szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Lekérdezhetünk egy címet, telefonszámot, találkozó időpontot, elolvashatunk...

Lekérdezhetünk egy címet, telefonszámot, találkozó időpontot, elolvashatunk egy dokumentumot, megnézhetünk egy képet, de azt is megtehetjük, hogy tetszőleges e-mail címre elküldjük valamelyik fájlt.

Aki rendszeresen dolgozik számítógéppel, már nem tud hosszabb ideig meglenni fájljai nélkül. Összetalálkozik az utcán rég nem látott ismerősével, de nem tudja megmutatni neki családja fényképeit, hiszen azok a számítógépén vannak. Vidéken vagy külföldön van, amikor munkatársainak szüksége lenne egy fontos levélre, de az egyedül csak az ő számítógépén van meg. A leggyakoribb eset pedig az, amikor egy telefonszámra vagy címre lenne szükségünk, amit természetesen a számítógépünkön tárolunk.

SoonR - a telefonba tömörített PC

A SoonR fejlesztői a felsorolt esetek mindegyikére tudnak megoldással szolgálni, és még számos olyan lehetőséget kínálnak, amellyel úgy érezhetjük, mindig a zsebünkben van az asztali számítógépünk.
A SoonR rendszer lényege, hogy a ma már csaknem mindenkinek a zsebében lapuló mobiltelefonnal tudjuk elérni otthoni vagy munkahelyi gépünket és az azon található állományokat. Ehhez két összetevőre van szükség. Az egyik egy program, amely a számítógépen fut, és lehetővé teszi, hogy távolról hozzákapcsolódjunk a komputerhez. A másik a mobiltelefonban található böngészőprogram és abban egy adott WAP oldal címe. Ha betöltjük ezt a bizonyos oldalt, egy menürendszerben találjuk magunkat, amelynek egyes utasításaival a távoli számítógépen böngészhetünk, kereshetünk. Mindez a SoonR szerverén keresztül zajlik, ezért az első használat előtt egy regisztrációra van szükség. Ez a regisztráció többek között abból áll, hogy a megadjuk milyen állományokhoz szeretnénk távolról hozzáférni, illetve annak a mobiltelefonnak a számát, amelyikről majd használni szeretnénk a szolgáltatást. Ezeket az adatokat később módosíthatjuk, folyamatosan változtathatjuk, melyek azok a mappák, amelyeket a mobilról is el szeretnék érni. A telefonszámra pedig azért van szükség, mert a regisztráció után egy SMS üzenetben kapjuk meg annak az oldalnak a címét, amelyen keresztül a PC-nkhez kapcsolódhatunk. Ez tehát nem azt jelenti, hogy csak egy adott telefonról tudjuk használni a rendszert, hiszen a kapott WAP címet beírhatjuk egy tetszőleges telefon böngészőjébe.

A távoli gépen tárolt fotók előnézeti képeit is láthatjuk

A SoonR rendszerének használata közben nincs szükség hagyományos mobil hívásra, mert minden kommunikáció az adatcsatornákon zajlik. Ez azt is jelenti, hogy az átvitt adatok mennyisége után kell fizetnünk, attól függetlenül, mennyi ideig kapcsolódunk a PC-nkhez. Ez az adatmennyiség pedig nagyon csekély, hiszem a legtöbb esetben csak a könyvtárak és fájlok listája, előnézeti képe érkezik meg a mobilunkra.

A SoonR számítógépen futó alkalmazásának beállításai között kell megadni, hogy milyen könyvtárakhoz szeretnénk távolról hozzáférni. A további beállítási lehetőségek attól függnek, hogy milyen operációs rendszer alatt használjuk a programot. Windows esetében engedélyezhetjük az Outlook adatainak elérését, így távolról is ellenőrizhetjük beérkező elektronikus leveleinket és láthatjuk a határidőnaplónkat, címjegyzékünket. Ha a PC-n használunk valamilyen desktop keresőt (Google, X1, MSN), akkor a telefonon keresztül is végigpásztázhatjuk a teljes számítógépet.  A Macintosh-t használók az OS X-be beépített Spotlight keresőhöz férhetnek hozzá a telefonjukról.

A SoonR azt is megengedi, hogy több asztali, távoli számítógépet is elérjünk. Ehhez mindössze arra van szükségünk, hogy valamennyi gépen fusson a SoonR alkalmazás. A telefonról a gépeken beállított neveket fogjuk látni, amelyek közül kiválaszthatjuk, melyiket szeretnénk elérni. Mivel a távoli elérés egy internetes felületen keresztül zajlik, ezért az sem jelent gondot, ha a gépek között vegyesen vannak Windows és Macintosh rendszerek.

