szerző:
techline.hu

Ehhez persze optimális esetben nem árt egy kis rajztudás és egy jó tördelő...

Ehhez persze optimális esetben nem árt egy kis rajztudás és egy jó tördelő szoftver. Vagy mégsem? Bizony, nincs szükségünk sem ilyem, sem olyan tehetségre, jártasságra, mindössze egy fényképezőgépre és a Comic Life Deluxe szoftverre.

A program Windowson és Macen is használható, ráadásul nem igényel pilótavizsgát: valamennyi funkció adja magát. A segítségével pillanatok alatt humoros képregényt varázsolhatunk a családi fotókból.
Az persze unalmas lenne, ha ez a ténykedés kimerülne annyiban, hogy egymás mellé helyezzük a fotókat egy lapon. Nem, nem erről van szó! Egy képregény egyen mozgalmas, változatos, profi. Legyenek benne párbeszédek, poénok, csattanók, és persze nem árt, ha valami kis történetet is kreálunk. Mindez rajtunk múlik, ám az, hogy miként lesz ebből képregény, már a Comic Life-on.

Pillanatok alatt összeüthetünk egy képregényt

Dobjunk össze egy képregényt!
A Comic Life elindítása után a jobb oldali Libraries panelen választhatjuk ki, milyen legyen képregényünk elrendezése. Számtalan sablonból válogathatunk, de ha nem találnánk kedvünkre valót, bármikor módosíthatjuk a történet jeleneteit tartalmazó panelek elrendezését, nagyságát a lapon. Sőt, akár saját sablonokat is készíthetünk, hogy később még egyszerűbb legyen a munka.
Ha megvan az elrendezés, jöhet a képek kiválogatása. A Maces változatban a Libraries panelen láthatóak iPhoto gyűjteményünk képei, így akár onnan is bedobálhatjuk a kívánt képeket a helyükre. Windowson a Képek mappát és a különböző képgyűjteményeket látjuk itt, de természetesen elérünk a programból bármilyen más mappát is, így szinte lényegtelen, hol tároljuk a szükséges képeket. Sőt, ha webkamerát is csatlakoztatunk a géphez, akár „helyben” is készíthetünk képeket.

Így lesz rajz a fotóból
Ezután jön az egyik legfontosabb rész, rajzokká változtatjuk a fotókat. Ezt a Details panelen tehetjük meg. Kétszer kattintva egy fotóra, módosíthatjuk annak jellemzőit: a tájolást, a keretet, a forgatást, a méretezést, az árnyékot stb. És ami a legfontosabb, különböző szűrők és stílusjellemzők használatával rajzzá, festménnyé változtathatjuk őket.

Néhány minta a számtalan variációból - kísérletezzünk bátran!

Feliratozás
A képregény persze nemcsak képekből, hanem úgynevezett buborékokban megjelenő szövegekből, megjegyzésekből is áll. Ezeket szintén gyerekjáték előállítani a Comic Life-ban. Egyszerűen húzzuk át az alsó panelről a kívánt buborékot regényünkre.

[[ Oldaltörés: Második oldal ]]


 
A buborékok stílusát is változtathatjuk, lehetnek hagyományos fehér alapúak, de akár színesek is; a helyüket, az elrendezésüket és a méretüket szintén könnyedén átszabhatjuk.

A Deluxe változat stíluskínálata (vagyis annak töredéke...)

Egy buborékot akár több szereplőhöz is „köthetünk”, mondjuk azonos gondolatok esetén. A lehetőségeink szinte korlátlanok. Ugyanez igaz a buborékos panelen található kísérőszövegekre is, amelyeket szintén testre szabhatunk. Sőt, innen dobálhatunk regényünkre „hanghatásokat” is. Bizonyára mindenkinek ismerősek a Reccs, Pffff és hasonlóan sokat mondó, feltűnő szövegek a képregényekben. Nos, mi is színesíthetjük ilyenekkel a sajátunkat.

Buborékok, szövegek, effektek...

Lehetőségek
Mindent egybevetve, a Comic Life segítségével nagyon könnyen elkészíthetünk egy komplett, professzionális kinézetű képregényt. Nem utolsósorban azoknak a grafikusoknak is nagy segítség, akik képregény készítésén törik a fejüket, hiszen természetesen nemcsak fotókat, hanem bármilyen képet, így akár szkennelt vagy eleve Photoshopban rajzolt képeket is használhatunk. A buborékok és a képek elrendezése mégiscsak könnyebb itt, mint bármilyen tördelő vagy képszerkesztő szoftverben. De találunk a neten World of Warcraft vagy éppen Sims „alapú” képregényeket is, amelyek jelenetei az adott játékokban készültek, s azután a Comic Life segítségével váltak szórakoztató olvasmánnyá.
A lehetőségek tehát korlátlanok, legalábbis ami a képregénykészítést illeti. Ezen a téren mindent tud a program.

Ötletek...

Még néhány gondolat
A Comic Life két változatban kapható. Az alapváltozat 25 dollárért lehet a miénk, míg a Deluxe verzió árát 30 dollárra taksálják. Az öt dollárnyi különbséget adott esetben érdemes lehet kifizetni, mert rengeteg plusz fontot, sablont és stílust kapunk cserébe. A kisebb változatot nemrég még ingyen adták a Macintoshokhoz, sajnos az újabb gépekhez már nem jár, pedig a Photo Boothban készült képeket igazán látványosan lehet vele „tálalni”.

Igaz is, tálalás... A windowsos változatban levél mellékleteként, képként, weblapként vagy éppen videós slideshowként  is „végezhetik” a publikálásra szánt történetek.A Maces változat kínálata ennél kicsit bőségesebb: e-mail melléklet, weblap, iPhoto, iWeb, képfájl és QuickTime mozi kerekedhet a művekből, de akár közvetlenül .Mac elérésünkre is feltölthetjük.
Természetesen nyomtathatunk is, és persze ez esetben a Maces verzióban akár PDF is készülhet papírnyomat helyett.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
"Hány embernek kell még meghalnia?" Milliók tüntettek a klímaváltozás miatt

"Hány embernek kell még meghalnia?" Milliók tüntettek a klímaváltozás miatt

Négyes karambol volt a Budaörsi úton

Négyes karambol volt a Budaörsi úton

Gyurcsány megfejtette Orbán Viktor római látogatásának titkát

Gyurcsány megfejtette Orbán Viktor római látogatásának titkát

Neymar haverjai több ezer eurót kapnak havonta, hogy főállásban a haverjai legyenek

Neymar haverjai több ezer eurót kapnak havonta, hogy főállásban a haverjai legyenek

Greta Thunberg egy egész épületet kidekorált a klímaváltozás elleni harcáról szóló szövegekkel

Greta Thunberg egy egész épületet kidekorált a klímaváltozás elleni harcáról szóló szövegekkel

A legszelídebb motorosok felvonulása ma lesz Budapesten

A legszelídebb motorosok felvonulása ma lesz Budapesten