szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Kezdjük egészen az elején!

Kezdjük egészen az elején! Bekapcsoljuk a számítógépet, majd malmozni kezdünk (jobb esetben inkább megiszunk egy kávét), s váruk, hogy felálljon a rendszer, s elkezdhessük az érdemi munkát. De tényleg így kell ennek lennie?

Gyorsítsuk fel az indulást!
Vannak persze olyan folyamatok, amelyek kikerülhetetlenek, amikor elindítjuk a Windowst, s tetszik, nem tetszik, ezeket ki kell várnunk. Ám vannak olyanok is, amelyek nélkül nyugodtan meglehetünk, és csak feleslegesen húzzák a bootolási időt. Nézzük meg, hol találjuk ezeket! Kattintsunk a Startra, majd a Futtatásra, és a felbukkanó mezőbe írjuk be: msconfig, majd kattintsunk az OK-ra. Megjelenik a Rendszerkonfigurációs segédprogram ablak. Kattintsunk a jobb oldali utolsó fülre, az Automatikus indításra. Itt azután meglepődve láthatjuk, milyen sok program indul el a Windows-zal együtt – olyanok is, amelyekről tulajdonképpen nem is tudtunk. Itt azonban legyünk óvatosak, s csak olyan programot töröljünk, amelyről bizonyosan tudjuk, hogy nem fog hiányozni a Windowsnak a következő induláskor.
A következő fül, amelyre kattintanunk kell: a Szolgáltatások. Megnyílik egy ablak, s láthatóvá válnak azok a programok, amelyek a háttérben futnak. Itt is kivehetjük a pipát azon programok ellenőrzőnégyzetéből, amelyeknél bizonyosak vagyunk abban, hogy szükségtelenek számunkra. A megtett intézkedések egyébként nemcsak az indulást, hanem a gép leállítását is meggyorsítják, hiszen kevesebb programot kell lezárnia a Windows XP-nek, mielőtt aludni térne.

Az automatikus indítás alatt ér a meglepetés: ennyi minden startol az XP-vel

Le a memóriafaló programokkal!
Ha valaki belefeledkezik a számítógépes munkába, könnyen előfordulhat, hogy tucatnyi programot futtat egyszerre, amelyek közül nem is egy csak úgy falja a memóriát, s persze lassítja a gépet. Hogy megszabaduljunk ezektől, nyomjuk meg a a jól ismert Ctrl+Alt+Del billentyűkombinációt, mire megnyílik a Windows feladatkezelő ablak. Ha a Folyamatok fülre kattintunk, akkor láthatjuk, mennyi-mennyi folyamat fut a háttérben, megnézhetjük ki (például mi vagy a rendszer) használja őket, s arról is tájékoztatást kapunk, hogy mennyi memóriát használnak. Nézzük meg, melyek azok közülük, amelyek a legpazarlóbban bánnak a kilobájtokkal, s ha meggyőződtünk arról, hogy nélkülözhetők, bátran szabaduljunk meg tőlük.

Győződjünk meg arról, hogy valóban nincs-e szüksége a rendszerünknek a törölni kívánt programra

Tegyünk rendet a merevlemezen
Talán nem is gondolunk arra, hogy ahogy gyűlnek az adatok a merevlemezünkön, egyre nehezebbé válik megtalálni, amire éppen szükségünk lenne. Hosszú távon úgy tűnik, mintha egészen lelassult volna a merevlemez, és persze az alkalmazások sem nyílnak ki olyan gyorsan, mint ahogyan azt elvárnánk tőlük. Vegyük tehát a fáradságot magunknak, s időnként tegyünk rendet a merevlemezen. Szerencsére ehhez az XP megad minden segítséget. Mindenekelőtt szabaduljunk meg a felesleges fájloktól, az ideiglenes állományoktól, amelyek feleslegesen csücsülnek merevlemezünkön. Ehhez hívjuk segítségül a Lemezkarbantartót (Start/Minden program/Kellékek/Rendszereszközök/Lemezkarbantartó). Az alkalmazás megmutatja nekünk az általa feleslegesnek tartott állományokat, amelyek közül nyugodtan törölhetünk. Ha ezzel készen vagyunk, következhet a töredezettségmentesítés.A Start/Minden program/Kellékek/Rendszereszközök útvonalon jutunk el a Lemezetöredezettség-mentesítőhöz. Kiválaszthatjuk melyik meghajtókat akarjuk alávetni ennek a procedúrának, majd a töredezettségmentesítés eredményéről is tájékozódhatunk.
 

Leplezzük le a betolakodókat!
Napjaink vírusai, rosszindulatú betolakodói a legváltozatosabb formában bújnak meg gépünkön, s a háttérben lassítják a PC-t és persze a munkánkat. Nem kevés közülük úgy tolakszik be a gépre, hogy elrejti a kiterjesztését, azaz nem tudjuk, hogy futtatható állományról (.exe) van szó. Nyissuk meg valamelyik mappánkat a Windows Intézőben. Válasszuk fent az Eszközök/Mappa beállításai opciót., majd kattintsunk a Nézet fülre. A Speciális beállítások alatti ablakban keressük meg az Ismert fájltípusok kiterjesztésének elrejtése opciót, majd vegyük ki a pipát az ellenőrzőnégyzet elől. Ezután viszont legyük résen, mert gyakran dupla kiterjesztésekkel kábítanak el a rosszindulatú betolakodók, s esetleg nem vesszük észre mondjuk egy legjobbszuletesnapok.jpg.exe névben rejlő csapdát.

Nem árt, ha látunk minden kiterjesztést

Optimalizáljuk az Internet Explorer cache méretét
Aki Internet Explorerrel szörfözik a világhálón, talán nem is gondol arra, hogy  a böngészője minden felkeresett weboldal után ideiglenes fájlokat helyez el a cache memóriába. Ennek az az értelme, hogy ha újra felkeressük az adott weboldalt, akkor ne kelljen újra mindent a netről letöltenie rendszerünknek. Ennek köszönhetően az Explorer jóval gyorsabban tudja betölteni a szóban forgó weboldalt. Mindez remekül hangzik, de csak akkor hatékony, ha viszonylag kevés oldal foglal helyet a cache-ben. Ha ugyanis itt sok oldal található, akkor lassabban töltődik be a kiválasztott webhely, mintha ténylegesen az internetről szedte volna le a böngészőnk. A megoldás: csökkentsük le optimálisra a cache méretét.

Ha nem állítjuk túl nagyra a cache méretét, gyorsabbá válik a böngészés

Ehhez nyissuk meg az Internet Explorert. Kattintsunk a fenti menüsorban az Eszközök/Internetbeállítások opcióra. A megnyíló ablakban kattintsunk az Általános fülre, majd az Ideiglenesen letöltött fájlok opciónál a Beállításokra. Válasszunk 1 MB és 50 MB közötti értéket az ideiglenes állományok számára.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!