szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az analóg betárcsázó modemek használata a szélessávú és...

Az analóg betárcsázó modemek használata a szélessávú és mobil internet elérések terjedése mellett ma már elenyésző, de a bevezetőben említett lassulás a szélessávú kapcsolatokat éppen úgy érinti. Ráadásul, míg a lassú analóg modemeknél megszokott a rendszeres visszafékeződés, a modern szélessávú megoldásoknál ezzel már nem szeretnénk találkozni. Az érdemi megoldás oki kezelést jelent. A problémák forrását kell felismernünk és kezelnünk, s a felesleges forgalom és terhelés kiszűrésével sokat javíthatunk a helyzeten.

Tüzfalak bevetése
A hálózatok áteresztő képessége korlátozott. A rendelkezésre álló sávszélesség nem kevés hányadát olyan programok emésztik fel, amelyeknek semmi keresnivalójuk a neten. Ez nem csupán kémprogramokat jelent, amelyek ellen olcsó és ingyenes programokkal védekezhetünk, hanem sajnos a legális programok mellé is automatikusan telepedik már a háttérben figyelő frissítő modul, amely időről-időre kinéz a fejlesztő oldalára a frissítésekért. Ezt teszi a Winamp, a QuickTime, az Adobe Reader, és természetesen maga a Windows is, nem beszélve az Office csomagokról.
A jobb személyi tűzfalak, de a hardveres (és Appliance megoldások is) képesek az internethez forduló programokat megszűrni, és blokkolni mindazokat, amelyek nem szerepelnek a jóváhagyott programok általunk is bővíthető vagy szűkíthető listáján.

Még a Windows XP butuska tűzfala is képes blokkolni egyes programok internetelérését

Képtelen böngészés
A képi információ általában sokkal gyorsabban feldolgozható, mint a szöveges, de a képfájlok továbbítása – a méretükből is adódóan - sokkal lassabb, mint a tisztán szöveges, és ezért jól tömöríthető, fájloké. Ha tehát a böngészőnket úgy állítjuk be, hogy ne töltse le a böngészés során a meglátogatott oldalak képeit, az oldalak sokkal gyorsabban fognak megnyílni.
Ez sem tekinthető azonban a végső megoldásnak, hiszen sok esetben a képi információ éppen olyan fontos, ha nem fontosabb, mint a szöveges. A gyakorlati teendő a következő:
1. Internet Explorer esetén: kattintsunk az Eszközök / Internetbeállításokra, majd itt a Speciális lapon a legördülő lista alján, a Multimédia szekcióban vegyük ki a pipát a Képek megjelenítése mező ellenőrző négyzetéből. Ugyanitt a hangok, animációk és videók lejátszását is letilthatjuk. 

Így tiltható le az Internet Explorer alatt a képek letöltése

2. Firefox esetén: Az Eszközök / Beállítások menüparancsra megjelenő beállító ablakban a felső gombsorban kattintsunk a Tartalom gombra, és a Képek automatikus betöltése mezőből vegyük ki a pipát. A mellette levő Kivételek gombra kattintva összeállíthatjuk azoknak a weboldalaknak a listáját, amelyekről az általános tiltás ellenére is le kívánjuk töltetni a képeket.
Persze, mint jeleztük, e megoldás sem boldogít, ha ezen szolgáltatásokra szükség van.

A képek letöltése FireFox alatt az első lépésben tiltható…
Majd engedélyezhetők egyes oldalak

Letöltéskezelők/-gyorsítók
Ez egy olyan programcsoport, amely nagy mértékben felelhet a sávszélesség fogyásáért. Ha élünk ilyen programmal, olyat válasszunk, amely képes a megszakadt letöltések folytatására. Ha azonban az a szerver, amihez csatlakozunk, nincs felkészítve a megszakadt letöltések folytatására, akár felejtsük is el az említett előnyt.
Egy másik szolgáltatás a többszálú letöltés, amely szerencsés esetben rengeteget gyorsít az adott letöltésen, de ne feledjük, hogy az ilyen trükk a letöltésekkor jelentős részt felemészt az internet elérés sokszor szűkös sávszélességéből.
Aki csak egyetlen géppel csatlakozik a nethez, annak ez rendszerint nem jelent gondot, de otthoni vagy céges hálózatok esetén, amikor a rendelkezésre álló sávszélesség több (2-5, vagy akár több tucat vagy több száz) felhasználó között oszlik meg, a többi felhasználó életét, munkáját nehezítjük meg a rájuk eső sávszélesség-szelet elbitorlásával.
Az intelligensebb routereken, tűzfalakon sávszélesség-menedzsment is van, amellyel elejét vehetjük az ilyen anomáliáknak, és korlátozhatjuk, maximálhatjuk az egyes felhasználók sávszélesség-fogyasztását, de emellett vagy e helyett sok helyen inkább csak tisztán adminisztratív eszközökkel oldják meg a problémát.

