szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ilyen programokból szerencsére Dunát lehet rekeszteni.

Ilyen programokból szerencsére Dunát lehet rekeszteni. Vannak közöttük kereskedelmi és ingyenes változatok, van olyan, amelyik rögtön naptárral és címjegyzékkel van egybeépítve (hagyományos PIM alkalmazás) és van, amelyik kifejezetten a jegyzetek és tennivalólisták készítésére koncentrál. Mi most mindegyikre mutatunk egy példát, Windowson, Macen és Linuxon egyaránt.

Microsoft Outlook (Windows)
Elsőként persze kihagyhatatlan ajánlat a Microsoft Outlook. A Microsoft szoftvere bőven túlmutat azon, amire egy otthoni felhasználónak szüksége van, viszont munkacsoportos környezetben nagyon jó szolgálatot tehet. Persze aki otthonra sem sajnálja rá a pénzt (vagy éppen megkapta Windows Mobile alapú PDA-ja vásárlásakor a csomagban), az bátran rábízhatja fontos dolgait. A naptár, címjegyzék és tennivaló lista vezetésén kívül természetesen jegyzetelhetünk is benne. Ha munkaidőben felhív az anyós egy vadonatúj recepttel, amelyet persze még aznap este feltétlenül ki kell próbálnunk, ide bátran feljegyezhetjük, hogy azután ki is nyomtassuk az esti főzőcskézéshez.

Essential PIM (Windows)
Ha ingyen szeretnénk hasonló funkciókat, akkor az Outlook helyett választhatjuk az Essential PIM alkalmazást is, amely szintén egy naptár, egy címjegyzék, egy tennivalólista és egy digitális jegyzettömb összegyúrásából született (az Outlookhoz képest egyedül a levelezőkliens maradt ki belőle). Kicsi, gyors, átlátható, magyar menüje is van, vagyis ideális választás lehet minden szempontból. Munkacsoportos használatra persze nem olyan jó, mint az Outlook, de otthonra, notebookra egyenesen tökéletes. Keresni is könnyű benne, ha esetleg elszaporodnak a feljegyzések, és persze figyelmeztetni is tud a fontos tennivalókra.

Sokat tud, egyszerűen használható és magyar menüje is van

Van belőle egy Pro változat is, amely azonban fizetős. Cserébe viszont szinkronizálható PDA-val (PPC vagy Palm), sőt az Outlookkal is. Elküldhetjük bejegyzéseinket e-mailben, és titkosíthatjuk is az adatbázist. Ezért 40 dollárt kell fizetnünk, ami - ha valóban szükségünk van ezekre a plusz funkciókra - nem túlzottan nagy ár.

Sticker Lite (Windows)
Szinte mindenki használja a különböző öntapadós kis jegyzetpapírok valamelyik változatát. Elvetemültebbek egyenesen a monitorra ragasztják ezeket. Így igaz, hogy szem előtt vannak,. de sajnos takarják a képet, és az első tennivalónk, amikor újra dolgozni akarunk, hogy laza mozdulattal a szemétkosárba hajítjuk őket, elolvasás nélkül. Ha körberagasztjuk a peremet apró sárga cetlikkel, azzal kissé rontjuk az iroda vagy a szoba összképét, szóval az igazi megoldás mégiscsak az lesz, ha mindezt elektronikus formában oldjuk meg.

Jegyzeteljünk kedvünkre

A Sticker Lite kifejezetten egyszerű jószág. Elindítása után letelepedik a Tálcára, és ott várja türelmesen, hogy szükség legyen rá.
Ha duplán kattintunk rá, már jegyzetelhetünk is, a kis sárga (vagy amilyen színre vágyunk) cetlinkre a Windows Asztalán. Ha akarjuk, az így létrehozott kis feljegyzéseket ott tarthatjuk folyamatosan, előtérben a többi ablak fölött (tetszőleges mértékben áttetszővé tehetők), de a Ctrl + Alt + H billentyűkombinációval akár el is tüntethetjük őket. Visszahívni a Ctrl + Alt + S kombinációval tudjuk valamennyit, vagy ha csak egy adott jegyzetre van szükségünk, azt elérjük a Tálcán ücsörgő ikon menüjéből. A jegyzeteket exportálhatjuk, és persze vissza is tölthetjük, így egy újratelepítés esetén is megmaradnak a fontos feljegyzéseink.
Ennél egy fokkal komolyabb megoldást kínál a készítők másik programja, a NotesPP (Notes Plus Plus) - igaz, 20 dollárért.
A pénzünkért cserébe titkosítási lehetőséget, hálózati és többfelhasználós megoldásokat kapunk, sőt, figyelmeztetést is kérhetünk a programtól egy adott időpontban, megadhatunk a jegyzeteknek lejárati dátumot, fájlokat csatolhatunk hozzájuk, és akár el is küldhetjük őket e-mailben.
Itt is érdemes tehát eldönteni, hogy megelégszünk-e az ingyenes változat tudásával, vagy inkább pénzt áldozunk a plusz funkciókra.

