szerző:
techline.hu

Ha már sikerült kiválasztanunk a megfelelő notebookot, adódik a kérdés, mit is...

Ha már sikerült kiválasztanunk a megfelelő notebookot, adódik a kérdés, mit is telepítsünk rá. Ha annyira visszafogtuk az árat, hogy még rendszert sem kértünk hozzá, marad valamelyik Linux disztribúció. Ezek közül - felhasználóbarátság tekintetében - az Ubuntut, az OpenSuSE-t vagy a Mandriva One ingyenes változatát javasoljuk. Ezeket a rendszereket könnyen lehet telepíteni, a konfigurálásuk is egyszerű, ráadásul rengeteg alkalmazást tartalmaznak. A segítségükkel gyakorlatilag ingyen összehozhatunk egy remek kis irodai vagy multimédiás rendszert (ha nem csak személyes, hanem irodai használatra is szánjuk gépünket, olvassuk el az adott program licenc szerződését, mivel néhány program csak személyes használatra ingyenes, például az AVG Free).
A többség azonban előretelepített Windowst kér a géphez, így most mi is elsősorban arra koncentráltunk, hogy egy ilyen konfigurációt töltsünk fel a megfelelő szoftverekkel. Ingyenes szoftverből persze annyi van, mint égen a csillag. Ám felesleges telepakolni mindennel a vadonatúj gépet. Válogatásunkba olyan programok kerültek, amelyek nemcsak ingyenesek, hanem egyszerűen használhatók, és a funkciók terén is megfelelnek az elvárásoknak.

1. OpenOffice.org
Egy ilyen jellegű válogatásból meglehetősen nehéz lenne kihagyni a legjobb ingyenes irodai csomagot. Az aktuális, 2.3.1-es verzióból még nincs magyar változat, de a 2.3.0-s már magyarul is elérhető. Természetesen nemcsak a menük, hanem a súgó is honosított, és elég részletes, ezzel is egyszerűbbé téve a csomag alkalmazásainak használatát. Persze aki látott már Microsoft Office-t, annak az OpenOffice használata sem okoz majd gondot.
Letöltés 

2. EssentialPIM
Ha nem kívánjuk igénybe venni a Microsoft Outlook naptár szolgáltatásait, de szükségünk van egy megbízható és jól használható elektronikus naptárra és címjegyzékre, nem nagyon találunk ennél jobbat. Gyors, kicsi és szinte mindent tud, ami elvárható tőle. Naptár, címjegyzék, jegyzettömb, tennivalólista, mindez egy helyen.
Külön öröm, hogy a programot magyar nyelvű menükkel is ellátták a készítők. A használata éppen olyan kényelmes és egyszerű, mint az Outlooké. Tartalmaz Today képernyőt is, ahol összefoglalva láthatjuk aznapi teendőinket, és jegyzettömböt is találunk benne. A címjegyzék is jól sikerült, és ügyesen összedolgozik a naptárral, például a születésnapokat illetően. Az ingyenes verzió teljesen megfelel a hétköznapi használatra, de ha plusz funkciókra vágyunk, megvásárolhatjuk a Pro változatot is.
Letöltés 

3. Sunbird
A Mozilla project részeként is útjára indult egy nagyszerű PIM alkalmazás. Akinek az EssentialPIM ingyenes verziója valamiért nem jönne be, próbálja ki a Sunbirdöt, amely szintén nagyon jól sikerült. Előnye, hogy különböző modulokkal bővíthetjük a tudását, és ha nem tetszik az eredeti felület, használhatunk skineket. A hátránya viszont, hogy csak naptár, vagyis nem tartalmaz alapból címjegyzéket. Mi továbbra is az EssentialPIM-et javasoljuk, de persze ízlések és pofonok...
Letöltés 

