szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Tény, hogy a warez világ legkedveltebb fájlmegosztó rendszeréről van szó...

Tény, hogy a warez világ legkedveltebb fájlmegosztó rendszeréről van szó, ami ellen jelenleg a hatóságok sem tudnak hatékonyan fellépni, ám az is tény, hogy egyre több helyen találkozunk vele, és az illegális tartalmak mellett legális anyagok is mind inkább fellelhetők.

Minden testreszabható

A torrent fájlok szinte már mindenütt megtalálhatók, szoftverfejlesztők oldalain, zártkörű tagságot igénylő oldalakon stb. Sőt, bárki számára elérhető gyűjtőhelyek is szép számmal akadnak, amelyekről szinte bármi beszerezhető (az esetek többségében persze illegális tartalomba botlunk, így alakult ki a kép, miszerint a torrent egyenlő a warez világgal, holott azért ez nem teljesen így van).  Ezek a tartalmak azonban nem az FTP szerverekhez hasonlóan tárolódnak az oldalon, ott csak apró torrent fájlokat találunk, amelyeket letöltve még nem jutunk hozzá a kívánt anyaghoz. Viszont ez a fájl tartalmazza a letöltéshez szükséges információkat és útvonalakat. Ahhoz azonban, hogy a kiszemelt információt ténylegesen letölthessük, szükségünk lesz egy kliens alkalmazásra, amelyből rengeteget találunk a weben. Ezek közös jellemzője, hogy bárki számára ingyenesek. Az egyik legnépszerűbb kliens szoftver a Bitcomet, amelynek magyar változata is létezik. A telepítés után automatikusan hozzárendeli magát a torrent fájlokhoz, vagy akár a böngészőhöz is használhatjuk, mint egy letöltésvezérlőt.

Ha több fájlt is tartalmazna a torrent, kiválaszthatnánk a letöltendőket

A letöltés megkezdése előtt ajánlott végigszaladni a szoftver által kínált beállítási lehetőségeken. A beállításokat az Opciók menüpont alatt találjuk meg. Elsőként a sebesség értékét állítsuk be a kapcsolatnál! A letöltés sebességét változatlanul hagyhatjuk, ám a feltöltést mindenképpen ajánlott korlátozni. 256 kbps-os maximális feltöltés esetén legfeljebb 26-27 kbps-os tényleges feltöltési sebesség érhető el, ám 20 kbps fölött már a letöltés sebessége is jócskán megcsappanhat, ezért lehetőleg 10-15 közé állítsuk az értéket, így ugyanis a letöltés mellett még a böngészés sebessége is elfogadható lesz. A másik kiemelten fontos beállítást, az utólagos Hash ellenőrzést a BT Download fül alatt találjuk, ezt feltétlenül pipáljuk be. Erre azért van szükség, hogy a letöltés befejeztével újraellenőrizze a fájlokat. Ennek hiányában – szerencsére manapság már alig fordul elő – esetenként hibás lehet a végtermék, ilyetén módon viszont a hibát azonnal korrigálni tudja a szoftver.

Letöltés folyamatban...

