szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Filmekben és rendőrségi híradásokban már sokszor láttuk, hogy a bekapcsolt...

Filmekben és rendőrségi híradásokban már sokszor láttuk, hogy a bekapcsolt mobil elárulta, hol tartózkodik a tulajdonosa.  Manapság ezt már nemcsak filmen láthatjuk, hanem elő is fizethetünk ilyen szolgáltatásra. 

A GSM telefon helyzetének meghatározását az teszi lehetővé, hogy általában több úgynevezett bázisállomás is látja a készüléket, és azt is többé-kevésbé pontosan lehet tudni, hogy milyen távolságra van ezektől a telefon. Ezekből az adatokból pedig már egyszerű matematikai műveletekkel meg lehet határozni a mobil helyzetét. Persze ez a helymeghatározás nem annyira pontos, mintha ugyanezt GPS műholdakkal állapítanánk meg, azonban ilyenkor nincs szükség semmilyen extra kiegészítőre, mindössze a telefonnak kell bekapcsolt állapotban lennie. Néhány tévhittel ellentétben tehát nem kell beszélnünk a telefon gazdájával ahhoz, hogy meg lehessen határozni a készülék helyzetét. A pontosság attól függ, hogy milyen sűrűn vannak bázisállomások az adott területen. Egy nagyvárosban akár tízméteres pontosság is elérhető, az Alföldön ennél jóval nagyobb kört kehet csak meghatározni. A GSM helymeghatározás magassági adatokat nem tud szolgáltatni, így hiába mér be egy gyanús mobilt a rendőrség esetleg 10 méteres pontossággal, sok emeletet kell végigkutatni, ha ennek a körnek a középpontja egy felhőkarcoló.   

A GSM rendszer által meghatározott pozíció pontossága a hálózat sűrűségétől függ

Egy idő óta már nem kell irigykedve nézni, mire képesek a szuper rendőrök vagy a terrorelhárítók, magunk is bemérhetjük, hol van egy adott hívószámú telefon. Idehaza mindhárom mobilszolgáltató kínál ilyen lehetőséget (Vodafone: Mobil Flotta, T-Mobile: Flotta Helymeghatározó, Pannon: Flottakövetés), igaz csak a céges ügyfeleknek. A szolgáltatásba bevont telefonkészülékek (pontosabban telefonszámok) egy webböngészőből nyomon követhetők, és egy térképen akár a folyamatos mozgásukat is lehet látni. A legtöbben az elnevezésnek megfelelően flottakövetésre használják, így például mindig pontosan lehet tudni, hogy hol jár egy-egy szállítójármű. De tökéletes ellenőrzési módja ez például olyan munkatársaknak, ügynököknek, akinek egy adott területet kell bejárniuk.

Nyugodtabbak lehetünk, ha esetenként tudjuk, hol van egy családtagunk vagy alkalmazottunk

A telefonok és a bázisállomások viszonyát leíró adatokat a szolgáltatók tárolják, ezért a helymeghatározás utólag is elvégezhető, a törvényi előírások betartása mellett. Egy ilyen utólagos „bemérés” nemrég nagy nyilvánosságot kapott, amikor erőszakkal gyanúsított rendőröknél lévő mobilok helyzetének meghatározásával lehetett megállapítani, hogy adott időpontokban hol tartózkodtak a telefonok viselői. 

[[ Oldaltörés: Második oldal ]]

Külföldön magánszemélyeknek is
Külföldön már magánszemélyek is előfizethetnek GSM telefon nyomkövetésre. A legszélesebb körben Angliában terjedt el ez a szolgáltatás, ahol például a Followus rendszerével már több, mint 100 ezer telefont követnek az előfizetők. A Followus csaknem az összes angliai szolgáltató rendszerében tartózkodó telefon követésére képes. Természetesen komoly biztonsági rendszer figyel arra, hogy csak olyan telefonokat tudjunk megfigyelni, amelyekhez van valami közünk. Ennek ellenőrzésére a legegyszerűbb módszer, hogy a bejelentett számról egy visszaigazoló, megerősítő üzenetet kell küldeni. A szolgáltatás havidíjas vagy eseti díjas változatban érhető el.

Angliában magánszemélyek is megtudhatják, éppen hol van egy adott telefon

A telefonok helyzetét internetböngészőn keresztül lehet ellenőrizni, de létezik egy mobiltelefonos böngészőre optimalizált változat is.
Ezzel a rendszerrel is kiválóan lehet gépjárműveinket, munkatársainkat követni, de az aggódó szülők is könnyen megtudhatják, hol tartózkodik a gyermekük. Ez a szolgáltatás nem veszélyezteti magánéletünket, személyiségi jogainkat, mert egyrészt nem kell bekapcsolni a telefonunkat, ha tilosban járunk, másrészt a pozíció lekérdezése előtt egy szöveges üzenet érkezik a mobilra, így még ilyenkor is van időnk kikapcsolni azt.

Próbálja ki ingyen!:-)
És végül lazítsunk egy kicsit, egy komolynak tűnő, ám veszélytelen és mókás szolgáltatás segítségével.
A mobilok bemérése, nyomkövetése általában fizetős szolgáltatás. Azonban ezt a high-tech módszert mindenki számára ingyenesen kipróbálhatóvá teszi egy internet oldal. A Mobile phone tracker nevű weboldalon ellenőrizhetjük, hol van egy adott hívószámú telefon. (Egy külön szociológiai kutatást is megérne, hogy ki, milyen számra próbálja ki először a rendszert.) A www.sat-gps-locate.com oldalon először ki kell választani az országot, majd meg kell adni a mobilszámot. A Start Searchingre kattintva kezdődik a keresés. 
  

Mobile phone tracker: egy próbát megér

Online internet kapcsolatra van szükség, mert a weboldal hozzákapcsolódik a kommunikációs műholdakhoz, de ez mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.  Mivel a szolgáltatás nem csak a GSM hálózatok adatait kérdezi le, műholdról készült fényképek is megjelennek az adott területről. Egyre nagyobb felbontású térképeken közelíthetünk a keresett telefon pillanatnyi helyére, egészen addig, amíg már a személyek is felismerhetők lesznek a képen. Figyelem, mindenki csak saját felelősségére használja a szolgáltatást, nehogy olyat lásson, amit nem kellett volna. Azt garantálhatjuk, hogy a végeredmény mindenkit ámulatba fog ejteni. 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újpesti címervita: az Alkotmánybíróság az UTE-nak adott igazat

Újpesti címervita: az Alkotmánybíróság az UTE-nak adott igazat

Egyéves csúcsára ugrott a GKI fogyasztói bizalmi indexe áprilisban

Egyéves csúcsára ugrott a GKI fogyasztói bizalmi indexe áprilisban

Jakus Ibolya: Ha a csend beszélni tudna

Jakus Ibolya: Ha a csend beszélni tudna