szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A 90-es években a webdizájn egyszerűen nem létezett:-) Mindenki próbált valami...

A 90-es években a webdizájn egyszerűen nem létezett:-) Mindenki próbált valami áttekinthetőt és mégis "modernet" alkotni, ennek eredményeképpen a hőskor weboldalai tele voltak keretekkel, táblázatokkal (a stíluslapok sem igen léteztek még, szóval ezek az oldalak kódszinten is igen kaotikusak voltak) - nem is beszélve arról, hogy web2.0 szolgáltatásokról akkoriban még csak álmodni lehetett... És persze ott voltak az animált GIF-ek és a mindenféle JAVA megoldások...

Napjainkra kicsit letisztult a kép: a stílusok (CSS) sok tördelési/dizájn és kód-problémát megoldottak (viszlát <table> utasítás, mindörökre!), a FLASH és a séávszélesség drasztikus növekedése pedig teljesen új távlatokat nyitott a dizájnerek és a tartalomszolgáltatás számára is. Nosztalgiázni azonban jó (és tanulságos), tekintsük át kedvenc oldalainkat: milyen változásokon estek át az utóbbi tíz évben!

Úgy illik, hogy a visszatekintést kezdjük saját házunk táján: mint a mellékelt ábra mutatja, az 1997-es hvg.hu főoldal, és a jelenegi hvg.hu site bizony igen különböző - ez a példa persze sarkalatos, hiszen a HVG 1997-ben még nem nyújtott tartalomszolgáltatást, így a régi verzió csupán egy ún. "landing site" volt.

Ezek mi vagyunk: tegnap és ma.

De lássuk például az Index kezdőlapját:  a 2001-es verzió olyan jól sikerült, hogy a mai napig megállná a helyét (szerintünk), bár a struktúra talán egy kicsit bonyolult volt. A legutóbbi dizájnváltás határozottan jót tett az Index-nek, bár vannak olvasók aki a mai napig hiányolják a "hagyományosabb" felületet. Az Index az egyik legtöbb fejlődésen/struktrúraváltáson átesett portál.

Index - jót tett neki az idő

Az Origo is igen jelentős átalakuláson esett át: a 2001-es verziót inkább amolyan "vizsla és linkgyűjtemény" volt, némi tartalommal fűszerzve - ez a kép napjainkra megváltozott: az Origó immáron CNN.com által elindított, és a web2 világában egyeduralkodó "all-in-one" trendet követi (azaz minden szolgáltatás a főoldalon). A két verziót elnézve mintha nem is ugyanazt a site-ot látnánk, pedig mindekettő az Origó, csak éppen az egyik sokkal öregebb:-)

Az Origó nagyon sokat változott.

A NASA sem panaszkodhat: az 1998-as és a 2007-es NASA honlap jól példázza, hogy tíz év alatt gyakorlatilag minden megváltozik egy site életében: a külsőtől kezdve a tartalmi-koncepción keresztül egészen a struktúráig. Érdekes módon, a régi NASA site (bár tény hogy iszonyúan néz ki), sokkal könyebb navigációt tett lehetővé, mint a jelenlegi, már emlegetett "all-in-one" megjelenés. De ez sajnos mindenütt jellemző: az oldalak szebbek és jobbak (tartalmasabbak) , a navigáció viszont bonyolódik. A fejlődés átka:)

Ez aztán a drasztikus ráncfelvarrás!

És ha már annyit emlegettük: lássuk az abszolút irányadót, a dizájnerek (többségének) szent-grálját, az egyeduralkodó CNN.com-ot. A 2001-es kéthasábos (plusz menü) verzió akkoriban diktálta a trendet, a szolgáltatások és alrovatok növekedésével viszont a CNN is kénytelen volt váltani (nem is egyszer). Itt is érvényes az észrevétel: a 2001-es site-on jóval könyebb volt navigálni mint a jelenlegin, cserébe viszont a mostani CNN sokkal több tartalmat és interaktív szolgáltatást nyújt.

Van, aki a kéthasábos régi verzióra esküszik...

Ha valakit részletesebben érdekel a téma, csak utazzon vissza az időben: a "Wayback Machine" azaz az Internet Archive segítségével bármilyen oldal régebbi verzióit megtekinthetjük (sőt olvashatjuk is).  


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

A Linux történelme

Bármilyen hihetetlen, a Linux lassan tizennyolc éves lesz – és ez egy...

techline.hu Tech

Commodore 64 történelem

1982 igazán különleges év volt: ekkor dobta piacra a Commodore cég a C64 típusjelû személyi számítógépet.

techline.hu Tech

Aki feltalálta az egeret

Doug Engelbart már ezerszer elmondta az újságíróknak: sajnos már nem...

techline.hu Tech

A nyomtatók története

Ez az ősi vágy leküzdhetlen és a mai napig is genetikai kódolásunk...

Négyen meghaltak egy balesetben Győrnél

Négyen meghaltak egy balesetben Győrnél

Márciusban indulhat útjára az új magyar műhold

Márciusban indulhat útjára az új magyar műhold

ENSZ: A sokszorosát kellene arra költenünk, hogy ellenállóbbak legyünk az időjárási szélsőségekkel szemben

ENSZ: A sokszorosát kellene arra költenünk, hogy ellenállóbbak legyünk az időjárási szélsőségekkel szemben