szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Természetesen - akárcsak sikertörténetből -, bukásból és...

Természetesen - akárcsak sikertörténetből -, bukásból és félresikerült projectből is rengeteg van, nem volt könnyű dolgunk a válogatáskor. A lista ráadásul szubjektív: egyelőre még nem létezik olyan szervezet vagy alapítvány, amelyik „hivatalosan" felállította volna a legnagyobb IT-bukták listáját, így előfordulhat, hogy amit mi dobogós helyezettnek látunk, az másvalaki szemében talán nem is bukás, csak „pech", esetleg rossz időzítés.

Tizedik hely: VKB Bluetooth Virtual Keyboard 
Hosszas tanakodás után úgy éreztük, nem maradhat le a listáról a VKB Bluetooth Virtual Keyboard névre hallgató találmány. Pár éve igen erős hype övezte ezt a virtuális billentyűzetet (talán főleg azért, mert olyan „sci-fi-s" kinézete volt) - néhányan egyenesen azt jósolták, hogy néhány év alatt kiváltja majd a hagyományos keyboardokat. Ez eredetileg PDA-hoz vagy notebookhoz tervezett (de PC-vel is használható) kiegészítő, egy virtuális billentyűzetet vetít sima felületekre (pl. az asztalra), amelyen aztán gépelhetünk. Illetve gépelhetnénk, ha tudnánk, ez azonban szinte lehetetlen: ha a felület nem egyenletes, nem elég nagy a mérete, piszkos, zsíros, poros, nagyon rásüt a nap (és ezt a listát a végtelenségig lehetne folytatni) – nos, akkor nem fog menni a gépelés. Sőt, ha nincsen elég sötét, akkor nem is látunk semmit a csúcstechnikás, virtuális billentyűzet kivetített képéből. A gombok nagyok voltak (sokkal nagyobbak, mint egy hagyományos billentyűzeten), így a gépelés még fárasztó is volt. Kár érte, mert az ötlet amúgy igen innovatív. Talán majd egy következő verzió.

Látványosnak látványos...

Kilencedik hely: Tábla PC
A Microsoft mostanára már elfelejtett „csodagyerekét" 2001-2003 környékén igen nagy figyelem övezte, még maga a nagy Bill Gates is felhívta rá a figyelmet. Úgy emlegették, mint a PC jövője és a notebookok ellenfele, amely forradalmasítja a hordozható számítógépekről alkotott elképzelésünket. Valóban forradalmasította: rájöttünk, hogy nem akarunk Table PC-t, mert nagy, bután mutat a kezünkben, nehéz cipelni, ráadásul az operációs rendszer (Microsoft Windows XP Tablet Edition) is hagyott némi kívánni valót maga után. "A Tábla PC premierje a mobil számítástechnika új fejezetét jelenti. Csak a képzeletünk szabhat határt annak, hányféleképpen használhatjuk ezeket a lélegzetelállító számítógépeket" mondta Bill Gates, azután telt-múlt az idő, és már nem mondta többet, inkább elkezdett Xbox-szal, Surface-szel és Vistával folglalkozni. A noteszgépek uralmának megdöntése tehát elmaradt, tábla PC-vel rendelkező egyént széles-e határban nem ismerünk (valószínűleg nem vagyunk ezzel egyedül). Ha valakit komolyan érdekel szegény Tábla PC sorsa, ajánljuk szíves figyelmébe „Miért nem veszik a Tábla PC-t?" című írásunkat, amelyben bővebben is foglalkozunk a témával.

Szerinted siker lesz? Szerintem igen...

Nyolcadik hely: Flexplay
Sok olyan másolásvédelmi eljárás van, amely csúfos zsákutcának bizonyult - a folyamatosan piacot (és bevételt) veszítő lemez- és filmkiadók szinte már mindent megpróbáltak, talán csak a „minden eladott DVD mellé fegyveres biztonsági őr" elképzelést nem. És persze egyet nem próbáltak meg: csökkenteni az áraikat, a kalózkodás visszaszorítása érdekében..., no de eltértünk a tárgytól. A Flexplay a világ legidegesítőbb másolásvédelmi eljárása: a megvásárolt DVD két napig nézhető, majd 48 óra után megsemmisíti önmagát  - akárcsak a Mission Impossible klasszikus jeleneteiben, persze füst nélkül: a Flexplay lemez egyszerűen feketévé és használhatatlanná válik. Az ötlet csúfosan megbukott, a felhasználók valahogy nem értékelték az ötletet, hogy amiért fizetnek, az két nap múlva jobblétre szenderül. A Flexplay a mai napig létezik Japánban, de ott sem örvend túl nagy népszerűségnek. Ki érti ezt?!

