szerző:
techline.hu

Egy korábbi cikkünkben részletesen bemutattuk, hogyan lehet PayPal számlát nyitni.

Egy korábbi cikkünkben részletesen bemutattuk, hogyan lehet PayPal számlát nyitni. Igaz ugyan, hogy nincs feltétlenül szükség egy ilyen számlára az eBay-es vásárlásokhoz és eladásokhoz, azonban a használatával kényelmesebben és biztonságosabban kereskedhetünk.

Az talán már nem is lép meg senkit, hogy az eBay használata előtt is egy regisztráción kell átesnünk. Ez egyaránt szolgálja a saját és a partnereink érdekeit. Ez a regisztráció részben garantálja, hogy csakis valós licitek jelenjenek meg a különböző aukciókon. A regisztráció során kétféle adatot kell megadni. Az adatok egyik része nyilvános, tehát az eBay többi használója is látja, a másik részéhez azonban csak az eBay fér hozzá.

A licitálás előtt vegyük fel a kapcsolatot az eladóval, ha hazánk nincs felsorolva a szállítási listában

Az adataink közléséhez felhasználónevet és jelszót kell választani. Ezekkel tudunk majd úgy belépni a rendszerbe, hogy magunk is végezhessünk aktív műveleteket (licitálást és eladást). A személyi adatainkat más módon is ellenőrzi az eBay: meg kell adni egy bankkártyaszámot, ennek valódiságának járnak utána. A kártyát nem terhelik meg semmilyen összeggel, és teljesen független is lehet attól a kártyától, amellyel majd a megvásárolt áruk ellenértékét kiegyenlítjük. Általában csak dombornyomású kártyákat fogad el a rendszer, és egy kártyát csak egy eBay azonosítóhoz rendelhetünk hozzá.

Az eBay regisztrációhoz egy bankkártyára is szükség van

Egy valódi e-mail címre is szükségünk lesz, mert erre kapjuk majd azt a levelet, amelynek révén visszaigazolhatjuk regisztrációs szándékunkat. Ez a levélcím szintén a bizalmas, személyes adatok között szerepel, így más eBay-felhasználók nem fogják látni. Tehát ne féljünk attól, hogy levélszemét-áradatot zúdítunk magunkra. Az e-mail cím még akkor is titkos marad, amikor más eBay-felhasználókkal érintkezünk (például megkérdezzük egy áru szállítási költségét vagy más adatait), mert a levelezés ilyenkor az eBay saját rendszerén keresztül zajlik. Azt azonban beállíthatjuk, hogy az ide érkező leveleket továbbítsák a valódi postafiókunkba.

A rendszer automatikusan, a legkisebb lépésekben növeli a licitet

eBay-es pályafutásunkat érdemes valami kisebb dolog megvásárlásával kezdeni. Egy pár dolláros termék kiválóan megfelel arra, hogy megismerkedjünk a licitálás menetével. Ha szerencsénk van, és megnyerjük a terméket, akkor azt is kipróbálhatjuk, hogyan tudjuk azt kifizetni, és milyen visszajelzési rendszerek működnek a licitálás lezárása után.
Az eBay minden oldalán van egy keresőmező, ahová beírhatjuk, mit szeretnénk megvásárolni. Érdemes pontosan megadni, mit keresünk, mert ellenkező esetben rengeteg találatot kapunk. Az eredménylistában az első helyen azok a találatok szerepelnek, amelyek licitálási határideje a leghamarabb jár le. Ezt a rendezettséget megváltoztathatjuk például a jelenlegi ár szerinti sorrendre is. Minden tételnél láthatjuk, mikor ér véget a licit, mi a pillanatnyi ár, hányan licitáltak már rá, lehet-e PayPalon keresztül fizetni, és persze azt is, hogy mennyi lesz a szállítási költség. Ehhez a lista fejlécében kell beállítani, hogy melyik országban lakunk (pontosabban: hol szeretnénk megkapni az árut).

