szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Gondolhatnánk, hogy egy ilyen élethű, 3D-s kép elkészítéséhez...

Gondolhatnánk, hogy egy ilyen élethű, 3D-s kép elkészítéséhez méregdrága szoftverekre van szükség, így aktuális otthonunk felújításáról vagy tervezett házunk előzetes „berendezéséről” sajnos le kell mondanunk. Pedig nem így van!
A Live Interior 3D és egy alaprajz birtokában nagyon gyorsan elkészíthetjük lakásunk berendezhető, bejárható modelljét. Így már az építés, felújítás előtt kiderülhet, hogy mondjuk a fürdőszobába tervezett sarokkádnak köszönhetően vagy a WC-ről, vagy a csapról kell majd lemondanunk.

Tervezgetünk, tervezgetünk...

A program használata nagyon egyszerű, s számtalan előre textúrázott (de testreszabható) objektumot (bútorokat, lámpákat, eszközöket stb.) kapunk, hogy berendezhessük virtuális lakásunkat. Ha még ez sem lenne elég, akkor a Google SketchUp 3D Warehouse internetes objektumkészletéből is beilleszthetünk bármit.

[[ Oldaltörés: Második oldal ]]Az alaprajz megrajzolása ebben a programban a legegyszerűbb azok közül, melyekkel eddig összefutottunk. Ráadásul a falak, ablakok, ajtók minden részlete testreszabható.
Ha kész, a fogd és dobd módszerrel berendezhetjük lakásunkat, az objektumokat pedig szintén testreszabhatjuk az Inspector ablakban (pontos méret, szín, minta stb.). Az objektumokat természetesen szabadon forgathatjuk, mozgathatjuk, méretezhetjük. A kiválasztott bútor vagy elem minden jellemzőjét egyetlen ablakban látjuk, így könnyen észrevesszük, ha esetleg a méretekkel vannak gondok, és egyszerűn cserélhetünk textúrát is, szükséges.
A beépített kereső segítségével gyorsan megtalálhatjuk az éppen szükséges bútordarabot interaktív „raktárunkban”.

Lássuk az álomlakást!

Ha kevésnek bizonyulna a programhoz kapott bútorok, ajtók, ablakok stb. mennyisége, importálhatunk is 3D-s objektumokat Ogre XML, 3D Studio vagy éppen Google SketchUp formátumban. Utóbbiból rengeteget találunk a Google SketchUp oldalán. De még ide sem kell elnavigálnunk, mert a program egyetlen gombnyomásra megjeleníti a kérdéses Google oldalt ahol azután kategóriákra bontva objektumok százai várnak minket, minden témakörben.
Természetesen arra is módunk van, hogy megosszuk tervrajzunkat, vagy éppen az elképzelt 3D-s látványvilágot másokkal. A PDF dokumentumon kívül számtalan képformátumba exportálhatjuk projectünket.
A fények és árnyékok alkalmazásával a renderelésnél élethű fotókat készíthetünk elképzeléseinkről. Sőt még a napszakokat is megválaszthatjuk!
A 3D lakás bejárására is van mód, és akár QuickTime VR videót is készíthetünk.
Hasonlóan egyszerűen kezelhető és gyors programot sajnos Windowsra sem láttunk még (a számtalan gagyi mellett persze ott is akad néhány jól használható, ám kicsit túlbonyolított alkalmazás). A Live Interior 3D tökéletes iskolapéldája, hogyan kell mindenki számára használható lakberendező programot készíteni.
Sajnos nem ingyenes, de viszonylag olcsón, 80 dollár körüli áron juthatunk hozzá.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így lett a semmiből kulturális fórum a színház Szombathelyen

Így lett a semmiből kulturális fórum a színház Szombathelyen

Nagyot emelkedik a tejtermékek ára

Nagyot emelkedik a tejtermékek ára

Eltüntették a radarról a NER magángépét

Eltüntették a radarról a NER magángépét