szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Aki zenevadászatra adja a fejét, az nem hagyhatja ki az egyre népszerűbb bookmark...

Aki zenevadászatra adja a fejét, az nem hagyhatja ki az egyre népszerűbb bookmark gyűjteményt, a del.icio.us-t. Ez egy olyan közösségi hely, ahová bárki felrakhatja kedvenc oldalainak címét, ezzel megosztva azt másokkal. A megosztáson kívül az is előnye ennek az online könyvjelző-gyűjteménynek, hogy bárhonnan elérhetjük a hivatkozásokat. Így akkor is „kéznél” vannak a kedvenceink, ha éppen nem a saját számítógépünkről internetezünk. A del.icio.us ugyan lehetővé teszi, hogy linkgyűjteményünkhöz csak mi férjünk hozzá, azonban a legtöbb eseten nincsen szükség az URL címek titokban tartására. Így azután mások is kereshetnek a naponta százezerszám bővülő adatbázisban. 

Közvetlenül a találati listából is meghallgathatjuk a keresett dalokat

A kereséseket a hivatkozásokhoz rendelt címkék (tag-ek) segítik. Sok mindent meg lehet találni, azonban a Google-hoz hasonlóan itt is gyorsabb és pontosabb találatokat kapunk, ha speciális operátorokkal finomítjuk a keresést. Zenék esetében érdemes közvetlen azokon az oldalakon körülnézni, amelyek várhatóan médiafájlokra hivatkoznak. 
Hangállományokra mutató linkeket a következő címen érhetünk el:

http://del.icio.us/tag/system:media:audio

Az MP3 állományok megtalálásához ezt érdemes beírni:  

http://del.icio.us/tag/system:filetype:mp3

Még tovább finomíthatjuk a keresést, ha további címkék előfordulását is megköveteljük. Ha például Madonna MP3-as dalait szeretnék megtalálni, azt így tehetjük meg:

http://del.icio.us/tag/system:filetype:mp3+madonna

Az eredmény egy szokásos találati lista lesz, ami tartalmazza a webhely nevét, URL címét, rövid leírását és a hozzárendelt címkéket. Ezen kívül azt is láthatjuk, hogy ki adta hozzá a del.cio.us adatbázishoz a linket, illetve hogy hány felhasználó kedvencei között szerepel ez a dal. Ha a hivatkozás közvetlenül egy médiafájlra mutat, akkor a találati listában az oldal neve mellett bal oldalon egy kis ikon is megjelenik, amire kattintva közvetlenül elindíthatjuk a zeneszám lejátszását. Ha ezt a dalt kerestük, akkor már csak a jobb egér kattintásra előbukkanó menüből kell választanunk a Mentés-t vagy a Letöltés-t. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!