Amikor a telefon böngészőjében megtaláljuk a távoli számítógépen azt a könyvtárat, amelyre kíváncsiak vagyunk, megjelenik annak tartalma. Látjuk az állományok nevét, kiterjesztését és méretét. Sőt, ha képfájlokról van szó, akkor azoknak a kis előnézeti képe is megjelenik a kijelzőn. Külön utasítással nég a szöveges dokumentumok előnézeti képét is lekérhetjük, vagy a  teljes dokumentum PDF formátumba konvertált képét. A fényképeknél is választhatunk a kicsinyített vagy a teljes méretű kép közül. Ez utóbbi esetben persze csak kis részenként tudjuk megnézni a telefon kijelzőjén, de így minden apró részletet láthatunk.

Mesterhármas - SoonR-iPhone-PowerPoint

 Az elektronikus levélküldés tetszőleges típusú fájloknál működik. A kijelölt állományt elküldhetjük e-mail mellékleteként egy vagy több címre. Ebben az a legszebb, hogy nem kell megijedni akkor sem, ha több Mbájtos állományokról van szó. A SoonR ugyanis ezeket a fájlokat közvetlenül a saját szerverén keresztül küldi, így azok nem töltődnek le a telefonunkra és nem onnan mennek tovább. Így  ezeknél a műveleteknél sincs nagy mobil adatforgalom. 

Arról már volt szó, hogy egy telefonnal több számítógépet is elérhetünk. Azonban ez fordítva is igaz: egy számítógép adataihoz több telefonról is hozzáférhetünk. Erre legjobb példa, amikor egy munkahelyi gép dokumentumait többen is elérik. A SoonR-ben be lehet állítani, hogy a rendszer figyelje bizonyos fájlok, könyvtárak változásait. A változásokról pedig e-mail vagy SMS figyelmeztetést kaphatunk. Így nem kell rendszeres időközönként hozzákapcsolódni a számítógéphez, hogy megnézzük, felkerült-e már rá egy fontos levél vagy fénykép.

Ha éppen nincs bekapcsolva az asztali számítógép, akkor sincs gond, mert kijelölhetünk 100 Mbájtnyi állományt, amit a SoonR a saját szerverén tárol és aktualizál.

A SoonR-en belül létrehozhatunk egy címjegyzéket, amelyben felsoroljuk ismerőseink, barátaink nevét, elektronikuslevél-címét és mobiltelefonszámát. A nevekből összeállíthatunk csoportokat, például olyat, amelyben a családtagjaink vagy mondjuk a munkatársaink szerepelnek. Ezeknek a csoportoknak küldhetünk  csoportos SMS-t, amit azonnal megkap minden csoporttag. Az SMS feladójaként pedig saját mobiltelefon számuk fog megjelenni.
A másik érdekes megoldás a Skype használata mobilról. Ehhez szükség van egy SkypeOut előfizetésre is, mert az igaz, hogy a SoonR szolgáltatása ingyenes, a Skype hálózaton kívüli hívásai azonban nem. Amikor a telefonban a SoonR oldaláról a SoonR Talk-ot választjuk, láthatjuk Skype partnereinket és pillanatnyi elérhetőségüket. Minden online partnerünkkel írásos vagy hangbeszélgetést kezdeményezhetünk. Chat-eléskor az összes üzenetváltás adathálózaton zajlik, ezért ennek az ára elenyésző. Amikor valamelyik ismerősünkkel élőszóban szeretnénk beszélni, akkor a SoonR egy SkypeOut hívást indít a mobiltelefonunkra és azt összeköti partnerünkkel. Ilyenkor sajnos a magyarországi mobil hívásra érvényes tarifát számlázza a Skype.

A SoonR főoldala egy telefon kijelzőjén

A SoonR szolgáltatásai nem csak mobiltelefonnal használhatók. Egy böngésző programmal bármilyen asztali vagy mobil számítógépről el tudjuk érni a felhasználó nevünk és jelszavunk segítségével azt a gépet, amelyiken fut a SoonR program. Minden pontosan úgy működik, mintha a telefon böngészőjét használnánk. Kereshetünk az állományokat között, a kiválasztottat pedig meg tudjuk nézni és  elektronikus levélben el tudjuk küldeni.

Az eddig felsorolt SoonR szolgáltatások ingyenesek. A további fejlesztések között olyan fizetős megoldások is szerepelnek, amelyekkel akkor is el lehet érni a számítógépünkön található adatokat, amikor az éppen nincs bekapcsolva vagy biztonsági másolatot lehet készíteni  a SoonR szerverén számítógépünk legfontosabb állományairól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Harry és Meghan: ez a bosszú inkább keserű volt, mint édes

Harry és Meghan: ez a bosszú inkább keserű volt, mint édes

Megindult az orosz dezinformáció a nyugati vakcinák ellen

Megindult az orosz dezinformáció a nyugati vakcinák ellen

Igazi otthonmaradós idő lesz a jövő héten

Igazi otthonmaradós idő lesz a jövő héten