szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Mert van ilyen, nem is egy.

Mert van ilyen, nem is egy. Mi most bemutatunk néhányat röviden, plusz egy sor kiegészítő szoftvert, amelyek nem a hagyományos értelemben vett videoszerkesztők, de sokat segítenek a profi végeredmény elérésében.

Windows Movie Maker (Windows)
A Windows XP és a Vista felhasználók számára gyakorlatilag adott egy remek megoldás, hiszen mindkét rendszer tartalmazza a Windows Movie Makert (a Vistában kicsit fejlettebb verzió van, de nagyon nem kell elszontyolodnia az XP-seknek sem, mert azért korszakalkotó változások nem történtek). Erről a programról már írtunk bővebben, így álljon itt rögtön egy link, ahol részletesen ismertetjük a program lehetőségeit.
Röviden summázva, a Windows Movie Maker tökéletes alternatíva a home videók vagdosásához, effektezéséhez, feliratozásához és utóhangosításához. Ráadásul nagyon egyszerűen használható. Kis tehetséggel abszolút profi végeredményt kapunk, így a családi mozin nem alszik majd el a rokonság, amikor büszkén mutogatjuk.

A végeredmény mehet CD-re, vissza a DV kamerára vagy akár az internetre is, persze mivel Microsoft szoftverről van szó, szigorúan WMV formátumban publikálhatjuk (szerencsére iszonyú mennyiségű videokonvertáló van a neten, így ha nekünk más formátum a szimpatikus, csak töltsünk le egyet).
A Windows Movie Maker tehát remek választás, és olyannyira kéznél van, hogy még a telepítésével sem kell bajlódnunk.

VideoSpin (Windows)
Ha egy cégnek lehet tapasztalata a videoszerkesztők területén, akkor az a Pinnacle. Hardvereik és remek Studio Plus szoftverük mellett ingyenes megoldással is szolgálnak a téma iránt érdeklődőknek.
A VideoSpin nem fogja meghódítani Hollywoodot, otthonra viszont abszolút jó eszköz. Pillanatok alatt összedolgozhatunk benne videókat, képeket, zenét és hangot, ízesíthetjük mindezt átmenetekkel, és fűszerezhetjük feliratokkal.
Végül a kész műremeket tálalhatjuk akár a YouTube-on is, mivel oda közvetlenül tudja felküldeni a program. Az FLV (Flash Video) export lehetősége amúgy is fehér holló a freeware videoszerkesztők körében, becsüljük hát meg.
A VideoSpin felülete könnyen átlátható és letisztult, kicsit talán a Google-ra emlékeztet egyszerűségben, de hát minek is ezt túlbonyolítani?

Bár nagyjából a Windows Movie Maker tudását nyújtja, azért van néhány apróság, ami miatt érdemes inkább őt választani. Például látványosabb feliratozási lehetőségek és bőségesebb a kimeneti formátumok választéka, így nem kell külön konvertálgatni, ha MPEG-be akarunk menteni. Exportálhatunk iPod, PSP, MPEG-1, Flash Video, Real media, Windows Media és AVI formátumba, ami azért barátságosabb, mint a Microsoft megoldása. 15 napig MPEG-2, MPEG-4 és DivX export is van, de ezeket utána vagy nem tudjuk használni, vagy meg kell venni hozzá egy külön kodek csomagot (Advenced Codec Pack).  A különböző video-megosztókra (Youtube és Yahoo Video) is kedvünkre töltögethetjük fel a megvágott filmeket, közvetlenül a VideoSpinből.
A szerkesztés nagyon egyszerű, az eredeti felvétel hangsávját is sokkal könnyebben és hatékonyabban szabályozhatjuk, mint a Windows Movie Makerben, ráadásul kapunk rengeteg hangeffektet, amelyekkel színesíthetjük az anyagot. Emellett zenei aláfestést is használhatunk, és készíthetünk főcímet is a beépített szerkesztővel.

Hiányoznak viszont belőle a videoeffektek, amelyek a Windows Movie Makerben helyet kaptak (régi film, visszafelé lejátszás, küszöbérték változtatás stb.). Ebből a szempontból a Microsoft programja a jobb. Esetleg használhatjuk a kettőt együtt, ha a (vég)szükség úgy hozza.
A VideoSpin működik persze Windows XP és Vista alatt egyaránt, és tud magyarul is. A használatához szükség van egy ingyenes - a telepítésnél elvégezhető - internetes regisztrációra.

iMovie (OS X)
A Maces felhasználók szintén egyszerű helyzetben vannak, ha beérik egy kifejezetten otthoni videovágóval. Az iMovie valamelyik változatát ugyanis megkapják a géphez, így az gyakorlatilag ott van már rögtön az első bekapcsoláskor, az iLife csomag részeként.
Bár a legutóbbi iMovie sok hiányosságtól szenved, vannak azért előnyös tulajdonságai, például az új felülete, és az, hogy - szerintünk - nagyon gyorsan lehet vágni. Effekt nincs sok, a régi jó videotémák pedig teljesen kimaradtak, de talán éppen ezért tette az Apple ingyen letölthetővé a korábbi iMovie változatot, amelynek a segítségével gyorsan elkészíthetjük a témákat, effektezhetünk, és azután - ha még egyáltalán szükséges - utómunkázhatunk kicsit az új verzióban. Ez utóbbival amúgy ugyanolyan könnyen tölthetjük fel videóinkat a YouTube-ra, mit Windowson a VideoSpint esetében.
Otthoni felhasználásra az iMovie (két utolsó változata közül bármelyik) több mint elég.

