szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Örömmel jelentjük: ez a program végre megérkezett, és majdnem...

Örömmel jelentjük: ez a program végre megérkezett, és majdnem tökéletesre sikerült. Azért csak majdnem, mert még vannak hiányosságai és hibái is, viszont úgy tűnik, a fejlesztőknek sikerült kitölteniük a fentebb említett űrt. Létrehoztak egy rétegek kezelésére képes, sok effektet ismerő, jól átlátható felületű, olcsó, és nagyon gyors képszerkesztőt (kihasználja az OS  X Core Image és Open GL lehetőségét, vagyis a munkához igénybe veszi a videokártyát is).

A felület illeszkedik az OS X-hez

A Pixelmator felülete nagyon emlékeztet a Photoshopéra, és a fontosabb billentyűkombinációk is egyeznek. A rétegkezelőben állíthatjuk a rétegek átlátszóságának mértékét, valamint a keverés típusát. Rétegmaszkokat is alkalmazhatunk, ami nagy szabadságot ad a montázsok készítésénél. A szűrők és az effektek tekintetében nagyjából azokat használhatjuk, amelyeket a Photoshopban is megszoktunk(közel 50 különféle szűrő és effekt került bele). Nincsenek viszont rétegeffektek (árnyék, ragyogás stb.), amit persze helyettesíthetünk manuálisan is, de persze kényelmesebb lenne automatizálva. Ráadásul ezek működése a már említett hardveres gyorsítás miatt valóban nagyon gyors.
Retusáláshoz használható eszközöket is kapunk (pipetta, clone, blur), és persze az alapvető képszerkesztő eszközök (például a változtatható ecsetek) is megvannak. Szövegeket is írhatunk vele, itt még jobban hiányzik az automatikus effektezés, ráadásul a szövegkezeléssel még vannak problémák (például a program hajlamos levágni a g és a j karakterek alsó néhány pixelét). 
A kijelöléshez is megtalálható minden, még Magic Wand Tool is van, a lustábbak (vagy mondjuk úgy, a sietősek) kedvéért.

Munka teljes képernyős módban

A programot használhatjuk teljes képernyős módban is, ilyenkor a Dock és a felső menüsor is eltűnik, és koncentrálhatunk teljesen a képre, ami betölti a képernyőt (már ha éppen akkora képpel dolgozunk, amely ezt képes megtenni).  Egy kis extraként a program képes új réteget létrehozni az iSight kamera képéből is, ehhez ki sem kell lépnünk, külön menüpont van rá.
A Pixelmator állományformátumok terén is dicséretesen teljesít, megnyitja és menti a PSD, TIFF, JPEG, PNG, PDF, EPS - és még rengeteg, kevésbé ismert - fájlt.
A Pixelmator lehetőségeit elérhetjük az OS X Automator alkalmazásán keresztül is, beleértve az effektezést és akár a képek átméretezését, forgatását is. Így akár automatizálhatunk is gyakran végzett műveleteket.
Mindent egybevetve nagyon jól sikerült kis alkalmazással állunk szemben, amely apró problémái ellenére már most is nagyon hatékony eszköz lehet azoknak, akik nem szeretnének százezreket költeni Photoshopra, vagy hetekig bajlódni a GIMP megszokásával, inkább invesztálnak körülbelül 60 dollárt egy könnyen használható és hatékony képszerkesztőbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem tartott sokáig Simon András szombathelyi foci-pályafutása

Nem tartott sokáig Simon András szombathelyi foci-pályafutása

Idegesítette a hattyú, ezért kitörte az állat nyakát

Idegesítette a hattyú, ezért kitörte az állat nyakát

Új rész készül a meseszerű Diablóhoz, már kipróbálhatja

Új rész készül a meseszerű Diablóhoz, már kipróbálhatja