szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A kétablakos fájlkezelőknek bizony hagyományuk van már az ősi DOS-os idők óta...

A kétablakos fájlkezelőknek bizony hagyományuk van már az ősi DOS-os idők óta, Norton bácsi Commandere szinte minden PC-n ott virított (akkoriban ugye nem nagyon foglalkoztatta a jónépet a jogtisztaság kérdése), s később Windowsra, Linuxra, BeOS-re, OS/2-re, de szinte valamennyi operációs rendszerre megszülettek a klónjai, és máig tartják magukat (lásd Total Commander Windowson). Ezt a sorsot természetesen az OS X sem kerülte el, és ezért sokan hálásak. A Forklift pedig több szempontból is nagyszerű. Először is eredeti magyar termék, tekintsünk rá hát kicsit saját gyermekünkként.
Másodszor: a kategóriájában nem nagyon akad párja tudásban és kivitelezésben.

Modern fájlkezelő

A kis targonca ikonra kattintva megnyugodva sóhajt fel a Norton Commanderen nevelkedett switcher: ez az, ez kell nekem! Két részre osztott ablakban vannak ugyanis a fájlok és mappák. Ezzel még nem emelkedne ki a tömegből, hiszen ilyen ingyen is elérhető (a Forklift sajnos nem ingyenes). Másolni, mozgatni, átnevezni nem kunszt azért OS X-en sem. Még attól sem esünk hasra, hogy ZIP-be tömörít, és persze kicsomagolni is tud. Azonban a Forklift ezen felül jeleskedik még FTP/SFTP kliensként is, és a hálózatkezelésben is otthon van. Több konkurensével ellentétben, rendesen megjeleníti a mappák cimkéit (Color Labels), képes megmutatni a rejtett fájlokat és mappákat, és még füleket (tab) is használhatunk benne, hogy ne kelljen három új ablakot nyitnunk, ha nem tudjuk eldönteni, éppen melyik mappa tartalmát lenne a legfontosabb megjeleníteni az aktuális ablak két paneljének valamelyikében.

FTP kliensként is használható

Az már csak hab a tortán, hogy az alkalmazások eltávolításában is segít, ha kell. Elegendő a Delete App gombra kattintani, miután kiválasztottuk a törlendő alkalmazást az aktív panelben, és a Forklift már össze is szedi egy listába a programhoz tartozó egyéb fájlokat a rendszerben. Kijelölhetjük, ezek közül melyiket szeretnénk törölni, és azután egy mozdulattal küldhetjük őket az örök bitmezőkre.
A Forklift további remek szolgáltatása, hogy képes egyetlen lépésben több fájlt átnevezni.

Csoportos átnevezési lehetőség

A Tools/Batch Rename menüpontban akár több szempont szerint is átnevezhetünk állományokat. A módosítások eredményéről előnézetet is kapunk, így a végeredményt illetően is biztosra mehetünk.
Szintén a Tools menü rejti a Combine to és Split to menüpontokat. Ezek segítségével fájlokat szabdalhatunk darabokra, és persze illeszthetünk később újra össze.
A program próbaverzióját letölthetjük a http://www.binarynights.com/ oldalról.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Mérföldkő az európai zöldenergia-termelésben

Radar360: Mérföldkő az európai zöldenergia-termelésben

Új céget alapított a OnePlus társalapítója, hamarosan jön az első eszköz is

Új céget alapított a OnePlus társalapítója, hamarosan jön az első eszköz is

Három férfi kirabolt egy nőt a Rózsák terén, egyiküket fotó alapján keresik

Három férfi kirabolt egy nőt a Rózsák terén, egyiküket fotó alapján keresik