4. Google Picasa
Ha jártunkban-keltünkben sokat fotózunk digitális gépünkkel, és közben a notebook is kéznél van, a Picasa a legjobb választás, hogy az elkészült képeket rendszerezzük, retusáljuk, és esetleg közzétegyük az interneten az otthon maradtak nagy örömére.
A Picasa szép, (viszonylag) gyors, mindent tud, amit egy képkatalógustól elvárhatunk, sőt még többet is. Mellékesen segít a képes blogok és online albumok gondozásában, látványos kollázsok készítésében és a képek nyomtatásában vagy éppen e-mailben történő elküldésében is.
Hagyományos képnézegető funkcióra - amikor naponta kapunk képgyűjteményeket, amelyekben böngészünk, válogatunk, majd elfelejtjük őket - nem feltétlenül ezt javasoljuk, de ha a fotóinkat szeretnénk katalogizálni, retusálgatni és a gépen tárolni, a Picasa első osztályú megoldás.
Letöltés 

5. IrfanView
A Picasával ellentétben, ez a program nem annyira a saját fotók katalogizálására, megosztására készült. Az IrfanView a legjobb ingyenes képnézegető program, a „képnézegető” szó hagyományos értelmében. Vagyis ha átmenetileg dolgozunk rengeteg képpel, batch utasításokat akarunk végrehajtani, vagy Photoshop szűrőket is alkalmaznánk (persze Photoshop nélkül), akkor az IrfanView nekünk készült. Legjobban talán úgy lehetne szétválasztani a képnézegetők két kategóriáját, hogy van egy vonal, amelyik azoknak készül, akiket nem érdekel, hogy egy kép tulajdonképpen egy fájl, csak egyszerűen szeretné a fotóit a számítógépen látni, retusálni, nyomtatni, megosztani. Nekik készül a Picasa. A másik vonulat pedig az IrfanView és társai, amelyek azoknak készülnek, akik tisztában vannak a számítógép működésével (például a fájlok fogalmával), és szeretnék annak erőforrásait, lehetőségeit is kihasználni, esetleg több képet egy lépésben feldolgozni. Persze ez így kicsit sarkított, de a képkatalógusok és képnézegetők szétválasztása manapság már nem egyszerű feladat, mert rengeteg az átfedés a funkciókat illetően.
Letöltés 

6. Paint .NET
A Paint .NET egy hatékony képszerkesztő szoftver, vagy legalábbis hatékonyabb, mint a Windowsban az ősidők óta szinte változatlan Paint. Mint a nevéből is kitűnik, a használatához szükség van a Microsoft .NET keretrendszerre, abból is a 2.0-s változatra. Ha az még nem található meg a gépen, letölthetjük a Microsoft oldaláról. Ha Vistával kaptuk a gépet, akkor nem kell külön telepíteni, mert a Microsoft .NET a Vistának már alapból része.
Cserébe a macerás telepítésért a Paint .NET „személyében” egy ügyes képszerkesztővel gazdagodunk, amelyik rétegkezeléssel és számos különleges effekttel ajándékoz meg bennünket. 
Letöltés 

7. AVS DVD Player
Mivel csak a Windows Vista megjelenésével jutottunk el odáig, hogy a Windows alapból képes legyen DVD filmeket lejátszani, XP esetében még szükségünk lesz egy DVD-lejátszó szoftverre is. Az AVS DVD Player egyszerűen kezelhető, gyors és ízléses szoftver. Az ingyenes verzió csak lejátszásra használható, de ha fizetünk a funkcióbővítésért, akár DVD rippelésre is rávehetjük.
Letöltés 

[[ Oldaltörés: Második oldal ]]

8. Allway Sync 5.5.8
Egy hordozható gép esetében jól jöhet, ha könnyen tudjuk szinkronizálni az útközben készült dokumentumokat, fájlokat az otthon ránk váró asztali géppel. Az Allway Sync – személyes felhasználásra való – ingyenes verziójával ez gond nélkül megoldható. Mindössze a két szinkronizálandó könyvtárat kell megadnunk, s a program összeveti a változtatásokat, javaslatot téve rá, hogy mit, honnan, hova érdemes másolni. Ha nagyon megtetszett a program, upgrade-elhetjük a Pro változatra, természetesen azt már csak a megfelelő összegért. Cserébe az üzleti felhasználást is engedélyezik, és nem kell beérnünk a maximum 20 000 fájlos szinkronizálási limittel.
Letöltés 

