szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Cseréljük hát le a kicsit sablonos, fekete Windows töltőképernyőt - valami...

Cseréljük hát le a kicsit sablonos, fekete Windows töltőképernyőt - valami vidámabbra, vagy éppen egy saját magunk által készített képre! A művelet egyáltalán nem bonyolult: csak egy apró segédprogramra, a Bootskin-re lesz szükségünk.

A preview kapcsolóval belkukkanthatunk milyen lesz az új splash-screen


Telepítés után csak válasszunk egy új bőrt, majd a "preview" opcióval tekintsük meg - ha elégedettek vagyunk csak kilkkejlünk az "apply"-ra és máris vadonatúj toltőképernyőt bámulhatunk a következő újraindításkor. Ha meggondolnánk magunkat, akkor a válasszuk a"default system boot screen"-t és máris visszaállt az eredeti állapot. A bootskin-t elindítva bármikor láthatjuk melyik splash-screen az aktív.

További variációk...


Ha az előre beépített  variációkból egy sem tetszik akkor sincs gond - csak kilkkejünk a programban a "browse boot screen library" opcióra és máris válogathatunk a jobbnál jobb képek között... illetve egy apró gond van: bár a Bootskin és az előre bépített bőrök ingyenesek, ha további variációkra fáj a fogunk, akkor sajnos elő kell fizetnünk a Wincustomize szolgáltatására: 19 dollárért cserébe annyit töltünk amennyit csak akarunk. Minket azonban nem olyan fából faragtak hogy könnyen feladjuk - készítünk saját töltőképet, ingyen!

Nincs más dolgunk mint a Bootskins/skins könyvtárában létrehozni egy új mappát akármilyen néven, majd megrajzolni (pl. Photoshopban vagy GIMP-ben) saját BMP képünket. Mindössze annyi kikötés van, hogy a kép 640*480-as felbontásű 16 színű (4bits/pixel) legyen és persze a formátum BMP legyen (más nem jó!). Ha megvan csak mentsük el valamilyen néven az előzőleg létrehozott könyvtárba, a bootskins/skin/ mappában. Fontos hogy pontosan ebben a méretben és 16 szín színmélységben. (ha nem lenne jó a színmélység, az Irfanview "decrease color depth" opciójában egy kattintással 16 bitesre cserélhetjük). Ha megvagyunk, nyissunk egy jegyzettömböt, és írjuk be:

[BootSkin]
Type=0
Name = "A TŐLTŐKÉPERNYŐ NEVE - BÁRMI LEHET"
Author = "IDE A NEVÜNKET"
Description = "IDE AKÁRMIT ÍRHATUNK"
Screen=aképneve.bmp

A legfontosabb az utolsó sor: Screen=aképneve.bmp - ahol a "képneve.bmp" értelemszerűen az a BMP fájl amilyen néven képünket elmentettük.

Csak mentsük el jegyzettömbből ezt a fájlt "bootskin.ini" néven az előzőleg létrehozott bootskin/skins/sajátmappa könyvtárba majd indítsunk újra a szoftvert: készen is van! Saját verziónk is megjelent a Bootskin listájában! Ingyen:)

Haladóknak: Ha indikátort (azaz animált "loading" jelzést) is akarunk, az is megoldható, bár egy kicsit "babra munka". Csak készítsünk még egy BMP-t loading.bmp (vagy akármilyen néven). Ez a loading kép elég ha egy pici kocka vagy ilyesmi (mint az eredeti Win splash-screen fehér loading-téglalapja). Ebben az esetben a bootskin-init egészítsük ki a következő sorokkal:

ProgressBar=loading.bmp
ProgressBarX = 241
ProgressBarY = 420
ProgressBarWidth = 200

Így kapunk egy animált "loading" indikátort is a képre.VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Vista tálca az XP-n!

Ezzel a módszerrel könnyedén kiválaszthatjuk azt a programot, amelyikre...

Fordulópont: 2020-ban már több energiát nyertünk megújulókból az EU-ban, mint fosszilis energiahordozókból

Fordulópont: 2020-ban már több energiát nyertünk megújulókból az EU-ban, mint fosszilis energiahordozókból

Müller Cecília: A második oltás hevesebb reakciót válthat ki, de aggodalomra nincs ok

Müller Cecília: A második oltás hevesebb reakciót válthat ki, de aggodalomra nincs ok

Supermant csinált Orbán Viktorból drMáriás

Supermant csinált Orbán Viktorból drMáriás