szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Filmekben és rendőrségi híradásokban már sokszor láttuk, hogy a bekapcsolt...

Filmekben és rendőrségi híradásokban már sokszor láttuk, hogy a bekapcsolt mobil elárulta, hol tartózkodik a tulajdonosa.  Manapság ezt már nemcsak filmen láthatjuk, hanem elő is fizethetünk ilyen szolgáltatásra. 

A GSM telefon helyzetének meghatározását az teszi lehetővé, hogy általában több úgynevezett bázisállomás is látja a készüléket, és azt is többé-kevésbé pontosan lehet tudni, hogy milyen távolságra van ezektől a telefon. Ezekből az adatokból pedig már egyszerű matematikai műveletekkel meg lehet határozni a mobil helyzetét. Persze ez a helymeghatározás nem annyira pontos, mintha ugyanezt GPS műholdakkal állapítanánk meg, azonban ilyenkor nincs szükség semmilyen extra kiegészítőre, mindössze a telefonnak kell bekapcsolt állapotban lennie. Néhány tévhittel ellentétben tehát nem kell beszélnünk a telefon gazdájával ahhoz, hogy meg lehessen határozni a készülék helyzetét. A pontosság attól függ, hogy milyen sűrűn vannak bázisállomások az adott területen. Egy nagyvárosban akár tízméteres pontosság is elérhető, az Alföldön ennél jóval nagyobb kört kehet csak meghatározni. A GSM helymeghatározás magassági adatokat nem tud szolgáltatni, így hiába mér be egy gyanús mobilt a rendőrség esetleg 10 méteres pontossággal, sok emeletet kell végigkutatni, ha ennek a körnek a középpontja egy felhőkarcoló.   

A GSM rendszer által meghatározott pozíció pontossága a hálózat sűrűségétől függ

Egy idő óta már nem kell irigykedve nézni, mire képesek a szuper rendőrök vagy a terrorelhárítók, magunk is bemérhetjük, hol van egy adott hívószámú telefon. Idehaza mindhárom mobilszolgáltató kínál ilyen lehetőséget (Vodafone: Mobil Flotta, T-Mobile: Flotta Helymeghatározó, Pannon: Flottakövetés), igaz csak a céges ügyfeleknek. A szolgáltatásba bevont telefonkészülékek (pontosabban telefonszámok) egy webböngészőből nyomon követhetők, és egy térképen akár a folyamatos mozgásukat is lehet látni. A legtöbben az elnevezésnek megfelelően flottakövetésre használják, így például mindig pontosan lehet tudni, hogy hol jár egy-egy szállítójármű. De tökéletes ellenőrzési módja ez például olyan munkatársaknak, ügynököknek, akinek egy adott területet kell bejárniuk.

Nyugodtabbak lehetünk, ha esetenként tudjuk, hol van egy családtagunk vagy alkalmazottunk

A telefonok és a bázisállomások viszonyát leíró adatokat a szolgáltatók tárolják, ezért a helymeghatározás utólag is elvégezhető, a törvényi előírások betartása mellett. Egy ilyen utólagos „bemérés” nemrég nagy nyilvánosságot kapott, amikor erőszakkal gyanúsított rendőröknél lévő mobilok helyzetének meghatározásával lehetett megállapítani, hogy adott időpontokban hol tartózkodtak a telefonok viselői. 

[[ Oldaltörés: Második oldal ]]

Külföldön magánszemélyeknek is
Külföldön már magánszemélyek is előfizethetnek GSM telefon nyomkövetésre. A legszélesebb körben Angliában terjedt el ez a szolgáltatás, ahol például a Followus rendszerével már több, mint 100 ezer telefont követnek az előfizetők. A Followus csaknem az összes angliai szolgáltató rendszerében tartózkodó telefon követésére képes. Természetesen komoly biztonsági rendszer figyel arra, hogy csak olyan telefonokat tudjunk megfigyelni, amelyekhez van valami közünk. Ennek ellenőrzésére a legegyszerűbb módszer, hogy a bejelentett számról egy visszaigazoló, megerősítő üzenetet kell küldeni. A szolgáltatás havidíjas vagy eseti díjas változatban érhető el.

Angliában magánszemélyek is megtudhatják, éppen hol van egy adott telefon

A telefonok helyzetét internetböngészőn keresztül lehet ellenőrizni, de létezik egy mobiltelefonos böngészőre optimalizált változat is.
Ezzel a rendszerrel is kiválóan lehet gépjárműveinket, munkatársainkat követni, de az aggódó szülők is könnyen megtudhatják, hol tartózkodik a gyermekük. Ez a szolgáltatás nem veszélyezteti magánéletünket, személyiségi jogainkat, mert egyrészt nem kell bekapcsolni a telefonunkat, ha tilosban járunk, másrészt a pozíció lekérdezése előtt egy szöveges üzenet érkezik a mobilra, így még ilyenkor is van időnk kikapcsolni azt.

Próbálja ki ingyen!:-)
És végül lazítsunk egy kicsit, egy komolynak tűnő, ám veszélytelen és mókás szolgáltatás segítségével.
A mobilok bemérése, nyomkövetése általában fizetős szolgáltatás. Azonban ezt a high-tech módszert mindenki számára ingyenesen kipróbálhatóvá teszi egy internet oldal. A Mobile phone tracker nevű weboldalon ellenőrizhetjük, hol van egy adott hívószámú telefon. (Egy külön szociológiai kutatást is megérne, hogy ki, milyen számra próbálja ki először a rendszert.) A www.sat-gps-locate.com oldalon először ki kell választani az országot, majd meg kell adni a mobilszámot. A Start Searchingre kattintva kezdődik a keresés. 
  

Mobile phone tracker: egy próbát megér

Online internet kapcsolatra van szükség, mert a weboldal hozzákapcsolódik a kommunikációs műholdakhoz, de ez mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.  Mivel a szolgáltatás nem csak a GSM hálózatok adatait kérdezi le, műholdról készült fényképek is megjelennek az adott területről. Egyre nagyobb felbontású térképeken közelíthetünk a keresett telefon pillanatnyi helyére, egészen addig, amíg már a személyek is felismerhetők lesznek a képen. Figyelem, mindenki csak saját felelősségére használja a szolgáltatást, nehogy olyat lásson, amit nem kellett volna. Azt garantálhatjuk, hogy a végeredmény mindenkit ámulatba fog ejteni. 


Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
A sofőrt fenyegették, mert a járvány miatt nem lehetett jegyet venni a buszon

A sofőrt fenyegették, mert a járvány miatt nem lehetett jegyet venni a buszon

Koronavírus: van olyan állás, amire százszoros az érdeklődés

Koronavírus: van olyan állás, amire százszoros az érdeklődés

Egyetlen nap alatt 800-nál is több koronavírusos halt meg Spanyolországban

Egyetlen nap alatt 800-nál is több koronavírusos halt meg Spanyolországban