szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Nero persze nagyszerű és sokat tudó programcsomag, de valójában ahhoz, hogy adatokat...

A Nero persze nagyszerű és sokat tudó programcsomag, de valójában ahhoz, hogy adatokat írjunk lemezre, audio CD-t készítsünk, kedvenc MP3 dalainkat, képinket, filmjeinket optikai lemezre másoljuk, vagy ISO fájlokból CD-t égessünk, nincs rá szükség. Erre a célra számtalan ingyenes CD-/DVD-író alkalmazás létezik. Bemutatjuk közülük a legjobbakat.

Deep Burner Free
A Deep Burner valójában kereskedelmi szoftver, ám a készítők úgy gondolták, jól sikerült programjuktól nem fosztják meg a fizetni nem szándékozó vagy nem tudó felhasználókat sem, ezért készítettek egy ingyenes változatot is, és „szellemesen” a Deep Burner Free nevet adták neki.
Telepítve alig 10 MB az egész, vagyis nem egy óriásprogramról van szó. A használata nagyon egyszerű, bár a felületét kicsit szokni kell a rondán elnagyolt ikonok és ronda grafika miatt. Cserébe viszont néhány extra funkcióval is rendelkezik: például CD-/DVD-címke tervezés és nyomtatás, illetve Autorun menü készítés. Utóbbi kész kis fejlesztői felület, használhatunk gombokat, képeket, feliratokat stb.

Még borítót is tervezhetünk vele

A program természetesen adat DVD-t és adat CD-t, audio CD-t is ír, sőt, még bootolható CD-t is készíthetünk vele. Az ISO fájlokkal is elbánik, létrehozni és felírni egyaránt tudja őket.
Mindezt az ingyenes változatban találjuk. A fizetős verzió ezen felül másol, Video DVD-t és fotóalbum lemezeket is készít, de ha ezen funkciók nélkül is megvagyunk, a Deep Burner Free tökéletes választás lehet. És még mielőtt elfelejtenénk, magyar menüvel is használhatjuk!
Letöltés


[[ Oldaltörés: Második oldal ]]
BurnAware Free Edition
A BurnAware egy nagyon szépre és ügyesre sikerült kis freeware. Az egész telepítőkészlet nincs 5 MB. Ebbe viszont belefért az adatlemezek, az audio CD-k, a video DVD-k (menü nélkül), vagy éppen az ISO fájlok pörkölésének a lehetősége. Ráadásul nem is akármilyen adathordozókról van szó, mert akár Blu-ray, akár HD DVD lemezeket is írhatunk vele. De az újraírható lemezekkel is elbánik, és persze nem csak felírhat, hanem létre hozhat ISO fájlt.

Számos lemezformátumot ismer és könnyen használható

A felülete nagyon egyszerű, de ízléses, jól átgondolt, így a használata igazán könnyű. Sajnos magyarul egyelőre nem elérhető, de talán ez is megoldódik majd egyszer. Akit viszont nem zavar az angol felület, az bátran voksoljon erre az szoftverre, XP-re és Vistára egyaránt remek választás.
Letöltés

CDBurnerXP
A CDBurnerXP nem mai darab, ennek megfelelően szépen fejlődik, immár a 4-es verziónál tart. Tulajdonképpen ez az a freeware CD-/DVD-író szoftver, amelyet bátran merünk ajánlani mindenkinek. Ízléses, magyar nyelvű felület, rengeteg hasznos funkció. Ráadásul megtévesztésig hasonlít a Neróra, ha tehát azt már használtuk, ezzel sem lesz gondunk. Természetesen itt is megtalálunk minden alapfunkciót, de mindegyiket profi kivitelezésben. Az audio CD-k esetében például választhatunk, mekkora legyen a dalok közötti szünet, ráadásul MP3, WAV, OGG, FLAC és WMA fájlokból is készíthetünk audiolemezt. Az ISO felírás esetén akár a Nero NRG vagy a Roxio BIN állományait is használhatjuk (ezeket konvertálja a program). 

