szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ezeket azonban csak a gyári felhasználónév-jelszó páros ismeretében...

Ezeket azonban csak a gyári felhasználónév-jelszó páros ismeretében lehet beállítani. De mi van, ha ezek nincsenek már kéznél?
Ezek az adatok minden router felhasználói leírásában megtalálhatók, azonban valljuk be, egy-két évvel a vásárlás után, ritkán találjuk meg ezeket a leírásokat.
Így azután sokan nem változtatják meg a gyári beállításokat, ami meglehetősen nagy kockázatot jelenthet az illetéktelen felhasználókkal szemben. A gyári beállításként szereplő vezeték nélküli hálózatnév (default, Linksys, NETGEAR, SMC) szinte hívogatja a hackereket, hogy egy olyan hálózatra bukkantak, amelynek üzemeltetője nem sok gondot fordít a biztonságra. Fontos tehát, hogy megváltoztassuk a gyári paramétereket, ehhez azonban először az alapértelmezett azonosítóval és jelszóval kell bejelentkezni. Aki ehhez nem szeretné vagy nem tudja előkeresni a felhasználói leírást, egy weboldalon megtalálhatja az összes kereskedelmi forgalomban lévő router alapértelmezett adatait.

A gyári adminisztrátori felhasználó nevek és jelszavak

A DRPD 2007 (Default Router Password Database) a www.routerpasswords.com címen érhető el. Egy legördülő listából kell kiválasztania a router gyártóját, majd a Find Password gombra kattintva megkapjuk azt a táblázatot, ami az egyes modellekhez tartozó, adminisztrátori belépéshez szükséges user name/password párost tatalmazza. Magát az router adminisztrációs oldalt webböngészőből lehet elérni, általában a 192.168.1.0 vagy 192.168.1.1 vagy 192.168.2.1 címen. Ha a táblázatban talált adatokkal  sikerül belépni a router adminisztrációs oldalára, már könnyen megváltoztathatjuk ezeket a paramétereket olyanra, amit könnyen meg tudunk jegyezni, és amit mások nem ismernek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zárt ajtók mögött folynak a vizsgálatok a Covid–19 elleni oltások eredményességéről

Zárt ajtók mögött folynak a vizsgálatok a Covid–19 elleni oltások eredményességéről

Első főszerepére nehezen találták meg Törőcsik Marit, aztán filmtörténetet írt

Első főszerepére nehezen találták meg Törőcsik Marit, aztán filmtörténetet írt

32 törvényt nyomnak át a parlamenten a jövő héten

32 törvényt nyomnak át a parlamenten a jövő héten