szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Szerettük a Stage 6-ot, és persze szerettük a ráépülő oldalakat is, amelyekről...

Szerettük a Stage 6-ot, és persze szerettük a ráépülő oldalakat is, amelyekről itt, a Techline-on is olvashattak. Bízunk benne, hogy a leállás csak átmeneti állapot (bár erre nem sok a remény). Ám hogy olvasóink addig se maradjanak online filmek és tévéadások nélkül, bemutatjuk a Veoh.com-ot. Bátorkodunk ezt tenni már csak azért is, mert a Stage6 gazdái is ezt az oldalt ajánlják maguk helyett, és persze a Veoh-nál is felkészültek az áttérők fogadására: még külön oldal is köszönti őket.

Válogathatunk kedvünkre

Az oldalra jutva azonnal elkezdhetünk válogatni a kategóriákba sorolt, feltöltött videók közül. A lejátszó sajnos nem olyan kényelmes, mint a Stage6-nál volt, de teljes képernyőre váltani itt is egyetlen mozdulattal tudunk, s hasonlóan egyszerű a filmek megosztása is (e-mailben küldhetjük el a linket, belinkelhetjük a blogunkba, kommentezhetünk, értékelhetünk, van embed kód stb.). A tévécsatornák közötti keresgélés, böngészés is kényelmes.
Letöltésre is van lehetőség, ám ezt már csak egy gyors, ingyenes regisztráció után tehetjük meg, ráadásul bosszantó módon még egy lejátszót is le kell hozzá töltenünk. A Windows felhasználóknak ennél többet nem kell szenvedniük, a Maces lejátszó viszont Leopardon panaszkodott a QuickTime 7 vagy újabb verzió hiányára a telepítésnél (ami mondjuk vicces, mivel a 7.4.1-es volt a tesztgépen).

A hölgy - és minden egyéb videó - csak akkor költözik a gépünkre, ha letöltjük a VeohTV-t

VeohTV - online média központ
A telepített VeohTV szoftver - dacára annak, hogy még csak béta verzió - rendkívül ízléses és könnyen használható. Bugokba sem nagyon futottunk, de lévén béta, azért elég komoly esélyünk van rá, hogy legyen benne. A windowsos változat a Yahoo Toolbart is telepíti, ha kérjük (szerencsére, ez nem kötelező). Ebből is látszik, hogy a Veoh-nál kicsit jobban koncentrálnak a reklámbevételre, mint a Stage6-nál tették...
A programban a letöltődő videók többsége jó minőségű (jobb változat, mint amit az oldalon látunk ugyanabból), ráadásul a VeohTV szoftver némileg médiaközpontként is viselkedik: kényelmes felületen böngészhetünk az online tartalmak (tévécsatornák stb.) és a letöltött videók között is.
Ha tehát eltekintünk tőle, hogy gyakorlatilag kényszer hatására telepítettünk, akkor meg is szerethetjük a VeohTV-t. Mellesleg még egy beépített Dashboard-szerű felület is van a programban, ahova kedvünk szerint pakolgathatunk különféle widgeteket. Ez a yourminis.com-ra épül, ahonnan félelmetes mennyiségű widgetet tölthetünk le, minden témakörben, minden formátumban (OS X Dashboard-ra, Vista Oldalsávra, webes felületekre stb.). Ennek köszönhetően viszont már tényleg elérünk bármit a programból, az időjárási adatoktól egészen a Flickr képekig. Mind az elképzelés, mind a kivitelezés profi.

A Maces változat kivételesen lemaradt kicsit. A Windowsos egy kész média központ!

Ha a programot Windowsra telepítettük, a honlapon mindig lesz egy Watch on VeohTV gomb, ezzel „áttehetjük” a lejátszást a böngészőből a programba, és ha egy videó tetszik, felvehetjük a kedvencek közé, vagy akár egyetlen gombnyomással le is tölthetjük a Libraryba.
A letöltött videókat elérjük a programból is, illetve ha egy videón a jobb egérgombbal kattintunk és a megjelenő menüben a Find on my PC menüpontot választjuk, akkor az Intézőben rögtön a videofájlnál teremhetünk.

Apró buktatók
Az oldalra feltöltött videókkal kapcsolatban sok gondunk nem lehet, a programban található csatornáknál viszont előfordulhat, hogy olyanba botlunk, amelyet Magyarországról nem engednek megtekinteni. A Veoh oldalán lévő csatornáknál ilyen gond nem nagyon szokott lenni (érdekes, hogy a kettő nem teljesen ugyanaz).
A Mac-es változat egyelőre kevésbé ügyes, mint a windowsos, így itt nem kapunk médiaközpontot, csak a letöltéseket és a letöltött videókat menedzselhetjük vele.
Ha a telepítő rossz Quick Time verzióra hivatkozva megtagadná az együttműködést, pedig nekünk 7-es vagy újabb változat van a gépen, ne essünk kétségbe.
A DMG fájl mountolása után kattintsunk a jobb gombbal (vagy Ctrl+klikk) a Veoh Player.pkg fájlra, és válasszuk a menüből a Show Package Contents lehetőséget. Nyissuk meg a megjelenő Contents mappát, és másoljuk ki belőle az asztalra az Archive.pax.gz fájlt.
Dupla kattintással csomagoljuk ki, és az így létrejövő Archive mappában található Applications almappából dobjuk be a Veoh Playert a rendszer Applications mappájába (immár úgy, ahogy általában is „telepíteni” szokás Macen).
A Library almappa a böngészőbe beépülő plug-int tartalmazza, ebből a két fájlt a /Library/Internet Plug-Ins mappába másoljuk. Értékelnénk, ha már a cikk megjelenésekor is feleslegessé válna ez a rövid kis „törésbemutató”.

Remek videoforrás
Nehéz elfogulatlanul visszagondolni a Stage6-ra, jóval egyszerűbben használhattuk, a letöltés sem volt ilyen macerás, igaz, a windowsos VeohTV számos többletszolgáltatást is nyújt. Azonban a Veoh is remek kezdeményezés, bár kicsit más megközelítéssel.
Egy próbát minimum megér, de nagy esélye van annak is, hogy megkedveljük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

YouTube a tévében

A tavasszal piacra kerülő LCD készülék alkalmas lesz a böngészésre...

Radar 360: Merre tart a Fidesz európai képviselőcsoportja?

Radar 360: Merre tart a Fidesz európai képviselőcsoportja?

Kunetz: Tömegnyomor lehet a nyitva tartó üzletekben

Kunetz: Tömegnyomor lehet a nyitva tartó üzletekben

Egy krónikus betegnek 160 kilométert kellene utaznia a hétvégi oltásért, van, akinek még ennél is többet

Egy krónikus betegnek 160 kilométert kellene utaznia a hétvégi oltásért, van, akinek még ennél is többet