Miután megvagyunk a telepítéssel és a beállításokkal, töltsük le a torrent fájlt, amely automatikusan megnyílik a Bitcometben – ha mégsem akkor, kattintsunk kétszer a torrent fájlra. Nézzünk egy példát! Tegyük fel, hogy éppen az Ubuntu Linux aktuális verziójra áhítozunk. A http://releases.ubuntu.com/7.10 oldalon válasszuk ki a nekünk megfelelő verziót, majd és töltsük le a torrent fájlt (például ezt http://releases.ubuntu.com/7.10/ubuntu-7.10-desktop-i386.iso.torrent). Az Ubuntuval egyszerű a dolgunk, csak duplán kattintunk a letöltött fájlra, és már csak várnunk kell, hogy lejöjjön. Egyetlen ISO fájl töltődik le.
Azonban találkozhatunk olyan torrent linkkel is, amely több fájlt tartalmaz, amelyekből azonban nekünk nincs szükségünk mindegyikre. Ez sem jelent azonban problémát, ugyanis mielőtt megkezdenénk a tényleges letöltést, ki kell jelölnünk, hogy melyekre van szükségünk a torrentben szereplő fájlok közül; amire nincs, az elől egyszerűen tüntessük el a pipát. A felugró ablakban vizsgáljuk meg a letöltés helyét, ha nem felel meg, akkor válasszunk másik könyvtárat, majd az OK gombra kattintva akár el is kezdhetjük a letöltést. Ilyenkor a szoftver megpróbálja maximálisan kihasználni a rendelkezésre álló sávszélességet, így szörfözés sebessége jócskán lelassulhat a letöltés ideje alatt. Ennek kivédése érdekében a Haladó feliratú fülre kattintva, beállíthatjuk a maximális fel- és letöltési sebességet. A kliens rendelkezésére bocsátott sávszélesség értéket természetesen bármikor, akár letöltés közben is megváltoztathatjuk. Fontos megemlíteni, hogy az itt beállított értékek csak az aktuális feladatra érvényesek, ha a szoftver egészére vonatkozóan szeretnénk megadni azt, akkor az Opciók/Beállítások/Kapcsolat fülhöz kell fordulnunk.

A gyors beállítások után az OK gombra kattintva megkezdődik a letöltés. A sebesség számos összetevő függvénye, függ például a saját kapcsolatunk sebességétől, valamint attól, hogy hány klienshez tudunk kapcsolódni. Ez természetesen időt vesz igénybe, ezért kezdetben szinte mindig lassú, de 5-10 perc elteltével megfelelő számú feltöltő esetén már valós sebességre kapcsol.

Egy kis gyakorlás
Aki szeretné begyakorolni a torrentek letöltését, az körülnézhet a filmek háza táján is, és még csak nem is követ el semmi illegálisat. Egy korábbi cikkünkben bemutattunk egy olyan oldalt, ahonnan legálisan tölthetünk le régebbi mozifilmeket! Nem csak gyakorlásra kitűnő, hanem utána remek szórakozás is! :)
A Linux disztribúciók mellett - ahol egy több GB-os telepítő DVD letöltése alaposan terhelné a fejlesztők szerverét is, kézenfekvő a torrent használata - számtalan szoftverfejlesztő választja már azt az utat, hogy a hagyományos letöltés mellett torrentet is kínál. És persze adott esetben mi is megoszthatunk akár dokumentumokat, saját programokat is ilyen módon, hogy kíméljük a szerverünket.
Természetesen azt sem lehet vitatni, hogy a torrent felhasználók többsége azért az illegális tartalmak körül sertepertél a különböző gyűjtő oldalakon. Ám emiatt magát a technológiát elítélni bizony butaság lenne. Persze erkölcsi, biztonsági és jogi okokból mi sem javasoljuk, hogy illegális tartalmak begyűjtésére használja valaki az itt ismertetett programot.
De egy tökéletes világban, ha valaki a keresőben rákeresne a egy program nevére verziószámmal együtt, bizonyára nem rögtön torrent oldalak jönnének be. Sajnálattal közöljük, nem élünk tökéletes világban...

Torrent letöltés Macen

Más rendszerekre
Maces és Linuxos felhasználóknak is van választék torrent kliensekből. Mi a Transmissiont tudjuk javasolni, mivel egyszerűen használható és megbízható. A programot meglehetősen gyakran frissítik, javítgatják a hibákat, bővítik tudását. A legfrissebb verziókat elérjük a fejlesztők oldaláról: http://www.transmissionbt.com/download.php.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvágták egy nő arcát Csepelen, feltehetőleg az SZFE-s maszkja miatt

Megvágták egy nő arcát Csepelen, feltehetőleg az SZFE-s maszkja miatt

Elhagyatva, egy sivatagi farmon találták meg a Knight Rider KITT teherautóját

Elhagyatva, egy sivatagi farmon találták meg a Knight Rider KITT teherautóját

11 éves rekord dőlt meg a lakáspiacon tavaly

11 éves rekord dőlt meg a lakáspiacon tavaly