9. MuCommander
A muCommander egy nagyszerű Java-alapú fájlkezelő alkalmazás, amely azoknak készült, akiket annak idején magával ragadott a Norton Commander kettéosztott felülete. Körülbelül arra képes, mint jó nevű őse: fájlműveletek, FTP- és hálózatelérés, tömörített fájlok kezelése, gyors előnézet szövegekhez és képekhez. Ha zavar bennünket, hogy Java-alapú, vagy más funkciókra is vágyunk (fájldarabolás, MD5-ellenőrzés stb.) választhatjuk helyette a freeCommandert is.
Letöltés 

10. FileZilla
Az FTP szerverek használata ma már bevett szokás, ha olyan helyen szeretnénk tárolni dokumentumainkat, fájljainkat, amelyet bárhonnan egyszerűen elérünk. A FileZilla nagyszerű, ingyenes FTP szoftver, amely mindenre képes, ami egy FTP szerver csatlakozással kapcsolatban szóba jöhet, ráadásul barátságos – és magyar nyelvű – felülete miatt a használata is nagyon egyszerű.
Letöltés 

11. SpinXpress 2
A SpinExpress segítségével saját nyílt vagy zárt hálózatot hozhatunk létre az interneten keresztül, így könnyedén megoszthatunk másokkal állományokat, dokumentumokat. Adott esetben úgy dolgozhatunk, mintha saját magánhálózatunk lenne. A program használatához ingyenes regisztráció szükséges a fejlesztők honlapján (az itt létrehozott felhasználói fiókot használhatjuk hálózatunk kialakításához is).
Letöltés 

12. Audacity
Ha hangfájlokkal dolgozunk, vagy a dalainkat szeretnénk kicsit tuningolni, az Audacity az egyik legjobb ingyenes megoldás erre. Számtalan effekt, jól használható eszközök. Szinte már tökéletes versenytársa lehetne a Sony SoundForge szoftverének is...
Letöltés 

13. Google SketchUp
A SketchUp egy nagyszerű ingyenes 3D modellező szoftver. Akár még bútorainkat is megtervezhetjük az ingyenes változattal, de persze szinte bármit modellezhetünk vele. Az eszköztára nagyon kézre álló és bőséges. Kezdőknek is tökéletes megoldás, hogy megismerkedjenek a 3D modellezés alapjaival, de a profik is jól használhatják, egy notebookon akár útközben, a vonaton ülve is.
Letöltés 

14. iTunes
Az Apple zenelejátszójáról megoszlanak a vélemények. Mi szeretjük, aminek persze kicsit talán az is lehet az oka, hogy az OS X-et is szeretjük. Az iTunes egy sokrétű, jól használható zenelejátszó. CD-k rippelésére vagy éppen felírására is kitűnően használható. Rábízhatjuk teljes zenegyűjteményünk kezelését, a Cover Flow nézetben pedig kényelmesen válogathatunk zenei albumaink között. Még borítók nyomtatására is használhatjuk. Ha pedig iPodot is beszereztünk a notebook mellé karácsonyra, akkor eleve kikerülhetetlen az iTunes. De iPod nélkül sem fogunk benne csalódni.
Letöltés 

15. VLC media player
Ha utazásaink során videót is szeretnénk lejátszani a notebookon, nem árt, ha felkészülünk a különböző videokodekekkel és egy megfelelő videolejátszóval is. A VLC egy igazi cross-platform lejátszó, szinte minden operációs rendszeren használható, így természetesen Windowson is.
Nagyon egyszerűen használható, és szinte minden ismert video- és hangfájl lejátszását megoldja (például a feliratfájlokkal is elbánik!). Ha mégis olyanba ütköznénk, amivel nem birkózik meg, töltsük le a DivX legújabb verzióját vagy a K-Lite kodek gyűjtemény friss kiadását.
Letöltés 

16. Firefox
Bár a Windowsban van beépített böngésző, biztonsági megfontolásból érdemes az Internet Explorer helyett valamelyik alternatívát használni. A legnépszerűbb ezek közül kétségtelenül a Firefox, amely ráadásul skinezhető, és tudása is szinte a végtelenségig bővíthető a rengeteg letölthető plug-in modullal. Ha nem jönne be, próbálkozhatunk az Operával vagy a Windows alatt egyelőre béta állapotú Apple Safarival.
Letöltés 

