezer állomását, így nem is kell streamek után kutakodnunk a neten, csak egy bal-klikk és máris indulhat a felvétel !

Jó ha tudjuk, hogy az internetről bármilyen zeneszámot/filmet vagy egyéb dolgot letölthetünk és rögzíthetünk, teljesen jogszerűen – abban az esetben ha ezek a fájlok, kizárólag otthoni használatra kellenek, azaz nem másoljuk őket boldog-boldogtalannak, nem publikáljuk őket a neten, és főleg nem adjuk tovább pénzért. Az MP3 fromátumban való tárolás és rögzítés azonban (az MP3 fromátum jogi háttere miatt) jogilag nem tisztázott, ha tehát teljesen a jog betűje szerint akarunk eljárni, akkor az egyenlőre vitatott MP3 formátum miatt az ugyanolyan jó (ha nem jobb) OGG formátumot használjuk, ez ugyanis ellentétben az MP3-al teljesen jogszerű és ingyenes. OGG konvertert rengeteget találhatunk a neten (pl. www.audio-converter.com/), a fájlok mérete sem fog változni, ráadásul az OGG-t ugyanúgy lejátssza a Winamp és a médiaplayer mint az MP3-akat.

Időzitett felvétel

Kedvenc előadóink számainak rögzítése tehát (hála a Stationrippernek) meg van oldva, de mi a helyzet az „ún időzített felvétellel”, amire akkor van szükség amikor mondjuk, kedvenc kabararénkat, vagy beszélgetős műsorunkat, esetleg egy kívánság műsort szeretnénk rögzíteni, éppen azért mert az adott időpontban sajnos nem fogunk otthon tartózkodni? Nos, ebben az esetben egy másik szoftvert, a Total Recordert érdemes használnunk.

Egy érdekes rádiós interjú rögzítése folyamatban...

A Total Recorder legfőbb tulajdonsága, hogy mindennek a „hangját” képes rögzíteni amit a PC éppen futtat, legyen szó akármiről, a realplayertől a DVD lejátszóig. Bármit rögzíthetünk tehát ami éppen hallunk, így ez a szoftver tökéletes arra, hogy gondosan beidőzítve merevlemezre mentsük kedvenc műsorainkat. A TC persze nem egy internetes rádiókra szakosodott szoftver, így az olyan extra funkciók mint a reklámok figyelmen kívül hagyása vagy ID3 tag-ek kiolvasása a streamből nem kapott benne helyet, cserébe viszont rengeteg funkciót kapunk ami az időzítésre, és a rögzített audiósáv manipulálására ad módot. A szoftver „scheluder” opcióját (tools menü/scheluder) használva, egyszerű időpont megadásokkal vezérelhetjük, hogy mikor induljon el és mikor álljon le a rögzítés – ezeket az időpontokat persze kötegelve is megadhatjuk, így pl. rögzíthetünk egy délutáni kabarét, majd tartunk egy pár órás szünetet, és ismét rögzíthetünk egy esti beszélgetős műsort. Nincs más dolgunk mint elindítani a beidőzített commandert, majd elindítani az internetes rádiót – csak bekapcsolva hagyjuk a gépet, ás mehetünk a dolgunkra. (persze ha megszakad a netkapcsolat amíg nem vagyunk otthon, az bizony pech…) Az így felvett nyersanyagokat aztán később bármikor meghallgathatjuk, vagy ha el is akarjuk tárolni őket, akkor a commander képes wav, wma, mp3, Ogg Vorbis és FLAC formátumokban is elmenteni az anyagot. Ennek a szoftvernek az esetében nem kell megadnunk a stream elérését, a commander egyszerűen azt rögzíti amit éppen hallunk. Sajnos az ingyenesen letölthető verzió tartalmaz korlátozásokat, arra azonban jó, hogy képet kapjunk a szoftver tudásáról – a 11 dolláros (kb. 2500 forint) regisztrációs díj pedig igazán nem mondható soknak egy ilyen különleges alkalmazás esetében.

A legtöbb hazai kereskedelmi adónak van online hallgatható változata is – ha tehát valamit rögzíteni akarunk, nincs más dolgunk mint megtalálni weboldalukon az „online hallgatás” vagy hasonló opciót. Érdemes a netradio.lap.hu címen is szétnézni, itt ugyanis már eleve ki vannak gyűjtve a legjobb magyar és külföldi rádiók. Használhatjuk a Winamp beépített „internet radio” opcióját is, erre klikkelve több száz , katagóriánként elrendezett adó közül válogathatunk. A shoutcast óriási gyűjteményét a www.shoutcast.com címen vagy közvetlenül a Statioripperből érhetjük el.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hőkamerával, drónnal és radarral is védik a magyar határt

Hőkamerával, drónnal és radarral is védik a magyar határt

Cáfolják, hogy Mengyi VIP-rab lenne

Cáfolják, hogy Mengyi VIP-rab lenne

Majdnem ki kellett adni a kényes adatokat, de a Kúria megmentette a belügyet

Majdnem ki kellett adni a kényes adatokat, de a Kúria megmentette a belügyet

Természetben kárpótolná a Fidesz a szegregált gyöngyöspatai romákat

Természetben kárpótolná a Fidesz a szegregált gyöngyöspatai romákat

Céltévesztés Iránban: nemcsak a lelőtt ukrán gép miatt van bajban az ajatollah

Céltévesztés Iránban: nemcsak a lelőtt ukrán gép miatt van bajban az ajatollah

Megmutatta a OnePlus, milyen ütős technológián dolgoznak most – videó

Megmutatta a OnePlus, milyen ütős technológián dolgoznak most – videó