szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az első bejelentés természetesen a Leopardról szólt, amelyből 3 hónap alatt 5...

Az első bejelentés természetesen a Leopardról szólt, amelyből 3 hónap alatt 5 millió példányt értékesítettek. Az OS X felhasználók 20%-a szinte azonnal váltott az új verzióra.
Eközben a nagyobb fejlesztők is megjelentek az új, Inteles Macekhez igazított verziókkal, így immár kapható a Microsoft Office 2008 for Mac irodai csomag, és az Adobe otthoni felhasználókat célzó Photoshop Elements szoftverének legújabb, 6-os verzióját is megrendelhetjük már.

Az iPhone is jól szerepel, az első negyedben az USA piacán a második helyen végzett, 19%-al. Naponta körülbelül húszezret adnak el belőle, eddig 4 millió talált gazdára. Ennek kapcsán fontos bejelentés, hogy februárban végre megjelenik az iPhone SDK, így megnyílik az út a külső fejlesztők előtt a - megfelelő minőségű - iPhone alkalmazások fejlesztésére.

Fontos szoftver frissítéseket kapott az iPhone és az iPod Touch is. Utóbbi például megkapta végre az eddig hiányolt alkalmazásokat, amelyeket az iPhone-ban eddig is megtaláltunk (Mail, Stocks, Notes, Weather stb). No, telefon persze ettől még persze nem lesz belőle. A frissen eladásra kerülő Touch-ok esetében már így kapjuk majd a kütyüket, azonban a korábban vásároltakra sajnos meg kell vennünk egy 20 dolláros frissítést.

Kicsiny hazánkat egyelőre még nem érinti különösebben, de az iTunesban  ezentúl olyan nevektől kölcsönözhetünk filmet, mint a Touchstone, Miramax, MGM, Lionsgate, Newline, Fox, WB, Disney, Paramount, Universal, Sony. A kölcsönzési metódus érdekes: 30 napon belül el kell kezdenünk a kiválasztott film nézését, amit azután 24 órán keresztül nézhetünk. Ez elérhető lesz az Apple TV-n keresztül is, sőt, sok egyéb is, így például a Flickr-re feltöltött képek és HD podcastok is. Keresni is egyszerűbb lett az Apple TV-ben. Ez esetben az upgrade ingyenes.

Új hardverekkel is jelentkezik az Apple. Ezek közül az egyik a Time Capsule, amely körülbelül olyan, mint egy merevlemezzel kiegészített Airport Extreme. 500 GB-os és 1 TB-os változatban lesz kapható (299 és 499 dolláros áron). Segítségével vezeték nélküli kapcsolaton keresztül menthetők le a Macek adatai, természetesen a Leopardban debütáló Time Machine-ra alapozva.

A másik új termék a MacBook Air, amely a világ legvékonyabb notebookja címre pályázik. A MacBook Air vastagsága 0,4-1.9 centiméter, 13”-os kijelzője amely LED megvilágítású. iSight kamerát is kapott. Billentyűzete hasonlít a MacBookéhoz, de háttérvilágítást is kapott, a gép fedele mágnesesen záródik. Természetesen touchpad is van benne, de nem akármilyen. A több ujjat érzékelő érintőlapon különböző mozdulatokat alkalmazva nem csak az egérkurzort mozgathatjuk, hanem akár ablakokat is. De például a képek nagyításához itt is használhatjuk az iPhone-nál és az iPod Touch-nál megszokott kétujjas módszert, vagy mondjuk forgatásnál stb. is hasznát vehetjük. 

Érdekessége még, hogy a 80 GB-os merevlemez mellett 64 GB SSD-vel is rendelhetjük. A gép szívét egy Core 2 Duo processzor adja, 2 GB memória és egy Intel GMA X3100 grafikus egység társaságában. Mivel a MacBook Air-ben nincs optikai meghajtó, képes wifin keresztül használni más gépek (akár egy PC) DVD meghajtóját, ha például telepítni kell valamit. De persze USB csatlakozót is találunk rajta, így csatlakoztathatunk is meghajtót, ha kell. Természetesen a Bluetooth 2.1 és a wifi 802.11n sem maradt ki belőle, és 5 óráig bírja a munkát. Az ára 1799 dollár.
VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Két hét a Leoparddal

Miután a telepítési procedúra gond nélkül lezajlott és úgy tűnt...

techline.hu Tech

iPod Touch tippcsokor

Az iPod Touch sikere persze nem véletlen, ha valaki egyszer kipróbálja, menthetetlenül...

„Halkan suttogta, szepegte sírva, mint legszebb szót a földön” – SZFE-advent a hvg.hu-n

„Halkan suttogta, szepegte sírva, mint legszebb szót a földön” – SZFE-advent a hvg.hu-n

Egy 37 éves férfi volt a járvány legfiatalabb áldozata tegnap

Egy 37 éves férfi volt a járvány legfiatalabb áldozata tegnap

Alig néhányan hisznek abban, hogy Szájer "házibuliban" járt

Alig néhányan hisznek abban, hogy Szájer "házibuliban" járt