szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ezekből kiderül, milyen hatást gyakorol az informatikai ágazat a munkahelyteremtésre, a...

Ezekből kiderül, milyen hatást gyakorol az informatikai ágazat a munkahelyteremtésre, a cégalapításra, valamint a helyi IT-költések és adóbevétel alakulására a világ 82 országában és régiójában. 

A magyarországi IT-piac az átalakulóban lévő gazdaság jellemzőit mutatja: az idei évben az IT-költések 43 %-át a hardverek adják, és mindössze 23 % jut a szoftverekre. Magyarországon a GDP-nek csupán 2,3 %-át költik IT-ra, szemben a világviszonylatban jellemző 2,5 %-kal. Bár a számítógépes programokra viszonylag keveset költenek, a szoftverekhez kapcsolódó munkahelyek száma 2007-ben várhatóan a teljes IT-foglalkoztatottság közel 48 %-át teszi majd ki, amely több mint 118 000 foglalkoztatottat jelent. A Microsofthoz kapcsolódó foglalkoztatottság várhatóan a teljes IT-foglalkoztatottság 45%-át fogja kitenni, azaz a szoftveróriás és partnerei több mint 50 ezer embert foglalkoztatnak Magyarországon.

A Microsoft megbízásából végzett kutatás keretében az IDC megvizsgálta, milyen hatást gyakorol az IT ágazat a munkahelyteremtésre, a cégalapításra és az adóbevételek alakulására a világ technológiai beruházásainak 99,5 százalékát adó 82 országban. Az IDC megállapította, hogy a Microsoft platformon futó termékeket fejlesztő, értékesítő és forgalmazó IT-szakemberek és az ilyen tevékenységet folytató IT-cégek munkatársai kiemelt szerepet játszanak az IT‑ágazatnak tulajdonítható munkahelyteremtésben és gazdasági fejlődésben. A felmérésből az is kiderült, hogy a Microsofttal együttműködő cégek árbevétele messze meghaladja a Microsoft saját forgalmát, s ezt a magyarországi eredmények is alátámasztják: a Microsoft 2007-es árbevételének minden forintja 6,4 Ft forgalmat generál a cég partnereinél.
A kutatás szerint a magyarországi IT-költések összege idén eléri az 545,5 milliárd forintot, ebből a szoftverekre 122,8 milliárd forintot költenek. A következő négy évben ez a szám várhatóan évi 6,2 %-kal növekszik, s ezen belül a szoftverköltés évi 8,6 %-kal fog emelkedni. Az IDC azt is megállapította, hogy a szoftverberuházások tényleges arányukon túlmutató mértékben ösztönzik a szakképesítést igénylő munkahelyek számának bővülését, s elsősorban a disztribúciós és a szolgáltató szektorban, valamint az informatikát hasznosító szervezeteknél generálnak új tevékenységeket. Míg a dobozos szoftverekre fordított összeg csupán 23 százalékkal fog részesedni a 2007-es év teljes IT-költéséből, az IT-profilú munkahelyek 48 százaléka kötődik majd szoftverekhez.
Az IDC hatáselemző modellje letölthető innen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Novák Katalin a lombikprogramot védve reagált a győri megyéspüspök szavaira

Novák Katalin a lombikprogramot védve reagált a győri megyéspüspök szavaira

Újabb katasztrófa: cunamik is fenyegethetik Alaszkát a klímaváltozás miatt

Újabb katasztrófa: cunamik is fenyegethetik Alaszkát a klímaváltozás miatt

Elítélték a siklósi kézilabdázót, aki ököllel ütötte a pályán az ellenfelét

Elítélték a siklósi kézilabdázót, aki ököllel ütötte a pályán az ellenfelét