szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Bill Gatesről írni?

Bill Gatesről írni? Nos, ha valami, ez tényleg hálátlan téma, hiszen bárki előtt nyitott könyv az élete. Köztudott, hogy a Microsoft pályája egy garázsból indult (ezért a „micro” elnevezés), majd az IBM-nek eladott MS-DOS-szal kezdődött, illetve később a Windowszal  folytatódott Gates és a cég igazi karrierje. Vannak azonban olyan tények is a legendás Bill-lel és a nem kevésbé legendás Windowszal kapcsolatban, amelyek valahogy mindig kimaradtak a filmekből és a könyvekből.

Bill Gates inkognitóban - Törökországban

A befuccsolt vállalkozás
William H. Gates III (ugyanis ez hősünk teljes neve) már egészen korán elkezdte üzleti pályafutását. Alig volt tizennégy éves, amikor megalapította első cégét, a Traf-O-Datát, és nem is akárhogyan. 1971-ben a Logic Simulation nevű cég a washingtoni Kent utcáinak gépjármű forgalmáról készített statisztikákat. Elektronikus számlálókat (tulajdonképpen nagy fémdobozokat) raktak ki az utcákra, és ahányszor csak elhaladt egy autó a dobozok érzékelője előtt, az elektronika beindult és számolt. Pontosabban lyukakat fúrt egy papírszalagra, mivel akkoriban még nem volt jobb megoldás. A szalagok kiértékelése egy Bill Gates nevű középiskolás diák nyári munkája volt, azaz lett volna. Több ezer szalag átnézése ugyanis roppant unalmas feladatnak bizonyult, Bill tehát, ahelyett hogy nekiállt volna ennek, megalapította a Traf-O-Data nevű céget (cégecskét), és összetoborozta barátait a Lakeside Schoolból. És itt egy másik ismerős név: az egyik iskolatárs és barát nem más,mint Paul Allen volt. Ahhoz képest, hogy tulajdonképpen még gyerekek voltak, az üzlet egyáltalán nem ment rosszul, így 1972-ben már egy beruházásra is elszánták magukat: vásároltak egy Intel 8008 chipet. Az alap tehát megvolt, így elkezdődhetett az érdemi munka: elkezdtek egy saját autószámláló berendezésen dolgozni. Bill és Allen írták a szoftvert, Paul Gilbert (szintén egy barát a suliból) készítette a hardvert. Bár a kezdet roppant ígéretes volt, 1979-ben a cég (a csekély nyereség miatt) hivatalosan is megszűnt. Gates első vállalkozása tehát befuccsolt.

Érdekesség, hogy nagyon sok helyen (még az igen nívós answers.com-on is), 1971-72-re datálják a Microsoft megszületését, mondván „akkor még Traf-O-Data néven létezett, és később nevezték át Microsoft-ra”. Ez azonban így nem teljesen igaz, hiszen a Microsoft (eredeti nevén Micro-Soft) egy teljesen más (amúgy feltehetően sokak által ismert) történet: Bill Gates a Seattle Computer Products nevű cégtől ötvenezer dollárért megvette a QDOS operációs rendszert, majd jó érzékkel eladta az IBM-nek, de úgy, hogy a licenc cége, a Microsoft tulajdonában maradt. Így minden egyes DOS rendszerrel eladott gép után csörrentek a centek, dollárok a Microsoft kasszájában.

Bill Gates háza: "The Gates Estate"
Vajon milyen házban lakik a világ leggazdagabb embere? Nos Bill háza egy 4600 m2 területű telken található, jelenlegi értéke egészen pontosan 53 392 200 dollár, ebből a telek értéke 9 122 200 dollár (forrás: usnews). A ház úgynevezett Pacific Lodge stílusban épült. Csupán érdekességképpen: Gates pontos címe: 1835 73rd Ave NE, Medina, WA 98039 - de azért ne éljük bele magunkat, ha írunk egy levelet, akkor valószínűleg nem ő maga fog válaszolni, inkább valamelyik asszisztense (ezekből ugyanis elég sokkal rendelkezik).

A házba érkező látogatók belépéskor egy mikrochipet kapnak, amire ráírhatják személyes „igényeiket" - ezek után a ház bármelyik helyiségébe érve, az elektronika a látogató személyiségéhez igazítja a hőmérsékletet, a zenét vagy akár a falon függő elektronikus festmények megjelenítőit. Ha Bill és egy látogató egyszerre lépne egy helységbe, akkor természetesen Bill mikorchipje „felülírja" a látogatóét, de ezen nincs mit csodálkozni, végül is az ő háza. Ezek után bizonyára kitalálták, hogy Gates háza intelligens épület, és nem más vezérli, mint egy speciális Windows NT  (bár viccek keringenek arról, hogy Gates házát valójában Linux irányítja). 