Figyelem: a lemez megsemmisíti önmagát!

Hetedik helyezett: Microsoft BOB

A Melinda French név nem mond túl sokat a legtöbbünk számára. A Mrs. Gates talán ismerősebb: Melinda French volt a Microsoft Bob project megálmodója és menedzsere. A Bob elnevezésű project, az akkoriban új (és sikeres) Windows 3.1 felhasználói felületét volt hivatva barátságosabbá tenni - csatolt képünket elnézve ez a kísérlet mintha kissé infantilisre sikerült volna. Bár Gates és Melinda akkoriban még csak jártak (jóval később házasodtak csak össze), szerény véleményünk szerint a Microsoft Bob el sem jutott volna a tervezőasztalig, ha nincs eme kapocs a Microsoft feje és a project fejlesztője között. Kapocs ide vagy oda: a Microsoft Bob csúfosan megbukott (a Cnet szerint egyenesen minden idők legnagyobb IT-melléfogása), a jópofa, színes és izgő-mozgó felhasználói felületből pedig nem lett semmi. Melinda azóta inkább a "Bill & Melinda Gates Foundation" ügyeit intézi, ami nagyon elismerésre méltó, és öröm látni hogy Mrs. Gates ezen a téren sokkal sikeresebb. (Valamit persze a Bobnak is köszönhetünk: ebből a fejlesztésből maradtak ránk az "assistant" néven ismerős figurák, a kereső ablak kiskutyusa vagy az Office-ban található, idegesítő, beszélő gemkapocs).

A kiskutya megmaradt - a project nem
[[ Oldaltörés: Második oldal ]]

Hatodik hely: iSmell
Úgy tűnik, a web szagolgatására nincs igény. A szagos world wide web elképzelés élharcosa, a digiscents.com az IT-lufi kipukkanása előtt igen nagy figyelmet kapott. A PC-re csatlakoztatható szerkezet, hivatalos nevén a „DigiScent iSmell" sajnos nem kellett a fogyasztóknak, és ebben szerepet játszhat a totális marketing melléfogás, amelynek a keretében a terméket „iSmell"-nek keresztelték, ami a félreérthető „én szagom"-ként is értelmezhető. Ráadásul a weboldal fejlesztőinek speciális kódokat kellett volna elhelyezniük az oldalaikban, ezzel utasítva az iSmell-t, hogy mikor, milyen illatanyaggal kényeztesse a felhasználót, egy-egy adott oldal megtekintése közben. A website fejlesztők azonban erre nem voltak hajlandók (kisebb gondjuk is nagyobb volt a szagoknál), a fogyasztók pedig nem látták túl sok értelmét a PC-re csatolt „szagmasinának", így az IT-lufival együtt az iSmell is kipukkant (stílusosan fogalmazva: elenyészett a levegőben....).

Ötödik helyezés: Audrey
Az Audrey Web Surfing Machine névre hallgató „szerkezet" (mert PC-nek hívni talán túlzás lenne) eleinte jó ötletnek tűnt, legalábbis a dotkom láz idejében (persze akkoriban minden jó ötletnek tűnt, aminek köze volt a nethez). A 3com fejlesztésének lényege: egy ötszáz dollárba kerülő ketyere, ami kizárólag a weben való szörfözésre használható, semmi másra. De cserébe legalább olcsó - és ronda is (szerintünk). A project nagyon gyorsan megbukott, a 3com 2001-ben már be is jelentette, hogy leálltak az Audrey gyártásával.

Csak webezni jó - de arra sem jó...

Negyedik helyezett: Pocketmail
A máig is létező Pocketmail egy érdekes elképzelés, ez vitathatatlan. A találmány lényege: bárhol is legyünk a világon, a Pocketmail segítségével képesek vagyunk e-mailt küldeni, csak egy hagyományos telefon kell hozzá! (akár egy telefonfülke is megteszi). Csak megírjuk az e-mailt a szerkentyű segítségével, majd hozzákapcsoljuk egy telefonhoz, és máris mehet az elektronikus levél! Az ötlet remek - csak éppen arról feledkeztek el a fejlesztők, hogy a technika gyorsan fejlődik: így a 2000-es években még „csak-csak" jó ötletnek tűnő elképzelés, ám pár év alatt oka fogyottá vált, a mobil eszközök és persze a WiFi térhódítása miatt.