Gyorsítótárak
Az internet-elérés gyorsításának egyik eszköze a cache (gyorsítótár) alkalmazása. Ha egy-egy oldalra többször is visszatérünk, és nem kell mindent letölteni, mert az anyag java már a cache-ben van, sokat javíthatunk a böngészés sebességén.
Helytakarékossági okokból, és a lemeztöredezettség csökkentése érdekében gyakran tanácsolják a gyorsítótár(ak) rendszeres ürítését, méretének korlátozását. Azonban a túlzásba vitt tisztogatásnak is ára van: lassulás lép fel, mert nem hasznosítjuk újra a már letöltött oldalakat. A megoldás mindenképp egy kompromisszum. Ha több tucat, vagy több száz GB-os merevlemezünkön havi 2-600 MB közötti értéket állítunk be, jól választunk.

Az Internet Explorer gyorsítótára rugalmasan állítható

1. Internet Explorer esetén: kattintsunk az Eszközök / Internetbeállításokra, majd itt az Általános lap közepén az Ideiglenesen letöltött fájlok szekcióban a Beállítások… gombra kattintva a cache frissítési módszerek mellett a gyorsítótár helyét és a felhasználható lemezterület nagyságát is módosíthatjuk.
2. Firefox esetén: A Beállítások panel Haladó gombjára kattintunk, majd a Hálózat lapon állíthatjuk be a gyorsítótár számára fenntartott maximális tárkapacitást.
Ha a gépben két vagy több merevlemez is van, akkor érdemes a gyorsítótárat, a TEMP mappát és a lapozófájlt a rendszerpartícióról egy másik merevlemezre áthelyeztetni. Az azonban nem sokat gyorsít, ha egy fizikai meghajtó másik partíciójára küldjük át a lapozó- és ideiglenes fájlokat.

A gyorsítótár méretkorlátja a Firefox esetén itt módosítható

Széles sáv
Ha van rá lehetőségünk, a lassú, betárcsázós analóg modem helyett próbálkozzunk gyorsabbal. Ahol nincs vezetékes megoldás (kábeltévés, ADSL vagy akár ISDN), ott vagy mikrohullámú, vagy egyéb vezeték nélküli elérést kell választanunk. A mobiltelefon szolgáltatók által kínált 3G mobil internet megoldások ígéretesek, de csak ott, ahol már beletartozunk a lefedett területbe. Ilyenkor jönnek azok a trükkök, hogy többen összeállnak, és egy egyedi szerződés keretében kiépíttetnek egy csomópontot, ami vagy kábeles vagy wifi kapcsolattal nyújt az érintett csoport tagjai számára internet-hozzáférést.
Bármely megoldást is válasszuk, ha a házon belül wifi hálózatot alakítunk ki, megfelelő titkosítás és egyéb eszközök alkalmazásával akadályozzuk, előzzük meg a jogosulatlan hozzáférést, és szükség esetén az antennák áthelyezésével vagy cseréjével, illetve a zavarforrások kiiktatásával biztosítsuk, hogy a wifi hálózatunk tényleges sebessége minél jobban megközelíthesse a reklámokban is harsogott 54 Mbites értéket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Über-Golf: kiderült a 320 lóerős VW Golf R hazai ára

Über-Golf: kiderült a 320 lóerős VW Golf R hazai ára

Lélegzetelálló fotót küldött haza a Perseverance a Marsról

Lélegzetelálló fotót küldött haza a Perseverance a Marsról

45 éves a VW Golf GTI, idő előtt kiszivárgott a jubileumi modell

45 éves a VW Golf GTI, idő előtt kiszivárgott a jubileumi modell