A személyes oldalunkon nyomon tudjuk követni valamennyi tevékenységünket

Ha megtaláltuk, amit kerestünk, és az ára, valamint a szállítási feltételek is elfogadhatók, akkor következhet a licit. Az eBay felépítése gondoskodik arról, hogy a lehető legalacsonyabb áron jussunk hozzá a termékekhez. Ez azt jelenti, hogy mindig láthatjuk azt a legalacsonyabb összeget, amellyel átvehetjük a licitálásban a vezetést.
Kényelmes megoldás, hogy nem kell állandóan figyelni, miként áll az árverés, mert a rendszer azt is elfogadja, ha magasabb licit értéket adunk meg, és eddig a határig automatikusan emeli a tétet, amint más is emeli az összeget. Például ha a pillanatnyi licit 0,99 dolláron áll, elegendő 1,04 dollárt megadni, hogy átvegyük a vezetést, de ha 5 dollárt írunk be, akkor eddig a határig automatikusan emelkedik a tétünk, valahányszor megelőznének minket. A megadott határ elérése után e-mailt kapunk arról, hogy valaki többet kínált. Ilyenkor eldönthetjük, tovább küzdünk-e, vagy ennél többet már nem ér nekünk az áru.
Amikor lejár a licitálás határideje, és mi kínáltuk a legtöbbet, következhet a fizetés. Az eBay levélben értesít arról, hogy a mienk az adott tétel, egyúttal linket is küldenek, amelyen keresztül máris kifizethetjük a tárgyat. A legegyszerűbb a PayPalos fizetés, de gyakran bankkártyával vagy banki átutalással is kiegyenlíthetjük a számlát.
Ha PayPal számlát rendeltünk az eBay azonosítónkhoz, akkor a fizetésnél ezt automatikusan felkínálja a rendszer. Az átutalásról az eladó értesítést kap, amelybe beírhatjuk a pontos címet, ahová szállítani kell a terméket. Ha minden rendben megy, akkor 1-2 héten belül a világ másik végéről is megérkezik a várva várt áru.

Keresési lista a licitálásból még hátralévő idő szerinti rendezésben

Aki licitálással szeretne megszerezni egy terméket, természetesen igyekszik ezt minél alacsonyabb áron elérni. Ha túl korán kezdünk el licitálni, és más érdeklődő is van, akkor gyorsan olyan magasra szökhet az ár, amit nem vagyunk hajlandóak kifizetni. Az ideális megoldás az, ha az utolsó pillanatban tesszük meg a tétünket úgy, hogy más már ne tudjon többet adni az árucikkért.
A hálózati forgalomtól függően elég nehéz kiszámítani, melyik is az a bizonyos utolsó pillanat, amikor még érvényes lesz a licitünk, de más már nem tud ráígérni. Több olyan szolgáltatás és program létezik, amely automatikusan megteszi a tétünket ebben az utolsó pillanatban. Az egyik ilyen a SnipeSwipe, ahol meg kell adnunk, hogy az eBay melyik tételére szeretnénk licitálni, és azt, hogy mennyi az az összeg, amit rászánunk a termékre. A rendszer a licitálás vége előtt 1–1,5 másodperccel megteszi helyettünk a lehető legalacsonyabb, de nyerő tétet.

A licitálás mellett az eBay-en létezik egy Buy It Now lehetőség is. Az ilyen feliratú cikkeknél találunk olyan árat is, amelyet kifizetve azonnal miénk lesz az áru. Ha valaki nem tudja kivárni a licitálás végét, ami esetenként akár egy hét is lehet, a Buy It Now áron rögtön lecsaphat rá.
Természetesen kockázatos az ilyen vásárlás, mert lehet, hogy licitálással jóval olcsóbban is hozzá tudnánk jutni a termékhez.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Már járványszerűek az oroszországi gázrobbanások

Már járványszerűek az oroszországi gázrobbanások

Oszlatásra készül a Jobbik

Oszlatásra készül a Jobbik

Melyik navigációs app a legjobb? Melyik mennyi mobilnetet fogyaszt?

Melyik navigációs app a legjobb? Melyik mennyi mobilnetet fogyaszt?

Lady Gaga elsőre lehagyta az ötödik vonalat a kottatetoválásáról

Lady Gaga elsőre lehagyta az ötödik vonalat a kottatetoválásáról

Ez a fiatal spanyol fiú jobb alkar nélkül született, úgyhogy épített magának egyet – legóból

Ez a fiatal spanyol fiú jobb alkar nélkül született, úgyhogy épített magának egyet – legóból

Rémálom volt egy francia sítáboros út egy magyar csoportnak, de kárpótlás nem jár nekik

Rémálom volt egy francia sítáboros út egy magyar csoportnak, de kárpótlás nem jár nekik