szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A születésnap jó alkalom arra, hogy képek segítségével...

A születésnap jó alkalom arra, hogy képek segítségével megnézzük, milyen fejlődési lépéseken ment keresztül az iPod.

Az első generációs készülékek 5, majd később 10 Gbájtos tárolóval rendelkeztek. Csak Macintosh gépekkel lehetett összekapcsolni őket, FireWire csatlakozón keresztül.

2002 júliusában jelent meg a második generációs lejátszó.  Külsőre szinte semmit sem változott, de ezene jelent meg az érintésérzékeny vezérlés. Ez már Windows kompatibilis volt, 10 illetve 20 Gbájtot lehetett tárolni rajta.

A harmadik generációs iPodok minden kezelőszerve érintésérzékeny lett, és a tároló kapacitása 40 Gbájtig nőtt.

2004 nyarán született meg a negyedik iPod generáció, 20és 40 Gbájtos változatban és az azóta is alkalmazott clickwheel érintésérzékeny vezérlőtárcsával.

A 2004-es év őszén jelent meg ugyanennek a generációnak a színes képernyős változata, amelyen már fényképeket is lehetett tárolni és nézegetni. A legnagyobb modell 60 Gbájtot tudott tárolni.

Egy évvel később, 2005 októberében megszületett az ötödik generációs iPod. Ezen már videókat is lehetett nézni, és USB-n keresztül csatlakozott a számítógéphez.

Időközben az iPodok egyéb változatai is megjelentek, így a mai hatodik generációs készülékeket már „Classic”-nak nevezik. Ezeknél mutatkozott be az iTunes-nál is használt új grafikus kezelői felület.

[[ Oldaltörés: Második oldal ]]
A párhuzamosan fejlesztett és megjelent lejátszók közül az iPod Mini 2004 januárjában került a boltokba. Mindössze két generációt ért meg, mert felváltotta a Nano.

Az első generációs iPod Nano 2005 szeptemberében született. Ebben már nem volt merevlemez, így kis mérete ellenére nagyon hosszú lejátszási idővel büszkélkedhetett, és a rázkódás sem okozott gondot neki. 2 és 4 Gbájtos, fehér és fekete változatban lehetett kapni.

Újabb egy év elteltével megjelent a Nano következő változata. A készülék színes alumínium házat kapott, és a kapacitása elérte a 8 Gbájtot.

A Nano harmadik generációja alig 2 hónapos. A teljesen megváltozott formájú lejátszó előlapjának több mint felét a színes kijelző foglalja el, amelyen akár videókat is nézhetünk.

Aki viszonylag olcsón szerette volna kipróbálni, milyen érzés iPod tulajdonosnak lenni, az 2005 elejétől választhatta az iPod Shuffle modellt. A kijelző nélküli lejátszókat 512 Mbájtos és 1 Gbájtos változatokban lehetett kapni, a számokat sorban vagy véletlenszerűen tudta lejátszani.

Nemrég volt egyéves a Shuffle második generációja. Az 1 Gbájtos memóriával rendelkező készüléket úgy tervezték, hogy a ruházatunkra lehessen csíptetni.

Az iPhone telefonáláson kívüli tulajdonságait építették be a még csak első generációjánál tartó iPod Touchba. A tervek szerint ez a hatalmas érintőképernyővel ellátott modell fogja felváltani a Classic sorozatot. Zenét, képeket, videókat kezel, és WFi kapcsolaton keresztül az internetet is el lehet érni vele. 8 és 16 Gbájtos változatokban kapható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz

Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz

Verseny a koronavírus-vakcinákért: elkezdődött, amitől sokan féltek

Verseny a koronavírus-vakcinákért: elkezdődött, amitől sokan féltek

Újabb 159 milliárd forintot osztott szét a kormány, papíron a gazdaság védelmére

Újabb 159 milliárd forintot osztott szét a kormány, papíron a gazdaság védelmére