17. Free Download Manager
Ha utazásaink során sokszor fogunk letölteni az internetről, érdemes erre a célra üzembe állítani egy letöltésvezérlőt. A Free Download Manager egyike a jó megoldásoknak, a segítségével gyorsíthatjuk és egyszerűsíthetjük a letöltéseket, sőt, az esetek többségében az esetleg megszakadt letöltést sem kell elölről kezdenünk, hanem később folytathatjuk onnan, ahol megszakadt. Ráadásul bittorrent és videó letöltésben is segítségünkre lehet. Ha az utóbbi funkciókra nincs szükségünk, letölthetjük a Lite változatot is, amelyből ezeket kihagyták (de plug-inként utólag is beemelhetők a programba).
Letöltés 

18. Google Earth
Manapság a Google Earth ott virít már szinte mindenki gépén. A Google virtuális földgömbje hatalmas siker, ráadásul nemcsak látványos, hanem hasznos is. Tanuláshoz, szórakozáshoz és munkához egyaránt használhatjuk.
Letöltés 

19. Skype
A Skype egy remek cross-platform csevegőprogram, amelynek a segítségével a chat és a videokonferencia mellett még olcsó telefonálásra is módunk nyílik, bármelyik telefonhálózatba (feltéve persze, hogy előfizetünk erre a szolgáltatásra). Ám előfizetés nélkül is ez az egyik legnépszerűbb és legjobban használható csevegőprogram.
Letöltés 

20. Thunderbird
A Vista Windows Mail névre keresztelt levelezőprogramja már megfelel a kor követelményeinek. A Microsoft nagy figyelmet fordított a biztonságra, a spamek elleni harcra. Az XP-ben található Outlook még korántsem ilyen talpraesett, ezért érdemesebb helyette egy alternatív levelezőprogramot használni. Az egyik legjobb a felhozatalból a Thunderbird, amely mindazon tudás birtokában van, amelyet egy modern levelezőprogamtól elvárhatunk.
Letöltés 

21. Trillian
Ha ismerősink különböző csevegőprogramokat használnak, nem kell mindegyiket telepítenünk. A Trillian segítségével ugyanis egyszerűen cseveghetünk velük. Az AIM, ICQ, MSN, Yahoo Messenger és IRC szolgáltatásokat is ismerő alkalmazás remekül használható, bár akadnak korlátai a különböző hálózatokban. Csevegésre azonban kitűnő megoldás, ráadásul egyetlen felületen láthatjuk minden ismerősünket, bármely hálózatot is használják.
Letöltés 

22. CDBurnerXP
A CDBurnerXP az a freeware CD-/DVD-író szoftver, amelyet bátran merünk ajánlani mindenkinek. Ízléses, magyar nyelvű felület, rengeteg hasznos funkció. Ráadásul megtévesztésig hasonlít a Neróra, ha tehát azt már használtuk, ezzel sem lesz gondunk. Természetesen itt is megtalálunk minden alapfunkciót, de mindegyiket profi kivitelezésben. Az audio CD-k esetében például választhatunk, mekkora legyen a dalok közötti szünet, ráadásul MP3, WAV, OGG, FLAC és WMA fájlokból is készíthetünk audio lemezt. Az ISO felírás esetén akár a Nero NRG vagy a Roxio BIN állományait is használhatjuk (ezeket konvertálja a program). Készíthetünk bootolható lemezt, és akár video DVD-t is írhatunk (DVD-menü nélkül). A felírt anyagot ellenőrizhetjük is. Lemezformátumok terén sincs ok panaszra, íme a lista: CD-R/CD-RW/DVD+R/DVD-R/DVD+RW/DVD-RW/DVD-RAM/BD/HD-DVD.
Letöltés 

23. AVG Antivir Free
Az AVG egyike a leghatékonyabb ingyenes vírusirtóknak. Ráadásul a gépigénye is egészen visszafogott, így nyugodtan hagyhatjuk, hogy a háttérben tegye a dolgát, és folyamatosan felügyelje, nem akar-e egy-egy hívatlan kártevő elindulni a gépünkön.
Letöltés 

