szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az interneten keresztüli telefonálás, a VoIP újabb és újabb területeket...

Az interneten keresztüli telefonálás, a VoIP újabb és újabb területeket hódít meg. Alkalmazásával az első lépésben két számítógép között lehetett telefonálni, azután már a komputerről lehetett hagyományos telefonokat is hívni. Ma már számítógép nélkül, két hagyományos telefon között is részben az interneten keresztül lehet beszélgetni. Sok esetben ezt észre sem vesszük, mert a telefonszolgáltatók magánügye, hogy milyen hálózatot választanak a hangátvitelre.

Mi van azonban akkor, amikor mobilról szeretnénk telefonálni, ráadásul egy külföldi ismerősünk mobilját akarjuk elérni. A Rebtel ötlete és megoldása kézenfekvő: hívjunk a mobilról egy helyi vezetékes számot, interneten menjen tovább a hívás a célországba, és ott egy helyi hívással érjük el távoli barátunkat.

Távoli ismerősök, helyi hívások: Rebtel

A Rebtelt 10 percig regisztráció nélkül, ingyen kipróbálhatjuk, ezután pedig 5 vagy 10 dollárral lehet feltölteni a számlánkat.  A regisztráció során meg kell adni azt a mobilszámot, amiről majd használni fogjuk a rendszert. Ez a szám lesz egyben a bejelentkezési nevünk is. Természetesen egy jelszót is kell választani, ami a Rebtel esetében passcode, azaz csak számokból állhat.  A feltöltéshez hitelkártyát vagy PayPalt vehetünk igénybe, és ezt követően már használhatjuk is a szolgáltatást.

A Rebtel szolgáltatást úgy tervezték, hogy a parnereknek mindig csak helyi számokat kelljen hívniuk. Ez azt jelenti, hogy amikor felveszünk egy partnert a listánkra és megadjuk a külföldi telefonszámát, a Rebtel két telefonszámot generál. Egy olyat, amelyen mi tudjuk helyi hívással elérni a barátunkat és egy másikat, ami az ő számára fog helyi hívásnak minősülni, és amellyel ő tud minket hívni.

Telefonon keresztül is lekérdezhetjük előfizetésünk adatait

Az első hallásra kissé bonyolult partnerfelvétel a gyakorlatban nagyon egyszerű. A Rebtel weboldalán kell megadni a külföldi partner nevét és telefonszámát. Ezután máris két új telefonszámot láthatunk a képernyőn, és mindkettő az adott országon belüli szám. Ezek a számok lesznek a külföldi ismerősünk, illetve a mi új hívószámaink.
A Rebtel „telefonkönyvünkbe” tetszőleges számú ismerőst felvehetünk és generáltathatunk nekik új telefonszámot. Az új számokat felírhatjuk magunknak vagy bejelentkezés után megnézhetjük a weboldalon. A legkényelmesebb megoldás, ha elmentjük mobilunkba a számokat. Ez azért is egyszerű, mert amikor felveszünk egy új partnert, a Rebtel által hozzárendelt számot mindkét félnek SMS-ben is elküldi a rendszer. Így ismerősünk is meg fogja tudni, hogy mostantól már helyi számon is el tud érni.

Ha egyszer már regisztráltuk magunkat és egy hozzánk tartozó telefonszámot, ami lehet vezetékes vagy mobil, a továbbiakban már erről a számról is sok mindent el tudunk intézni. Egy Magyarországhoz tartozó helyi számot kell felhívni, ahol lekérdezhetjük és feltölthetjük egyenlegünket, ellenőrizhetjük a tarifákat és hívásokat, sőt nemzetközi hívásokat is indíthatunk.

Akkor is nagyon kedvezőek az árak, ha nem történik meg az ingyenességhez szükséges visszahívás

A Rebtellel akkor takaríthatunk meg a legtöbbet, ha mobilról hívunk külföldi mobilt. Ez normál esetben meglehetősen költséges. Például egy osztrák mobilt percenkét nagyjából 150 forintért lehet felhívni.  Mit tud ezzel szemben a Rebtel? Nekünk is, és osztrák barátunknak is mindössze egy helyi hívást kell indítani. Ez szolgáltatótól, díjcsomagtól és napszaktó függően változik, de kedvező esetben 20-30 forintba kerül. Az osztrák parterünknél hasonló a helyzet, így körülbelül egyharmad összegért tudunk beszélgetni.

