szerző:
techline.hu

Bár egyre többen térnek át a webes levelezőrendszerek használatára...

Bár egyre többen térnek át a webes levelezőrendszerek használatára, azért az Outlook Express is jó néhány felhasználót tudhat a magáénak. Sokan kényelemből, illetve megszokásból ragaszkodnak hozzá, és persze olyanok is vannak, akiknek a munkahelyén várják el a Microsoft program használatát. Akár így, akár úgy, az Outlook Express is része a mindennapi számítógépes ténykedéseknek, s bizony nagy veszteség éri a felhasználót, ha egy váratlan merevlemez tönkremenetel után nemcsak a fontos fájljai, hanem elektronikus levelei, valamint szorgos munkával felépített címlistája is az enyészeté lesz. Persze nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni: akkor is szükség lehet arra, hogy biztonságban érezzük a „teljes” Outlook Express tartalmat, ha mondjuk új gépen, új merevlemezzel folytatjuk a munkát. Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan menthetjük le, illetve vihetjük át másik adathordozóra mindazt, ami fontos az Outlook Expressben.
Kezdjük talán a címjegyzékünkkel, amelyben üzleti, illetve egyéb partnereink e-mail címét tároljuk. Az Outlook Express valóban egyszerűvé teszi a címjegyzék „backup-ját”, hiszen egy külön menüpontot kínál rá. Döntsük el, hova másoljuk majd a címjegyzékünket, majd nyissuk meg a levelezőprogramot. Kattintsunk az Eszközök/Címjegyzék gombra (vagy nyomjuk meg a Ctrl + Shift + B billentyűkombinációt. Válasszuk a Fájl/Exportálás/Címjegyzék (WAB) pontot (címjegyzékünket, jól elrejtve, wab kiterjesztéssel őrzi a Windows).

Meghatározhatjuk, hova kerüljön a címjegyzékünk

Ha eldöntöttük, hova kerüljön a címjegyzék, kattintsunk az OK-ra. Most már tehát létezik egy másolat a fontos e-mail címeinkről, azonban ha valami történik a gépünkkel, ugyanúgy elveszik, mintha az Outlook Express tárolná. Éppen ezért másoljuk át valamilyen biztos helyre, vegyük fel egy pendrive-ra, és például küldjük el csatolmányként magunknak egy másik, webes e-mail címünkre.
Ha viszont azért mentettük le a címjegyzéket, mert új gépet vettünk, s újratelepítettük az Outlook Expresst, akkor itt az idő, hogy visszaállítsuk a címjegyzéket. Indítsuk el a levelezőprogramot, és újra kattintsunk az Eszközök/Címjegyzék pontra. Válasszuk a Fájl/Importálás/Címjegyzék parancsot. A következő ablakban meg kell adnunk, honnan fogjuk lemásolni a címjegyzéket (pl. cserélhető lemez, azaz pendrive). Ha megtaláltuk, válasszuk ki a címjegyzéket (wab kiterjesztés), majd kattintsunk a Megnyitás gombra.
Ezzel persze csak a címjegyzékünket mentettük el, viszont a levelezőrendszerünk jó pár üzenetet is tartalmaz, s valószínűleg azért nem töröltük őket, mert fontosaknak tartottuk/tartjuk. Természetesen a Windows őrzi (ismét csak jól elrejtve) ezeket az üzeneteket, mégpedig dbx kiterjesztéssel, s külön valamennyi Outlook Expressben szereplő mappát.

Valamennyi mappa megtalálható, persze jól elrejtve

Mielőtt elmentenénk az üzeneteinket, megmutatjuk, hogyan választhatunk nekik más mappát, mint ahova alaphelyzetben kerülnek. Kattintsunk duplán a Start/Sajátgépre, majd a C: meghajtó szimbólumára. Készítsünk egy új mappát, mégpedig a Fájl/Új pontra kattintva, majd a Mappát választva. Adjuk neki mondjuk a Levelek nevet.
Az Outlook Express legközelebbi indításakor kattintsunk az Eszközök/Beállítások pontra, majd válasszuk a Karbantartás fület. Keressük meg jobbra a Tárolómappa opciót. Kattintsunk rá, majd a megjelenő ablakban válasszuk a Módosítás gombot. A már jól ismert „tallózó” ablakban keressük meg az előbb létrehozott Levelek mappát. 