24. Keepass
Hol vannak már a régi szép idők, amikor még csak hitelkártyákhoz, telefonokhoz kellett megjegyeznünk PIN kódokat. Manapság már a videotékákban, a különböző kedvezményre jogosító kártyákhoz is kérik a négyjegyű kódokat, s akkor még arról nem is beszéltünk, hogy az operációs rendszer, a különböző közösségi oldalak, levelezőrendszerek stb. egyaránt jelszavakat követelnek tőlünk. Ki bírja mindet megjegyezni (ugyanazt használni mindenhova ugyebár nem túl biztonságos). Nos, a Keepass megjegyzi helyettünk, így a notebookon mindig kéznél lesznek a fontos kódok, jelszavak. Természetesen a biztonság kedvéért az így összegyűlő adatbázist is le kell jelszavaznunk (a program titkosítja is az eltárolt adatokat), de legalább csak ezt az egyet kell majd megjegyeznünk. Ha pedig magunktól nem jut eszünkbe megfelelő jelszó, egy remek jelszógenerátort is találunk a programban.
Letöltés 

25. Spybot
A vírusokon kívül a kémprogramoktól is óvnunk kell a gépünket. A kémprogramok elleni harc egyik éllovasa a Spybot, amely nemcsak hatékony, hanem mégingyenes is. Ha sokat internetezünk, a használata legalább hetente, kéthetente javasolt (mármint egy teljes rendszervizsgálat futtatása).
Letöltés 

26. Comodo Firewall
Bár a Windows XP SP2 tartalmaz tűzfalat, ez sajnos nem a legjobbak közül való. A Comodo egy remek, ingyenes alternatíva. Könnyen konfigurálható és megbízhatóan működő tűzfalunk lesz, amelyet ha bevetünk, esélyünk van arra, hogy megóvjuk adatainkat mondjuk a kíváncsi hackerektől. Windows XP-n és Vistán egyaránt használhatjuk.
Letöltés 

27. Microsoft PhotoStory 3
A Microsoft PhotoStory segítségével látványos videó slideshow-kat készíthetünk kedvenc fényképeinkből. A program nagyon egyszerűen használható, ráadásul teljesen ingyenes. A végeredmény pedig valóban professzionális. A programról bővebben is olvashatnak oldalunkon.
Letöltés 

28. CCleaner
A Windowsra néha ráfér a takarítás. A CCleaner magyar felülete megkönnyíti és biztonságosabbá teszi a Registry tisztítását, valamint a felesleges fájlok eltávolítását a kezdők számára is. A CCleaner könnyen testre szabható, és nagyon hatékonyan dolgozó rendszerkarbantartó program.
Letöltés 

29. Ashampoo StartUp Tuner 2
Ha gépünk lassan indul, vagy lassan működik, azért sok esetben a háttérben futó felesleges alkalmazások okolhatók. Az Ashampoo ingyenes programjával gyorsan kigyomlálhatjuk a feleslegesen induló programokat és folyamatokat, így gyorsítva a gép működését, ami egy notebook esetében hatványozottan fontos szempont lehet. A programról bővebben is olvashatnak nálunk.
Letöltés 

30. DVD Styler
Ha Vistával kaptuk a gépet, akkor nincs szükségünk a DVD Stylerre, a Vista saját DVD-menü készítőjével ugyanis látványos menükkel láthatjuk el családi DVD-inket. Azonban az XP-ben nincs ilyen szoftver, így itt segítségül hívhatjuk a DVD Stylert. Ha nem is készíthetjük el vele a világ leglátványosabb DVD-menüjét, azért nagyon gyorsan összeüthetünk a család számára egy ízléses menüt a karácsonyi DVD-hez.
Letöltés 


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Így változik lábtengóvá egy profi teniszmeccs – videó

Így változik lábtengóvá egy profi teniszmeccs – videó

Önnél is zuhog az eső? Nincs egyedül

Önnél is zuhog az eső? Nincs egyedül

Arabul beszélő egyetemistákat vertek meg Pécsen, vádat emeltek a támadók ellen

Arabul beszélő egyetemistákat vertek meg Pécsen, vádat emeltek a támadók ellen

Ha mindig is kínlódott a fokhagyma hámozásával, ezt látnia kell

Ha mindig is kínlódott a fokhagyma hámozásával, ezt látnia kell

Animációs film készül a Spice Girlsről

Animációs film készül a Spice Girlsről

Metamfetaminnal nevelt vérmókust egy amerikai férfi

Metamfetaminnal nevelt vérmókust egy amerikai férfi