Telefon is kell hozzá

Harmadik helyezett:  WAP
Az egyik legnagyobb „hype" vette körül az internet fénykorában kifejlesztett WAP-ot (Wireless Application Protocoll.) Szinte mindenki előre vizionálta, hogy mostantól azután „wapozni" fogunk úton-útfélen, a fejlesztők álmaiban mobiltelefonokon keresztül internetező (illetve „wapozó", mert a két dolog nem teljesen ugyanaz) tömegek milliói jelentek meg. Hihetetlen összeget fektettek a WAP-fejlesztésekbe - hogy azután pár év alatt az IT-történelem egyik legnagyobb bukását produkálják: a WAP nem kellett senkinek. A bukásnak több oka is van, ezeket a "A WAP tündöklése és bukása" című írásunkban részletesen is elemezzük.


[[ Oldaltörés: Harmadik oldal ]]

Második helyezett: Duke Nukem Forever
Az IT-világ szerver része a szórakozás és a játékok, így nem maradhat ki a listáról ez a terület sem. A Duke Nukem 3D, a 90-es évek egyik legnagyobb kultuszjátéka volt, rengeteg újítással és akkoriban forradalminak számító megoldással. Ebben a játékban találkozhattunk először szimulált 3D-vel, azaz 2.5D-vel, illetve a Duke Nukem vonultatott fel először interaktív/használható elemeket. A játék pályáin szinte minden működött, mozgott stb. A siker tehát hatalmas volt: a 3DRealms, a játék fejlesztője bele is kezdett a folytatásba. A folytatás a „Duke Nukem Forever" nevet kapta, és nem tévedés: több mint tíz éve fejlesztik folyamatosan, de még mindig nem tartanak vele sehol (még sajtóanyag sincs belőle.)  A „forever" név tehát nagyon jó választás: a rajongók és a szaklapok is egyetértenek abban, hogy ez a játék „örökké" készül, és bár hatalmas várakozás előzi meg, valószínűleg nem lesz belőle semmi. Az elmúlt tíz évben a fejlesztést többször befejezték, majd a nulláról újra kezdték, a fejlesztőcsapatot és a menedzsmentet nem is egyszer teljesen lecserélték - a „Duke Forever" azonban csak nem akar elkészülni, pedig már 1996-ban nekikezdtek. Csak összehasonlításképpen: egy játék (például a hatalmas sikerű The Sims vagy a Team Fortress 2) fejlesztési ideje két-három év körül mozog.

Első helyezett: Windows ME
Windows ME. A világ egyetlen operációs rendszere, amely jóval rosszabb az előző verziónál (Windows 98), de valószínűleg még az előző-előző (Windows 95) verziónál is. Sokak szerint egyértelműen a világ legmegbízhatatlanabb és legrosszabb kóddal rendelkező operációs rendszere - tény, hogy a Windows ME olyan hibákat volt képes produkálni, amelyek azóta is legendásnak számítanak. Bár az ME sok újítást hozott – rendszer-visszaállítás, tömörített mappák, plug and play - ez utóbbit a felhasználók rögtön el is keresztelték „plug and pray"-nek (dugd be és imádkozz), ezzel is jelezve, hogy az elképzelést nem sikerült zökkenőmentesen integrálni...  Ez volt a Microsoft utolsó operációs rendszere, amely Windows 95 alapokra épült: a további verziók alapját már a Windows NT/2000 szolgáltatta (szerencsére). A Windows Millenium csak egyetlen évet ért meg: 2000. szeptember 14-én jelentette be a Microsoft, de 2001. október 25-én már jött is az XP - így tehát az ME nem csak a legrosszabb, de egyben a világ egyik legrövidebb életű operációs rendszere címet is kiérdemelte.

Egy évet ért meg...


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

A Linux történelme

Bármilyen hihetetlen, a Linux lassan tizennyolc éves lesz – és ez egy...

techline.hu Tech

Aki feltalálta az egeret

Doug Engelbart már ezerszer elmondta az újságíróknak: sajnos már nem...

techline.hu Tech

Commodore 64 történelem

1982 igazán különleges év volt: ekkor dobta piacra a Commodore cég a C64 típusjelû személyi számítógépet.

techline.hu Tech

Warez történelem

Ha egy programot megírnak, mindig lesznek valakik akik azt ezer részre szedik és...