szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Manapság a PC-ket egyre többen használják otthoni szórakoztató központnak.

Manapság a PC-ket egyre többen használják otthoni szórakoztató központnak. A Windows Media Center erre kitűnő megoldás. De nincs ez másképp a Mac-es világban sem. A gépekhez adott távirányítónak és a Front Row szoftvernek köszönhetően bármelyik mai Mac könnyedén irányítható a fotelből, kényelmessé téve a zenehallgatást és a filmnézést. Utóbbi persze akkor a legkényelmesebb, ha egy újabb film esetén még azért sem kell felállnunk a fotelből, hogy a következő DVD-t a meghajtóba helyezzük.

Erre a legegyszerűbb módszer, ha filmjeinket MP4 vagy AVI formátumban tároljuk a merevlemezen (persze a jogi dolgoktól most elvonatkoztatnánk, feltételezve, hogy mindenki a megvásárolt DVD-t rippeli a saját merevlemezére, és onnan azt nem is másolja tovább harmadik félnek, mert az ugye nem szép dolog!).

Kiválaszhatjuk a minőséget vagy a kívánt fájlméretet

Márpedig ha DVD filmeket szeretnénk rippelni, arra OS X alatt régóta a Handbrake az egyik legjobb választás és hála a fejlesztőknek a Windows és Linux felhasználóknak sem kell lemondaniuk róla, merthogy e két rendszerre is letölthető.

Ha több hangsáv és felirat van, azokkal is boldogul

Használata szinte gyerekjáték: betesszük a lemezt, kiválasztjuk a lemásolandó film- és hangsávot, és azt, hogy milyen minőségben és milyen formátumba kívánjuk konvertálni a filmet. Szükség esetén a feliratokat is "ráégethetjük" a rippelt filmre. A program AVi és MP4 (AVI DivX vagy éppen MP4 H.264) formátumba tud menteni, a hangot pedig MP3 vagy AAC tömörítéssel szedi le. A film képminőségét többféle módon megadhatjuk: választhatjuk a minőség százalékos „rontását”, megadhatunk kívánt bitrátát, vagy éppen optimalizálhatunk adott fájlmérethez is. Sőt, a képarányt is állíthatjuk, s szükség esetén persze vághatunk is a képből.
Ha túljutunk ezen a néhány beállításon, csak egy kattintás a Play gombon, és már készül is a másolat a merevlemezre.
Ha kedvenc filmjeinket ezzel a módszerrel a gépre másoljuk, már csak a távirányító és a médialejátszó kell, és kezdődhet a gondtalan mozizás. Lényeg, hogy kukorica, burgonyaszirom és innivaló legyen elég kéznél...

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!