Vista Sidebar (Windows)
Bár a fenti programokat a Vistában is használhatjuk, egyáltalán nem is biztos, hogy szükségünk is lesz rájuk. A Vista ugyanis kapott naptár szoftvert, megújult címjegyzéket, és az Oldalsávra alapból kapunk egy jegyzettömb gadgetet. Így akár a rendszer saját eszközeivel is felfrissíthetjük a memóriánkat.
 
iCal, Address Book, Stickies (Macintosh)
Macen szintén könnyen megoldható mindez a rendszer saját eszközeivel. Már a korábbi OS X változatokban is megtaláljuk az iCal-t (naptár és tennivalók), az Address Bookot (címjegyzék) és a Stickies-t (jegyzettömb). A Leopardban annyiban változott a helyzet, hogy immár akár közvetlenül a Mailben (az OS X levelezőprogramja) is készíthetünk jegyzeteket vagy tennivaló listákat. Ráadásul az iCal automatikusan átveszi ezeket, és persze mindez fordítva is működik. Lehetőségünk van figyelmeztetések kérésére (és nemcsak hangos jelzéssel, hanem akár levélben is).

Az új Mailben már jegyzetelhetünk is

Ha pedig a sárga cetlik digitális megfelelőire vágyunk, a Stickies „személyében” ez is rendelkezésünkre áll a rendszerben. Ebből egyébként Windowsos verzió is van, amely ingyenes, és letölthető innen.

SketchBox (Macintosh)
Az ingyenes jegyzettömb megoldás egyik iskolapéldája a SketchBox, amely nagyon kényelmesen és sokoldalúan használható. Nemcsak szöveges jegyzeteket készíthetünk vele, hanem akár rajzolhatunk is a digitális papírokra (megfelelő eszközök birtokában akár nyomásérzékeny ecsettel is), és lehetőségünk van figyelmeztető jelzést kérni, ha valamelyik feljegyzésünk aktuálissá válik. Bár a jegyzeteket akár az Asztalon is tarthatjuk, a SketchBox egy központi gyűjtőt is alkalmaz, ahol gyorsan rákereshetünk arra, amelyikre éppen szükségünk van.

Egy doboznyi jegyzet...

Microsoft Entourage 2008 (Macintosh)
Nem, nem elírás, valóban Microsoft alkalmazásról van szó. A Microsoft Maces Office csomagjának (amelyből amúgy most jelent meg a legújabb verzió) PIM alkalmazása a hangzatosabb Entourage névre hallgat.
Funkcióit és felépítését tekintve nagyon hasonló a Windows alatt használható Outlook 2007-hez. Ennek megfelelően naptár, címjegyzék, levelezőkliens, tennivalólista és jegyzettömb is található benne.
Az új változat immár Inteles Macen is megfelelő tempóban (Rosetta emulátor nélkül) fut. A hozzá tartozó  MyDay nevű kis kiegészítővel pedig folyamatosan nyomon követhetjük teendőinket az Asztalon.

Entourage 2008 Macre

Linuxos dömping (Linux)
Apró digitális jegyzettömbökből temérdek van Linuxra, gyakorlatilag képtelenség, hogy ne találjunk olyat, amelyik megfelel az ízlésünknek.
Az egyik ilyen a Tomboy, amely egy ablakban gyűjti listába a jegyzeteinket. Keresni nagyon gyorsan tudunk feljegyzéseink között, sőt, akár WebDAV alapú szinkronizálásra is van lehetőségünk. Ezen kívül sokat nem tud ez az apróság, viszont érdekessége, hogy a feljegyzések között linkek segítségével kapcsolatokat is létrehozhatunk.

Knotes, most éppen GNOME-ban

Ennél már csak az Xpad egyszerűbb, ott már tényleg csak „cetliket” hozhatunk létre, jegyzetelés céljából.
Legjobban azonban valószínűleg a KDE felülethez tartozó Knotes használatával járunk, amelyet persze GNOME alól is elérhetünk, ha telepítjük a csomagkezelőből. A látványos, cetliszerű feljegyzésekhez akár riasztási funkciót is rendelhetünk, ráadásul kereshetünk is a tartalmukban.

Evolution (Linux)
Ha az Outlookhoz és Entourage-hoz hasonló alkalmazásra vágyunk Linux alatt, a legjobb választás kétségtelenül az Evolution. Itt szinte mindent megkapunk, ami a Microsoft megoldásaiban a rendelkezésünkre áll.
Ha GNOME felületet használunk, az Evolutiont alapból megkapjuk, de persze a KDE alatt is gond nélkül használható.

Evolution, a fejlett megoldás Linux alatt

Mivel egyben levelezőkliens is, a feljegyzések, határidők megosztását is nagyon könnyen megoldhatjuk vele, egy kattintással elküldhetjük ezeket iCalendar formátumban.
Ha Palmunk van, a gnome-pilot segítségével szinkronizálhatjuk adatainkat tenyérgépünkkel is. Az Evolution tudása különféle plug-inekkel bővíthető is, így ha az alap lehetőségekkel nem vagyunk elégedettek, az interneten van esélyünk beszerezni a számunkra fontos plusz funkció megvalósításához szükséges bővítményt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!