szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A meglehetősen hosszú és nehezen kiejthető kifejezés egy még hosszabb fogalom angol...

A meglehetősen hosszú és nehezen kiejthető kifejezés egy még hosszabb fogalom angol szavainak kezdőbetűiből született.  Talán még azzal sem segítünk sokat, ha leírjuk, hogy a „Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart" (teljesen automatizált nyilvános Turing-teszt a számítógép és az ember megkülönböztetésére) mondatot takarja a rövidítés. A CAPTCHA nem más, mint egy olyan rejtvény, amelyet egy ember könnyen meg tud fejteni, egy számítógép pedig a legtöbbször egyáltalán nem. Ez a rejtvény arra szolgál, hogy egy-egy weboldalon automatikusan el lehessen dönteni, hogy élő ember vagy egy robotprogram küld-e adatokat. A CAPTCHA a legtöbb esetben egy olyan kép, amelyen torzított betűkből és számokból álló karaktersorozatot láthatunk. Az ember ezeket könnyen tudja azonosítani, és ellenőrzésként beírni.

Igazán nem állítjuk nehéz rejtvény elé a techline.hu olvasóit

A techline.hu oldalán például csak akkor lehet egy cikkhez hozzászólni, ha egy szürke pontokból kirajzolt számsort felismerünk és helyesen beírunk. Olvasóink könnyű helyzetben vannak, a mi CAPTCHA-ink viszonylag egyszerűen felismerhetők, azonban vannak olyan feladatok, amelyeket sokan és gyakran elhibáznak. A túlzott biztonságra törekedve, időnként még az emberi értelem számára is nehezen felfedezhető módon rejtik el a karaktereket, ábrákat. Az sem ritka, hogy komoly matematikai, logikai tudás szükséges egy-egy CAPTCHA megfejtéséhez. Szerencsére egyre többször lehet találkozni hangos segítséggel, azaz egy hangszóró ikonra kattintva meghallgathatjuk, mit látunk az ábrán.
Lássuk hát fordított sorrendben, melyek voltak azok a CAPTCHA-k, amelyek egy informatikus blogger, John Willis szerint,  bekerültek a legnehezebben megfejthető top 10-be. Kíváncsiak lennénk, tud-e valaki helyes megoldást adni a dobogó első helyére került rejtvényre!

A TOP 10:
10. helyezett

9. helyezett

8. helyezett

7. helyezett

6. helyezett

5. helyezett

4. helyezett

3. helyezett

2. helyezett

1. helyezett


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

PiP-show Mac-eseknek

Az oktatásban egyre gyakrabban használnak videós tananyagokat, mert ezekkel...

Munka nélkül maradtak a matadorok, jótékonysági bikaviadalt rendeznek a megsegítésükre

Munka nélkül maradtak a matadorok, jótékonysági bikaviadalt rendeznek a megsegítésükre

Nyereséges évet zárt az OTP, de osztalékot nem fizet

Nyereséges évet zárt az OTP, de osztalékot nem fizet

Gulyás: Következőnek a papok és lelkészek kapnak oltást

Gulyás: Következőnek a papok és lelkészek kapnak oltást