szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

A Wikipedia online enciklopédia szócikkeinek legjobbjaiból válogat a Veropedia. A még csak kísérleti stádiumban működő oldalt a Wikipedia használóinak egy csoportja indította be, céljuk egy feddhetetlen enciklopédia létrehozása.

A Wikipediát számos támadás érte eddig szakmailag kifogásolható vagy nem kellőképpen alátámasztott szócikkei miatt. A site legjobb anyagait tömörítő Veropedia szócikkeinek ezért nagyon szigorú tartalmi kritériumoknak kell megfelelniük: nem tartalmazhatnak félreérthető vagy hiányos tartalmat, pontatlan vagy halott linkeket, valamint csak szabadon felhasználható képek jelenhetnek meg a Veropedia oldalain. Minden egyes cikket elismert akadémikusoknak vagy szakértőknek kell ellenőrizniük, akik jóváhagyás vagy javítás mellett esetleg javaslataikkal tovább segíthetik a szerkesztők munkáját.

A Veropedia csak a Wikipedia legminőségibb tartalmait veszi át, a fókusz ugyanis a minőségi tartalmon, nem a szócikkek számán van - az ide felkerült oldalakat pedig az anyaoldaltól eltérően csak a szerkesztők módosíthatják. A készítőgárda egy diákok és tanulók számára ingyenesen használható enciklopédia létrehozásán fáradozik. A készítők csak a Wikipedia legjobb szerkesztői közül kerülnek ki, akik hosszú idő munkájával bizonyították már rátermettségüket.

Az oldal nemcsak ennyiben különbözik a Wikipediától és annak számos klónjától: a hasonló tervekkel indított Citizendiumtól eltérően itt a szakértők feladata csupán a véleményezés és a javítás, cikket nem írhatnak az oldalra. A Veropedia emellett profit-orientált cég, magát hirdetések megjelenítéséből kívánja fenntartani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

A Wikipedia-alapító rivális online lexikont indított

Larry Singer a Wikipedia egyik alapító tagja, saját szülöttjének indított konkurenciát. A Citizendium nevű oldallal az a célja, hogy elkerülje a Wikipedián dúló vandalizmust és következetlenségeket, miközben továbbra is ragaszkodik a demokratikus szervező elvekhez.

hvg.hu Tech

Húszezer szócikket hamisított meg a Wikipedia álprofesszora

Hamisítás áldozata lett a legnagyobb online lexikon, a Wikipedia, miután egyik legtermékenyebb munkatársáról, szerkesztőjéről, egy teológiai professzorról és egyházjogászról kiderült, hogy valójában egy a főiskoláról kirúgott 24 éves diák.

Prizma

Konzervatív ellen-Wikipedia

A Wikipedia hatszor liberálisabb az amerikai népességnél, állítja a bárki által szerkeszthető internetes lexikonról...

Prizma

Hitelesedő Wikipedia

A ritkán kijavított szerkesztő a jó szerkesztő - foglalható össze a Wikipedia online enciklopédia tervezett...