Nem fogunk benne csalódni

Készíthetünk bootolható lemezt, és akár video DVD-t is írhatunk (de ehhez a VIDEO_TS mappát és a VOB fájlokat el kell készítenünk valamilyen DVD-menü szerkesztővel). A felírt anyagot ellenőrizhetjük is. Lemezformátumok terén nincs ok panaszra, íme a lista: CD-R/CD-RW/DVD+R/DVD-R/DVD+RW/DVD-RW/DVD-RAM/BD/HD-DVD.
Ha valóban profi szoftvert szeretnénk ingyen, a CDBurnerXP 4 a legjobb választás.
Letöltés

UPDATE! - Egy vérbeli lemez pörkölő
A felhozatalból, mint kiderült, egy igazi különlegesség maradt ki. Sajnos mindennel mi sem futunk össze az interneten. Szerencsére egy szemfüles olvasónk belinkelte ide a cikk alá e remek program linkjét, így már mi is ismerjük, s mivel nagyon megtetszett, úgy gondoljuk, mindenkinek érdemes megismernie.

Szép is, jó is, gyors is

Az InfraRecorder vérbeli CD-/DVD-író szoftver. A GPL2 licenc alá tartozó alkalmazás támogatja a kétrétegű (dual-layer) lemezek írását, képes közvetlen lemezmásolásra vagy lemezekből ISO fájlok készítésére, kezeli az ISO és a BIN/CUE lemezképeket és persze az újraírható lemezekkel is megbirkózik. És mindezt gyorsan teszi, ráadásul magyar felülettel. Még poénra is futotta a készítőktől, nevezetesen Vista alatt füstöl, miközben ír. Tessék letölteni! Olvasónknak pedig köszönjük a tippet!
Letöltés

Ezek talán a legjobb ingyenes alkalmazások, ha DVD-t vagy CD-t szeretnénk írni. Persze vannak hiányosságaik (többek között a DVD videókhoz egyikkel sem tudunk menüt készíteni), de az alap elvárásoknak tökéletesen megfelelnek.
Ha esetleg néhány funkció miatt nem tudnánk választani (például tetszik a CD BurnerXP vagy az InfraRecorder, de nagyon kellene a címke nyomtatás a Deep Burnerből), természetesen ezek a programok jól megvannak egymással, így nyugodtan telepíthetjük őket együtt is. Az összméretük még így is elenyésző a „nagyokéhoz” képest.

Rendszermegoldások
Aki esetleg arra sem szeretne időt pazarolni, hogy freeware alkalmazásokat töltsön le az internetről és azokat telepítse, annak sem kell feladnia a reményt. A Windows XP és a Vista egyaránt tartalmaz beépített CD-írási lehetőséget. Sőt, a Vista Ultimate változatában még egy video-DVD menü készítőt is találunk, amelynek a segítségével látványos menüvel ellátva írhatjuk lemezre családi videóinkat.

Burn4free - A kerülendő freeware?
A Burn4Free egy érdekes szerzet. Esetében az ingyenességnek „ára” van, nevezetesen a telepítéskor feltesz egy Internet Explorer toolbart, amely eléggé erőszakos darab. No, hát mi ezeknek nem annyira vagyunk hívei, de adott esetben, ha valakit nem zavar, ennyit még be lehet vállalni (és mentségére legyen mondva, hogy legalább uninstall van a toolbarhoz is).

Csudaszép, csudajó... Kerüljük...

De a program további problémákkal is küzd, nevezetesen ilyen ronda felületet már régen láttunk, egyetlen pozitívuma, hogy magyar menüje is van. A rengeteg, szétszórt gomb alapján az ember azt gondolná, itt a kánaán. De szinte bármire kattintunk, az vagy nem működik, vagy elirányít az internetre, és megpróbál letölteni egy nem létező programmodult. Egy két opció (ISO felírása például) mondjuk szerencsére használható. Sőt, a lebegő ablak megoldás kifejezetten kényelmes, csak rá kell dobálnunk az Asztalról vagy az Intézőből a fájlokat a mini ablakra, így állíthatjuk össze lemezünk tartalmát. Ez jó!
Az alap funkciók tehát itt is megvannak, de az igazság az, hogy ennél azért többet várna az ember. Ehhez nem igazán tudunk gratulálni a fejlesztőknek, és így a használatát sem nagyon javasolhatjuk.
Letöltés önkínzóknak


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Van rosszabb a világjárványnál, legalábbis George Clooney legújabb filmjében

Van rosszabb a világjárványnál, legalábbis George Clooney legújabb filmjében

Már négymillió adag koronavírus-vakcinát adtak be az Egyesült Királyságban

Már négymillió adag koronavírus-vakcinát adtak be az Egyesült Királyságban

Hazaérkezése után egyből őrizetbe vették Navalnijt az orosz hatóságok

Hazaérkezése után egyből őrizetbe vették Navalnijt az orosz hatóságok