szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Synium-féle NoteMind tökéletes eszköz arra, hogy feladatainkat rendszerezzük, vagy...

A Synium-féle NoteMind tökéletes eszköz arra, hogy feladatainkat rendszerezzük, vagy terveinket átlátható formában kidolgozzuk. Feljegyzések készítéséhez is kitűnő, de akár egy szakdolgozat, dokumentáció elkészítésekor is segítségünkre lehet, hiszen a forrásanyagokat egyetlen felületről érjük el, s azokhoz megjegyzéseket, vagy akár hangjegyzetet is fűzhetünk.

Mindent egy helyen
A NoteMindban szinte bármilyen adatot eltárolhatunk egy adott projecttel kapcsolatban: szöveges jegyzeteket, hangfájlokat, hangos feljegyzéseket (ezeket közvetlenül a programban rögzíthetjük), képeket, webes linkeket, tennivaló listákat, PDF fájlokat, vagy éppen fájlokra mutató linkeket. Ezeket fontosságuknak megfelelően különböző címkékkel jelölhetjük.

Egy dokumentumon belül akár több feladatot is kidolgozhatunk, külön mappákba rendezve őket. A mappák és almappák nem csak az áttekinthetőséget növelik, de lényeges szerepük van a program egyik nagyszerű funkciójában is, nevezetesen egy mappa tartalmából egyetlen kattintással tudunk úgynevezett gondolattérképeket készíteni. Ezek segítségével nagyon könnyen átláthatjuk egy adott project részeit és a közöttük lévő kapcsolatot. Ezen a Mind map felületen külön megjegyzéseket is fűzhetünk mindenhez, sőt, ha kényelmesebbnek tűnik, mint az alapértelmezésben használt lista nézet, akár közvetlenül a gondolattérképen is dolgozhatunk, itt is hozzáadhatunk újabb elemeket projectünkhöz.

Gondolattérkép, egy kattintással

Természetesen az egész mit sem érne, ha nem lehetne benne hatékonyan keresni, hiszen egy nagyobb munkafolyamatban még az áttekinthető felületen is nehézkes lehet megtalálni egy keresett feljegyzést. A NoteMind beépített keresőjével szerencsére pillanatok alatt rátalálunk bármire a projecten belül, de a program bal alsó sarkában még egy plusz lehetőségünk van: a spotlight segítségével a program kigyűjti nekünk a gépen található összes fájlt, ami illeszkedik a témához, legyen az akár dokumentum, kép, címjegyzék- vagy naptárbejegyzés, esetleg a Safariban korábban megtekintett honlap. 

A témához illeszkedő fájlok vagy éppen honlapok kigyűjtése

Ugyanitt lehetőségünk van arra is. hogy a projecten belül kérjünk listát a hasonló dokumentumokról, vagy összegyűjtsük az interneten található, a témával kapcsolatos oldalakat egy listába. Az, hogy mindezt egyetlen felületen tehetjük meg, roppant mód gyorsítja a munkát.

Akár hangos feljegyzéseket is készíthetünk

Kivonatok készítése
Ha egy dokumentációhoz, szakdolgozathoz az internetről gyűjtünk adatokat, egyetlen mozdulattal (tetszőlegesen megválasztható gyorsbillentyűvel) beilleszthetjük a böngészőben kijelölt szöveget az éppen megnyitott NoteMind projectbe, új feljegyzésként. Természetesen nem csak a Safariból, hanem tetszőleges alkalmazásból tudunk így szövegeket átvenni, anélkül, hogy ezért külön megnyitnánk a NoteMind-et. A feljegyzéseket egyébként RTFD formátumban exportálhatjuk is.

Kényelmi funkciók
Ha egy adott projectet - vagy akár többet - szeretnénk állandóan a kezünk ügyében tudni, a program Dock funkciójával ez nagyon kényelmesen megvalósítható.

Bedokkoltunk...

A program ablaka dokkolható a képernyő bármely oldalára, s onnan kényelmesen elérhető bármikor, akár egyszerre több anyagunk is. Ráadásul a fogd és dobd módszerrel egy mozdulattal tudunk új fájlokat hozzáadni a kiválasztott projecthez.

A dokkolt projectbe bármikor bedobhatunk új elemeket

Nem csak egy teljes NoteMind adatbázist dokkolhatunk, hanem annak egy kiválasztott mappáját vagy más tetszőleges elemét is, például egy folyamatos szerkesztésre szánt feljegyzést.
A gondolattérképeket PDF vagy PNG formátumban exportálhatjuk, de PDF-ben az OS X-nek köszönhetően szinte bármit elmenthetünk a nyomtatás funkción keresztül.

Ha “vizuális típusok” vagyunk, a NoteMind nagy segítség lesz számunkra, hogy egy adott feladatot jobban átlássunk és könnyebben összegyűjtsük az elvégzéséhez szükséges dolgokat.
A gondolattérkép nézet ebben nagyon sokat tud segíteni, de sokat egyszerűsít a dolgunkon az egységes felület, illetve az integrált keresési funkciók is.
A program aktuális verziója már a legújabb OS X változaton, a Leopardon is kifogástalanul működik.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Ne lopjon MacBookot!

Az iAlertU program az Apple hordozható gépeibe épített...