szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Nos, ez a világ tulajdonképpen már itt van.

Nos, ez a világ tulajdonképpen már itt van. Ha utazunk a buszon, szinte minden harmadik embernek „vezetékek lógnak” a füléből, vagyis MP3 lejátszója, iPodja lassan mindenkinek lesz. Van, aki minden dalát ezeken tartja, és véletlenszerűen játssza le őket, hogy ne váljon unalmassá a sorrend.  De van, aki reggelente aprólékosan kiválogatja azokat a dalokat, amelyekhez aznap éppen hangulata van, és külön szinkronizálja azokat lejátszójával.
Ez utóbbi „típusnak” lehet hasznos segítség az ingyenes The Filter programocska.
Ez az apróság képes együttműködni az iTunes és a Windows Media Player lejátszókkal, és azok lejátszási listája, illetve a mi elvárásaink alapján másodpercek alatt összeállítani a kívánt lejátszási listát.

Gyors és egyszerű
Telepítés után nincs más dolgunk, mint elindítani a The Filtert, amely automatikusan elindítja zenelejátszónkat is, például az iTunest. Válasszunk ki három olyan dalt az iTunes gyűjteményből, amilyenhez éppen hangulatunk van, majd adjuk meg a The Filter ablakában, hogy hány dalt szeretnénk kiválogatni összesen. Ezután kattintsunk a Create Playlist gombra.

Összedolgoznak...

Ekkor még egy választási lehetőségünk van, megszabhatjuk, hogy a dalokhoz, az előadókhoz vagy a dalos stílusához viszonyítson inkább a program a válogatáskor, majd ha ez is megvan, kattintsunk a Create Playlist gombra az ablakban, és voilá, már el is készült az iTunesban egy új lejátszási lista, benne a gyűjteményünkből kiválogatott, hangulatunkhoz illő dalokkal.
Már csak szinkronizálnunk kell mondjuk az iPoddal, és indulhatunk is. A dolog működik persze Windows platformon is, és nem kell feltétlenül az iTunes, a Windows Media Player 10 rajongók is használhatják. Nem csak iPodra, hanem a legtöbb hordozható MP3 lejátszóra képes átküldeni a dalokat a program (már persze azok közül, amelyeket a Windows segítségével felismer).

Válogatás indul!

Nem kötelező egyébként három dalt választanunk, akár az éppen játszott dal alapján is válogathatunk. Hárommal azonban nagyobb az esélye, hogy azt kapjuk, amire vágyunk.

Informatív lejátszó
A The Filter egyébként párhuzamosan futtatva zenelejátszónkkal, folyamatosan informál minket az éppen lejátszott dalról. Az Information menüpontban megtudhatunk mindent az előadóról, az adott albumról. Az iTunes estén ilyenkor a program a Find similar music  linkre kattintva a hasonló stílusú dalokat játszó előadókat, vagy hasonló dalokat is összegyűjti nekünk az iTunes zenebolt alapján.
A The Filter tehát nem csak abban tud segíteni, hogy a már meglévő gyűjteményből válogassunk, hanem abban is, hogy azt az ízlésünknek megfelelő dalokkal bővítsük, hiszen így akár olyan előadókhoz is eljuthatunk, akiket korábban nem ismertünk, pedig szinte a mi kedvünkért játszanak. :)

Lista a hasonló előadókról

A dolog hátulütője persze, hogy az iTunes Storeban egyelőre hiába tetszik meg nekünk valamelyik új dal, vagy trükközünk egy kicsit a vásárláshoz szükséges regisztrációnál, vagy az iTunes Store hazai megjelenéséig (amire igazából senki nem mond dátumot, mi is csak saccolni tudjuk, hogy talán jövő ilyenkor már ott is vásárolhat a magyar) egyszerűen megjegyezzük az ajánlatot, és beszerezzük más forrásból (most gondolok itt persze az adott CD boltban történő megvásárlására... khmmm...).

Neves támogató
Peter Gabrielre mindenki úgy gondol, mint élő rock legendára. Pedig PG ennél többet is tesz, a zene és a számítástechnika vonatkozásában egyaránt. A művész saját Real World Studio hangstúdiójából sorra kerülnek ki a nagyszerű világzenei és más zenei produkciók, a WOMAD (World of Music, Arts and Dance) pedig elsősorban az afrikai vonatkozású zenék kedvelőit igyekszik összetartani, évről évre rendezett fesztiválokkal.
De a Super Audio CD mellett a The Filter támogatói között is megtaláljuk a technika iránt is fogékony előadót.
Sőt, a w7.com project mögött is őt tudhatjuk, ahonnan rengeteg dalt tölthetünk le ingyen zenelejátszónkra, legálisan!

Mindent egybevetve a The Filter megkönnyítheti az életünket, ha „enyhén” zenefüggők vagyunk, ami szerencsére sok emberrel megesik még ebben a rohanó világban is. De így talán már nem is kell annyira kapkodnunk reggelente...VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Brüsszelben válságtanácskozást tartottak az AstraZeneca miatt

Brüsszelben válságtanácskozást tartottak az AstraZeneca miatt

Egy hétvége alatt 94 ezer új fertőzöttet regisztráltak Spanyolországban

Egy hétvége alatt 94 ezer új fertőzöttet regisztráltak Spanyolországban

Biden megvált Trump kólarendelő gombjától

Biden megvált Trump kólarendelő gombjától