A végeredményt menthetjük DVD-re, vagy QuickTime moziként, különböző minőségben és felbontásban, a későbbi felhasználásnak megfelelően, meg bármilyen egyéb formátumba, amit a QuickTime támogat (DV, AVI, MPEG, MPEG-4 stb.).

Open Movie Editor (Linux)
Mondja még valaki, hogy csak a fizetős rendszerek felhasználóit kényeztetik! A szabad világban (nem, ennek itt nincsen politikai felhangja) is vannak remek megoldások, az egyik ilyen az Open Movie Editor. Erre amúgy nyugodtan irigykedhetnek a másik két platform felhasználói, mert valóban profi kis alkalmazás.
Remek 3D-s effektek, több videosáv használata, OpenGL támogatás, minden, ami csak kell.

Aki Linux alatt kifejezetten DV szerkesztésre vágyik, annak a Kino nyújthat segítséget, mondanunk sem kell, hogy szintén ingyen. Ha pedig professzionális vágó szoftverre vágyunk Linuxon, érdemes próbálkozni például a Cinelerrával.

Extra megoldások
Van még néhány érdekes és hasznos alkalmazás, amelyekkel tovább bővíthetjük repertoárunkat, természetesen még mindig díjmentesen.

DebugMode Wax (Windows)
A Wax egy remek effektező és utómunka szoftver, nagyon látványos effektek és átmenetek kaptak helyet benne, és viszonylag egyszerű a használata is, egy kis gyakorlás után nem nagyon okoz problémát.

Az, hogy átmenetek is vannak benne, ne tévesszen meg senki, nem vágószoftverről van szó, így szükség van mellé mondjuk a Windows Movie Makerre, vagy a később ismertetésre kerülő VirtualDubra.
Viszont a segítségével igazán profi 3D effektekkel színesíthetjük házi videóinkat.

Jahshaka (Windows, Linux, OS X)
A Jahshaka szintén egy ingyenes videoszerkesztő és effektező, még csak azt sem lehet rá mondani, hogy rossz, mert tulajdonképpen jó. Viszont kevés zagyvább felülettel megáldott szoftver van a piacon, a professzionális Apple Final Cut vagy Adobe Premiere Pro felületén hamarabb kiigazodik az ember, mint ezen. Sajnos még azoknak sem feltétlenül tudjuk ajánlani, akik amúgy játszi könnyedséggel vagdossák a videókat az előbb ismertetett programokban, viszont ha valaki szereti a kihívásokat, ennél jobbat nem is talál....

Persze ajándék videoszerkesztőnek ne nézd a felületét, a Blender is túlbonyolított (bár ennyire még az sem), mégis sokan használják, és ettől még remek 3D modellező és animációs alkalmazás.
Amiért mégis ide vettük a Jahshakát, az az, hogy effektezésre és feliratozásra egészen jó és gyors. Vágásra viszont csak nagyon elszántaknak javasoljuk.
Ha már rájöttünk, hogyan működik, a Jahshaka is képes szinte mindenre, ráadásul cross-platform, megy Windowson, Linuxon és OS X-en egyaránt (az Inteles Macintosh-okon is).

VirtualDub
Míg a Windows Movie Maker és a Video Spin a hagyományos értelemben vett videoszerkesztők, a Jahshakának pedig valószínűleg külön kategóriát kellene alapítani, addig a VirtualDub inkább a videokonvertálók és a videoszerkesztők közötti átmenet. Szinte nélkülözhetetlen, ha például újrakódolás nélkül akarunk darabjaira szaggatni egy AVI fájlt, vagy mondjuk Animált GIF-be akarjuk konvertálni animációnkat, vagy csak szeretnénk egy adott képkockát kimásolni belőle (netán az összes képkockát képként lementeni).

Elsősorban persze AVI fájlokhoz van kitalálva, így azokkal dolgozhatunk, vághatunk, effektezhetünk. Nem igazi videoszerkesztő, de arra például kitűnő, hogy egy AVI moziból kivágjunk egy adott jelenetet és újrarenderelés nélkül elmentsük, vagy éppen ráeresszünk valamilyen szűrőt egy anyagra (blur, deinterlace stb.). Utóbbi esetben persze már nem ússzuk meg renderelés nélkül itt sem (de ez mondjuk így természetes).
Ha tehát gyakran darabolunk AVI fájlokat, vagy éppen több AVI-ból szeretnénk egyet készíteni újratömörítés nélkül, a VirtualDub feltétlenül legyen kéznél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

FCS2: Dobozolt Hollywood

E szoftvercsomag Emmy-díjas elődjét használták sok hollywoodi szuperprodukció...

Tízezrével állnak az eladatlan használt autók egy brit versenypályán

Tízezrével állnak az eladatlan használt autók egy brit versenypályán

Jön az új Windows-csomag

Jön az új Windows-csomag

Meghátrált a Tempus, már nem kell a nyilatkozniuk a civileknek, hogy külföldről támogatottak-e

Meghátrált a Tempus, már nem kell a nyilatkozniuk a civileknek, hogy külföldről támogatottak-e