szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

 Készítsünk egy 400x400-as dokumentumot.

 Készítsünk egy 400x400-as dokumentumot. A háttér színét állítsuk szürkére (ezen jól kivehetőek a grafikák).

Rajzoljunk egy 250 széles és 270 pixel magas téglalapot, az új papír nevű rétegünkre. Az effekteknél adjunk hozzá egy felülről lefelé, fehérből vajszínűbe haladó színátmenetet (gradient overlay). A szerkesztés/alakítás/forgatás paranccsal (edit/transform/rotate) forgassuk el enyhén jobbra a téglalapot, csak hogy ne legyen annyira szabályos a kép.

Menjünk vissza a rétegünk stílus lapjára, és adjunk rá még egy effektet: minta átfedés (pattern overlay). Válasszuk a mellékelt képen látható mintát. Ha nem találjuk, nyomjunk a kis nyílra az ablakban, és válasszuk a minta csoportot, aztán ok gomb. Az áttetszőséget állítsuk 20%-ra. Ezzel piszkos hatást adtunk a papírnak, így reálisabb lesz.

Nyomjunk egy ctrl klikket (macen alma klikk) a papír rétegen, így kijelöljük azt. Hagyjuk aktívan a kijelölést és készítsünk új réteget, képdoboz néven, váltsunk is rá. Most válasszuk a kijelölés/módosítás/zsugorítás parancsot (select/modify/contract), és adjunk meg 5-ös értéket. Így egy ugyanolyan formájú, de 5 pixellel kisebb kijelölést kapunk, a kívül eső rész lesz a fénykép kerete. Töltsük ki tetszőleges színnel. Ez egy segédréteg lesz, ebben fog megjelenni a valódi képünk, amit könnyedén megváltoztathatunk bármikor.

Ehhez egy vágómaszkot kell készítenünk, nézzük hogyan!

Töltsünk be egy képet amit a fényképre szeretnénk tenni. Jelöljük ki az egészet, másoljuk el, aztán illesszük be a sajátunkba. Tegyük legfelülre a réteget, és nevezzük el képnek. Figyeljünk rá hogy biztosan befedje a papírunkat!

Jöhet a trükk! Legyen kijelölve a kép réteg, és ctrl klikkel nyomjunk rá a képdoboz rétegre. A felugró menüben válasszuk a vágómaszk létrehozását (create clipping mask). Ha mindent jól csináltunk akkor a rétegeknek képen láthatóan kell kinézniük. A lényege az ennek a technikának hogy a kép egy meglévő formán belül fog megjelenni, jelen esetben a képdoboz rétegünkön. Így ha szeretnénk egy másik képünket is átalakítani, egyszerűen betöltjük ide, és rámaszkoljuk a képdobozunkra. Egyébként a kép réteget továbbra is mozgathatjuk, torzíthatjuk, persze csak a képdobozon belül.

Eddig egész jó, jöhetnek a 3d hatások, természetesen mind fénnyel kapcsolatos.

Azt szeretnénk ha a fényképünk 3 helyen felemelkedne egy picit, ehhez árnyékra lesz szükség. Készítsünk másolatot a papír rétegről, nevezzük árnyéknak és tegyük a papír réteg alá. Az rajta lévő effekteket kapcsoljuk ki, és helyettük jöjjön színátfedés (color overlay) feketével. Mossuk el picit, szűrők/életlenítés/gauss életlenítés, (filters/blur/gaussian blur), 4-es értékkel.

Most jön a fontos lépés. Használjuk a szerkesztés/ átalakítás/ hajlítás parancsot (edit/transform/warp). Egy 4x4-es négyzethálót kapunk. 3 sarkot húzzunk kijjebb egy kicsit, a többi pontot pedig kicsit a kép alá. A cél hogy csak a 3 saroknál legyen árnyék, mintha felkunkorodnának. A réteg átlátszóságot 60-ra tegyük, mert 100-on az árnyék túlságosan sötét lenne.

Jelöljük ki a papír réteg tartalmát (ctrl vagy alma klikk a rétegen), és hozzunk létre egy újat csillanás néven. Miközben aktív a kijelölés, válasszuk a színátmenet eszközt (gradient tool). Állítsuk fehérből átlátszóba haladónak, és a kép jobb alsó sarkából indulva húzzuk a kép közepe felé egy keveset, kb. az egész kép ötödéig. A réteg 80%-ban legyen átlátszó.

Meg van még a kijelölés? Ha nem akkor jelöljük ki újra. Készítsünk még egy utolsó réteget árnyékolás néven. Ismételjük meg az előbbi lépést, ezúttal a bal felső sarokban és fekete-átlátszó színnel. Egy picivel kisebb volnalat húzzunk, a réteg átlátszóság legyen 25%.

 Ezzel készen is vagyunk. Ne feledjük hogy a vágómaszk technikával cserélhető a fénykép tartalma. További jó kisérletezést!


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Letartóztattak egy fegyveres férfit, akinél hamisított belépő volt Biden beiktatására

Letartóztattak egy fegyveres férfit, akinél hamisított belépő volt Biden beiktatására

Kisiklott és részben az oldalára dőlt egy tehervonat Murakeresztúron

Kisiklott és részben az oldalára dőlt egy tehervonat Murakeresztúron

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig