szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A sebesség kérdése persze csak egy része annak a problémának, amelyet a...

A sebesség kérdése persze csak egy része annak a problémának, amelyet a letöltésvezérlő szoftverek megoldanak. Ezeknek a programoknak a használatával ugyanis nemcsak gyorsabban (néha akár négyszeres sebességnövekedést „produkálva”, mivel a legtöbb ilyen program több szálon is képes összeszedni az adatokat) tölthetünk le, hanem kényelem szempontjából is jobban járunk a használatukkal.
Ha például sok fájlt szeretnénk letölteni, elegendő ezek linkjeit megadni egy ilyen programnak, és az egymás után letöltögeti őket az internetről, így nem nekünk kell bevárni, amíg mondjuk az első három-négy párhuzamosan leér, hogy azután indítsuk a következő négy fájl letöltését. Négy-öt letöltés egyidejűleg már kábeles elérés esetén is érződik, ha közben mondjuk böngészni is szeretnénk, így ilyenkor igazán kényelmes, hogy a letöltést beosztja helyettünk egy program. Arról nem is beszélve, hogy a napközben összegyűjtött linkekről a gép akár éjszaka is nyugodtan letöltögetheti a fájlokat.
A másik gond, amit ezekkel a szoftverekkel – a ritka kivételektől eltekintve –, hogy ha egy letöltés megszakad vagy direkt leállítjuk, később onnan folytathassuk, ahol abbahagytuk. Persze néhány megabájt esetében ez manapság már nem túl nagy gond egy ADSL kapcsolattal sem, ám a több százmegabájtos állományoknál már örülni fogunk a lehetőségnek.
Ezek talán a legfontosabb szempontok, amelyek miatt érdemes letölteni és használni legalább egy ingyenes letöltésvezérlőt. De persze a különböző programok további kényelmi szolgáltatásokat is nyújthatnak még.
Összeválogattuk a legjobbakat e kategóriából, véleményünk szerint ezek közül érdemes kiválasztani azt, amelyre később a letöltéseinket bízzuk.

Free Download Manager (Freeware)
Nem véletlenül kezdjük ezzel a programmal a felsorolást, hiszen „ő” a mi személyes kedvencünk. Először is ingyenes, mégis nagyon igényes, másodszor pedig magyar menüvel is rendelkezik, ami sokaknak hatalmas segítség (és amúgy is jobban mutat mondjuk egy magyar Windowson).
A program igyekszik szeletekben (több szálon, egyidejűleg) letölteni a rá bízott fájlokat, így adott esetben jelentősen gyorsíthatja a letöltést. Az időzített letöltést és a leállított letöltések folytatását is megoldja, de emellett még néhány remek extrával is kényelmesebbé – és biztonságosabbá – teszi az életünket.
Ha például a letöltéskor megjelenő ablakban a Veszélyes? feliratú gombra kattintunk, akkor a program a többi felhasználó által megadott feketelista alapján megmondja nekünk, akadt-e már valakinek problémája az adott letöltéssel. Ez persze nem helyettesíti sem a vírusirtót, sem az antispyware szoftvert, de azért egy plusz lehetőség. Ugyanitt alternatív forrást is megadhatunk a letöltéshez, ez később a párhuzamos letöltésben is jól jöhet, illetve a program is válthat, ha valamiért nem működne az eredeti link. Lehetőségünk van jelszó és azonosító megadására is, ha a letöltéshez esetleg ezekre is szükség lenne.
A letöltendő fájlokat csoportokba rendezhetjük (szoftver, zene, film stb.) és persze ennek megfelelően strukturált mappákba is helyezheti őket a program. A Haladó módot választva korlátozhatjuk a letöltés sávszélességét (ez akkor jöhet jól, ha a letöltés ráérősen csordogálhat a háttérben, mi pedig közben böngésznénk a neten). A letöltésre szánt sávszélességet egyébként bármikor átállíthatjuk egyetlen kattintással a Tálcán ücsörgő ikonnal megjeleníthető menüben.

Nálunk ez volt a nyerő

A letöltésekről beszédes és átlátható listát kapunk, és persze minden letöltött fájlt elérünk a program felületéről is, így a mappákkal sem kell vacakolnunk az Intézőben.
No, de nehogy azt higgyük, hogy ezzel kimerültek a lehetőségek. Szerettünk volna már letölteni egy videót a YouTube-ról, hogy eltegyük későbbre? Nem egyszerű feladat. Ráadásul a nehezen „lenyert” videót FLV (Flash videó) formátumban látjuk viszont a népszerű AVI vagy MPEG helyett. Nos, a Free Download Manager esetében elegendő a Flash Video letöltése részben megadni a YouTube linket, s ha még az automatikus konvertálást is kiválasztjuk, akkor egy lépésben AVI, WMV vagy MPEG filmet kaphatunk (a típus és a minőség választható).
Érdekesség, hogy a programmal nagy fájlokat is megoszthatunk az interneten (maximum 100 MB-ig). A WikiFortio.com oldal szolgáltatását használhatjuk ki kényelmesen. A feltöltött fájlt védhetjük jelszóval, és megadhatjuk azt is, hány napig legyen elérhető a feltöltés után generálódó linken.
És még egy extra szolgáltatás, ftp- és webszerverek mappái között is nézelődhetünk a programmal, és a HTML-turkáló fülön megadva egy oldal címét, adott mélységig letölthetjük azt mindenestül, így később offline is böngészhetjük az oldalt.
A Free Download Manager békésen elücsörög a Tálcán, és ha szükség van rá, automatikusan működésbe lép. Szinte valamennyi böngészővel összedolgozik, de akár a vágólap figyelését is kérhetjük tőle. Így ha linket észlel, azonnal nekilát a letöltésnek.
Gyűjtőkosár is van, ez egy aprócska, részben áttetsző ablak, amelybe szabadon dobálhatjuk a letöltenivalókat.
Minden egybevetve, a Free Download Manager szinte feleslegessé teszi a konkurencia meglétét, gyakorlatilag mindent tud, amire a témában szükség van.
Letöltés