Keressük meg azt a mappát, ahova a leveleinket szánjuk

Kattintsunk az OK-ra, valamennyi kinyitott ablakban. Zárjuk be az Outlook Expresst, majd indítsuk el újra (erre egyébként a program is figyelmeztet bennünket).  Az újraindításkor feltűnik egy Másolás ablak, láthatjuk tehát, hogy a levelezőprogram komolyan vette, hogy át kell helyeznie üzeneteinket egy másik mappába.
A következő lépésben érdemes tömöríteni ezeket az üzeneteket, s úgy tárolni vagy mozgatni őket.
A tömörítés többféleképpen történhet. A legegyszerűbb, ha van Total Commanderünk, ekkor ugyanis elég kijelölni a fájlokat, majd rákattintani a Fájl/Becsomagolás pontra. A megjelenő ablakban választhatunk tömörítést (pl. ZIP), majd az OK gombra kell kattintanunk. Figyeljünk, hogy a Total Commander másik oldalán milyen mappa van nyitva, mert oda kerül majd a tömörítés eredménye.

Egyszerűbb már nem is lehetne: tömörítés a Total Commanderben

Persze akkor sincs gond, ha nincs Total Commanderünk. Kattintsunk duplán a Start/Sajátgépre, majd a C meghajtóra. Keressük meg és nyissuk ki a Levelek mappát. Válasszuk a Szerkesztés/Összes kijelölése menüpontot, majd álljunk rá valamelyik .dbx fájlra, és kattintsunk rá a jobb egérgombbal. Válasszuk a Küldés/Tömörített mappa pontot, majd egy kis ablakban láthatjuk is, hogy megkezdődött a csomagolás. Ha elkészült a tömörített mappa, nevet is adhatunk neki. Érdemes pendrive-ra másolni ezt az állományt is.
Ahhoz, hogy visszaszerezzük az üzeneteinket, például egy új gépen, egy új merevlemezen vagy egy újratelepített Outlook Expressben, a következőket kell tennünk. Készítsünk egy új, mondjuk Leveleim mappát, majd másoljuk be a mappába a pendrive-ról a tömörített állományt. Most, attól függően, hogy Total Commanderrel dolgozunk avagy sem, kétféleképpen járhatunk el. A Total Commandernél jelöljük ki a tömörített állományt (a másik térfélen természetesen a Leveleim mappa legyen), majd kattintsunk a Fájl/Kicsomagolás pontra.
Persze Windows Intézőt is segítségül hívhatjuk (Start/Minden program/Kellékek/Intéző vagy jobb egérkattintás a Start gombra). Itt keressük meg a tömörített mappát, majd kattintsunk rá duplán. Egy új ablakban megjelennek a benne foglalt fájlok. Válasszuk a Szerkesztés/Összes kijelölése gombot, majd a bal oldali Fájl- és mappaműveletek alatt válasszuk A fájl áthelyezése pontot. Ezután keressük meg a Leveleim mappát, s máris másolhatjuk át oda elmentett üzeneteinket.
Ha az új Outlook Expressben szeretnénk látni az üzeneteinket, akkor nem vagyunk még teljesen készen. Kattintsunk a Fájl/Importálás/Üzenetek opcióra. A megjelenő ablakban válasszuk az Outlook Express 6-ot, majd kattintsunk a Tovább gombra.

Itt választunk levelezőrendszert az importáláshoz

A következő ablakban jelöljük ki a fő identitást, majd határozzuk meg azt a helyet, ahonnan át szeretnénk tenni a leveleket. A következő ablakban válasszuk az Összes mappa lehetőséget, majd kattintsunk a Befejezésre.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A miniszterelnökség szerint felháborító a Wizz Air gyakorlata

A miniszterelnökség szerint felháborító a Wizz Air gyakorlata

Ez történt: Trump belegyalogolt a Huaweibe

Ez történt: Trump belegyalogolt a Huaweibe

Rá sem fog ismerni a megújult Keleti pályaudvarra – fotók

Rá sem fog ismerni a megújult Keleti pályaudvarra – fotók

Index: Eltanácsolták a bírókat a Helsinki Bizottság képzéséről

Index: Eltanácsolták a bírókat a Helsinki Bizottság képzéséről

Betörtek egy amerikai család házába, és kitakarították azt

Betörtek egy amerikai család házába, és kitakarították azt

Keresztelő volt ma az Orbán családnál

Keresztelő volt ma az Orbán családnál