szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Új divatirányzat hódít a tengeren túl, egyre többen gépelik...

Új divatirányzat hódít a tengeren túl, egyre többen gépelik böngészőjükbe valamelyik személykereső URL-jét. S bár a Google személyre is ad találatot, a kifejezetten erre szakosodott keresők (például a Wink, a Spock, a WikiYou vagy a Zoominfo) azért jóval hatékonyabbak. Ezekben az „emberkeresőkben” egyvalami közös: ismerősökre, ismeretlenekre, rég elfeledett kedvesünkre, távolba szakadt barátokra vagy épp az ideális munkatársra lelhetünk rá a segítségükkel. A dolog pikantériája, hogy az Egyesült Államokban nem kevés cég él abból, hogy megfelelő díjazás fejében információkat szolgáltat személyekről, a világhálón viszont minden ilyesfajta adat ingyen elérhető, olykor még több is, mint amennyit az említett cégek kínálnak.

A személykeresők, a nagy keresőóriáshoz, a Google-hoz hasonlóan működnek, csakhogy az adatbázisaik kizárólag személyek adatait tartalmazzák. Ezen adatbázisok felépítéséhez átvizsgálják a különféle közösségépítő szájtokat, így például a MySpace-t, a Facebookot vagy a Xinget, az online enciklopédiákat, és még fényképgyűjtő oldalakra (pl. Filckr) is ellátogatnak. Szorgalmas hangya módjára gyűjtenek be mindent, és egy cseppet sem zavarja őket, ha a szóban forgó személy tudta nélkül kerültek fel róla esetleg kompromittáló fotók, valótlan adatok.

[[ Oldaltörés: Második oldal ]]

Ártatlanabbak és ártóbbak
A legtöbbet a Spock nevű személykeresőről hallani (Spock.com) mostanában, amely nem kisebb célt tűzött maga elé, mint lajstromba venni a Föld szinte valamennyi lakóját. Szó se róla, nagyra törő elképzelés, s lehet, hogy lesz is belőle valami, hiszen már most is több százmillió ember adatával rendelkeznek, köszönhetően a közösségi oldalak átfésülésének és a személyekkel, blogokkal foglalkozó cikkek átvilágításának. Bár a Spock elnevezésről szinte mindenkinek az Enterprise csillaghajó (Star Trek) első tisztje jut eszébe, a Spock valójában egy mozaikszó, a Single Point of Contact and Knowledge kifejezés rövidítése. Ami miatt jelenleg nem kevés szó érti a Spock házelejét: a felhasználó nem tudja ellenőrizni a profilját, így előfordulhat, hogy egy intim helyzetben készített fotó is felbukkan a neve mellett.

Egy emberkereső, amelyről megoszlanak a vélemények

Jóval ártatlanabb személykereső a WikiYou, amely tulajdonképpen egy személyeket tartalmazó Wikipédia. A WikiYou (amelyet „Wikipédia + Twitterként” is jellemeznek) tulajdonképpen egy igazságtalanságnak köszönheti a létrejöttét: a Wikipeda Foundation minden olyan személy önéletrajzát törli, akit nem tart elég fontosnak ahhoz, hogy benne legyen a nagy online enciklopédiában. Ilyenek pedig, tetszik nem tetszik, vagyunk egypáran. A WikiYou ezzel éppen ellentétesen gondolkozik, szerinte mindenki megérdemel egy esélyt, ám a súlypont nála nem a fotókon és a különféle bejegyzéseken, hanem az illetők életrajzán van. Akárcsak a Wikipédia bejegyzéseit, a WikiYou életrajzait is lehet módosítani, szerkeszteni, kiegészíteni.

Végy egy csipetnyi Wikipédiát, s keverj hozzá egy kis Twittert

A Wink.com első bétaverziója már több mint két éve fent van a neten. A Spockhoz hasonlóan különféle közösségi oldalakat kutat át, emellett cikkekből és blogokból származó információkat is felhasznál. A Winkhez jelenleg 200 millió profil tartozik, s ezzel az értékkel jelenleg a világháló legnagyobb személykeresője.
Ugyancsak két éve áll az embert keresők szolgálatában a Zoominfo.com, amely idáig több mint 36 millió embert térképezett fel. Ügyfeleit elsősorban fejvadászcégek, illetve olyan vállalatok képezik, akik új munkatársakat keresnek – nekik havi 10 eurónak megfelelő összegért kínálják a pályázók adatait. Mintegy melléktermékként pedig ingyenes személykereső szolgáltatással is megjelentek a piacon. Az adatokat konferenciaprogramokból, netes újságcikkekből, magánhonlapokról gyűjtik.

Itt megtalálod azt, akit sehol máshol – állítják a Wink üzemeltetői

Úgy tűnik, nem menekülhetünk a személykeresők karmaiból, ha sokfelé megfordultunk a neten, s letettük digitális névjegyeinket, legyen szó blogról vagy fényképekről. Visszavonni igen nehéz ezeket, ám nem kell elkeserednünk - van már ellenszer. Felismerve ugyanis a felhasználói igényeket, időközben olyan vállalatok jöttek létre, amelyek visszaállítják ügyfelük jó hírnevét a neten. A tavaly alapított ReputationDefender nevű cég például havi jelentést készít a megrendelő hálózati imidzséről, s ezért mindössze 10 eurónak megfelelő összeget kér, s nagyjából ennek a duplájáért meg is tisztítja a világhálót az ügyfél adataitól, aki így újra tiszta lappal indulhat. A ReputationDefender egyébként szinte naponta vesz fel új munkatársakat, s elnézve a Wink, a WikiYou, a Spock és a Zoominfo ténykedését, úgy tűnik, még jó darabig nem kell felhagyniuk az álláshirdetéssel. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!