GetRight (Shareware)
De azért lássuk, mit tudnak a többiek! A GetRight például „régi” motoros a szakmában, így bőven van tapasztalatuk a fejlesztőknek abban, mit érdemes egy ilyen jellegű alkalmazásba beépíteni. Be is építettek rögtön némi árrést, a Getright ugyanis nem ingyenes. Viszont 90 napig szabadon tesztelgethetjük, megfelel-e az elvárásainknak. A GetRight szolgáltatásait tekintve visszafogottabb az előzőleg ismertetett szoftvernél, érdekessége viszont a  Search for Alternates szolgáltatás, amelynek a segítségével az éppen letöltött fájlból kereshetünk másik forrást a neten, s ha találunk, az értelemszerűen gyorsítja a letöltést. Ezen kívül van benne PodCast letöltési lehetőség is, ami adott esetben hasznos lehet, illetve van egy külön játékletöltő gomb is, amelynek a segítségével különféle remek játékokat (pontosabban azok demóit) tölthetjük le. Kedves gesztus a készítőktől, hogy ez a funkció a GetRight regisztrálása után kikapcsolható...
A megszakadt letöltések folytatása és az időzített letöltés itt is adott. A GetRight minket nem tudott meggyőzni arról, hogy érdemes rá pénzt áldozni, a többiekhez képest kicsit zagyvának és lassúnak tűnt (működés és letöltés szempontjából egyaránt), de persze ízlések és pofonok...
Letöltés

FlashGet 1.9 (Freeware)
A FlashGet szintén nem tegnap indult hódító útjára, és úgy tűnik, a fejlesztői nem ücsörögnek, no nem a baérjaikon, hanem az eddig elért eredményeken. A program ingyenes, ezért cserébe a főablakban szoftverajánlókat olvasgathatunk, amit szerencsére nem túl tolakodóan oldottak meg.

Állítgathatjuk kedvünkre

Mindent tud, amit tudnia kell, többet nagyon nem, viszont torrentezésre is használhatjuk, ezen a téren is kitűnő. A letöltések darabolásában hasonlóan remekül szerepelt, mint a Free Download Manager, így a gyorsulás egy-egy letöltés esetében itt is érezhető volt ahhoz képest, mint ha mondjuk az Internet Explorer saját letöltésvezérlőjével (ha lehet azt annak nevezni) töltenénk le. Egyszerű, de jól használható alkalmazás.
Letöltés

Download Accelerator Plus (Shareware)
A Download Accelerator Plus a letöltés után rögtön egy kis hálózatteszttel kezd, és ettől rendkívül komolynak tűnik. Ezután választhatunk, hogy melyik programverzióra vágyunk. A DAP Free verzió ingyenes, és persze csak az alapszolgáltatásokat nyújtja. A DAP Premium változat gyorsabb letöltést, reklámmentességet, beépített fájlmegsemmisítőt és privát letöltési lehetőséget ígér, 34 dollárért cserébe.

Az élmezőny leggyengébb láncszeme

Az ingyenes változatban egy beépített böngészőn és egy FTP kliensen kívül sok érdekességet nem rejtettek el, reklám viszont van benne dögivel. Ha nem akarunk fizetni, inkább kerüljük és használjuk a FlashGetet vagy a Free Download Managert.
Letöltés

Ezek tehát a legjobb letöltésvezérlők (szerintünk), és közülük is kiemelkedik a Free Download Manager. A vicces az, hogy éppen a fizetős változatok traktálják a legtöbb reklámot az emberre (a Download Accelerator Plus mondjuk csak akkor, ha az ingyenes verzióját akarjuk használni). A FlashGet ebből a szempontból egészen visszafogott, a Free Download Manager pedig egyáltalán nem akar semmire rábeszélni minket. Számunkra letöltési sebességben és szolgáltatásokban egyaránt ő a nyerő.
Persze találunk még ezeken kívül rengeteg hasonló szoftvert az interneten, így lehet válogatni nyugodtan. Aki pedig Firefoxot használ böngészéshez, használhat erre a célra valamilyen plug-int is (például a DownThemAll modult).


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!