A Rebtel hívásokhoz vezetékes telefonszámokat is használhatunk. Ilyen esetekben az is előfordulhat, hogy teljesen ingyen tudunk beszélgeti külföldi partnerünkkel. Ez úgy lehetséges, hogy már egyre több hazai telefonszolgáltató is kínál olyan díjcsomagot, amellyel bizonyos időszakban díjtalanok a helyi hívások. Ha ilyenkor használjuk a Rebtelt, és a hívott fél is rendelkezik hasonló díjtalan helyi hívást lehetővé tevő előfizetéssel, akkor mindketten ingyenesen tudjuk hívni a Rebtellel hozzárendelt számokat. Az országok közötti kapcsolat pedig szintén ingyenes, mert a Rebtel hálózatát használja.

Akiket felvettünk partnereink közé és új számot generáltattunk számukra, azok anélkül használhatják a Rebtelt, hogy maguk is felhasználók lennének. Egyszerűen csak használniuk kell a mi új számunkat. Természetesen ha megtetszik nekik a szolgáltatás és másokat is ezen keresztül akarnak elérni, akkor nekik is elő kell fizetni a szolgáltatásra, hogy a saját ismerőseiknek tudjanak helyi számokat generáltatni.

Amikor felveszünk egy új partnert, annak akár mobil, akár vezetékes számát is megadhatjuk. Arra is van lehetőség, hogy több saját telefonszámot határozzunk meg, például mobilt, otthonit és munkahelyit. Így semmi akadálya, hogy keverjük a mobil és vezetékes hívásokat: beszélhetünk mobilról vagy vezetékesről, és tárcsázhatjuk barátunk mobilját vagy vezetékes telefonját. Eközben természetesen mindig országon belüli számot kell hívni.

A rendszer helyi telefonszámokat rendel partnereinkhez

A szolgáltatás részben ingyenes, részben nem. Bizonyos esetekben a hívások után percdíjat kell fizetni. Mikor lehet ingyenes egy beszélgetés? Akkor, ha az összekapcsolási útvonal országok közötti része a Rebtel hálózatán valósul meg. Az ilyen hívásoknak Smart Call a nevük. Egy kapcsolat akkor tartozik ebbe a kategóriába, ha mindkét résztvevő felhívja a beszélgető partnerhez tartozó helyi Rebtel számot. Ezt úgy lehet megtenni, hogy amikor mi hívunk egy külföldi partnert, harminc másodperc áll a rendelkezésünkre, hogy megmondjuk neki, szakítsa meg a hívást és hívjon vissza a mi Rebtel számunkon. Amikor ez megtörténik, attól kezdve a hívás Smart Callnak minősül és ingyenes. Ellenkező irányban is működik a dolog: amikor látjuk, hogy külföldi ismerősünk a Rebtel számunkon hív, utasítsuk vissza a hívást, vagy vegyük fel és szakítsuk meg 30 másodpercen belül. Ezután hívjuk vissza őt a hozzátartozó Rebtel számon.
Ha a hívott fél nem szakítja meg a vonalat és nem hívja vissza a másikat, akkor a hívás 30 másodperc után Direct Callnak minősül, azaz fizetőssé válik. A percdíjak országonként változnak, és a Rebtel számlánkról vonják le. Bizonyos esetekben még így is érdemes használni a szolgáltatást, mert a már példaként említett osztrák számmal percenként 2 dollárcentért beszélhetünk, ha az vezetékes, és 17 dollárcentért ha mobil számról van szó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közel 200 milliárd forint többlet lett januárban az államháztartásban

Közel 200 milliárd forint többlet lett januárban az államháztartásban

45 éves a VW Golf GTI, idő előtt kiszivárgott a jubileumi modell

45 éves a VW Golf GTI, idő előtt kiszivárgott a jubileumi modell

Ezzel az Instagram-filterrel ön is ott lehet a Marson a Perseverance-szel

Ezzel az Instagram-filterrel ön is ott lehet a Marson a Perseverance-szel