A ház alapszíne egyébként piros, és James Cutler (James Cutler Architects) volt a tervezője. Szó se róla, nem takarékoskodtak a tervezés és a kivitelezés során, a házban található speciális, számítógép-vezérelt ajtók darabja 4000 dollárba került.  A házban van könyvtár, egy víz alatti zenerendszerrel ellátott medence és egy saját mozi is.

A Gates Estate alaprajza

Windows érdekességek
1983. november 10-én, a New York-i Plaza Hotelben a Microsoft hivatalosan is bejelenti a következő generációs operációs rendszert IBM rendszerekre. Az új rendszer GUI-t (azaz grafikus felületet) kapott, ráadásul multitask, azaz egyszerre több feladatot is elláthat. 1984 áprilisára a boltokban lesz – ígérte cége nevében Bill Gates. Nos, az új sztár, a Windows 1.0 majdnem két év késéssel, 1985. november 20-án jelent meg az üzletek polcain, a csúszás tehát, úgy tűnik, történelmi hagyomány a Gates-berkekben. Bill eredetileg „Interface Managernek” akarta keresztelni az új rendszert, a Microsoft (illetve akkor még Micro-Soft) makretingese, Rowland Hanson azonban előállt a „Windows” névvel, és addig győzködte Billt, míg végül a termék hivatalosan is a Windows elnevezést kapta.

Eredetileg Interface Manager-nek akarta keresztelni

1983 novemberét írjuk tehát, Bill bejelenti a Windowst, majd az első bétával (alfával) a hóna alatt elindul az IBM-hez, gondolván, ha az MS-DOS-szal ilyen jó üzletet csináltak, akkor a Windowszal csak jobb lehet. És itt ismét egy kevéssé ismert tény következik: az IBM finoman „elhajtotta” Gatest, mondván, köszönik szépen, de már dolgoznak egy új operációs rendszeren. (Ez a bizonyos operációs rendszer, a Top View, 1985-ben meg is jelent: a DOS-alapon működött, és hamarosan meg is bukott).

Nem minden vállalkozása volt ilyen sikeres

Azt hihetnénk, könnyű dolga volt a Microsoftnak, azonban akkoriban ennél azért kissé bonyolultabb volt a helyzet. Ott volt ugyanis az Apple, a csodálatos Lisával és a grafikus operációs rendszerrel, ráadásul 1983-ban megjelent a világ első, PC-ken is működő operációs rendszere, a VisiCorp által kifeljesztett VisiOn. Bizony, nem a Windows volt az első PC-s grafikus rendszer, de még csak nem is a második! 1985-ben megjelent ugyanis a Digital Research által kifejlesztett GEM (Graphics Environment Manager), ami nem kis fejtörést okozott Billnek, hiszen a VisiOnon kívül egy újabb versenyző is ringbe szállt.

Amikor tehát kétéves csúszással megjelent a Windows, komoly versenytársak voltak a piacon. S ekkor jutott a nagy ötlet Gates eszébe: időben felismerte, hogy operációs rendszert nem fog venni senki, ha nincs hozzá szoftver, így azután a Windows 1.0-ra érkezett az  Aldus PageMaker 1.0 és az Excel és így tovább. A Windows 1.0 tehát, köszönhetően a szoftvertámogatottságnak, jött, látott és győzött – a TopView, a VisiOn és a GEM pedig eltűnt a süllyesztőben.

A fentiekből talán kitűnik, hogy még azoknak az embereknek az életében is lehetnek rejtett mozzanatok, akikről azt hinnénk, hogy mindent tudunk.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

Warez történelem

Ha egy programot megírnak, mindig lesznek valakik akik azt ezer részre szedik és...

techline.hu Tech

Commodore 64 történelem

1982 igazán különleges év volt: ekkor dobta piacra a Commodore cég a C64 típusjelû személyi számítógépet.

techline.hu Tech

A Linux történelme

Bármilyen hihetetlen, a Linux lassan tizennyolc éves lesz – és ez egy...

techline.hu Tech

A világ első hackere

Hackerekről hallva, a legtöbb embernek a filmek jutnak az eszébe (például a Komputerkémek vagy mondjuk a Kardhal), a...

Samsung: meg tudnánk csinálni, de a világ még nem áll készen a három részbe hajtható telefonra

Samsung: meg tudnánk csinálni, de a világ még nem áll készen a három részbe hajtható telefonra

450 millió forinttal segítette Havasi Balázs külföldi koncertjeit az állam

450 millió forinttal segítette Havasi Balázs külföldi koncertjeit az állam

Meghalt Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök

Meghalt Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök