szerző:
techline.hu

Mi is valójában a lefagyás?

Mi is valójában a lefagyás? Egy olyan esemény, amelyet egy hiba váltott ki egy alkalmazásban vagy az operációs rendszerben. XP-ben az alkalmazások összeomlása nem veszélyezteti a rendszer működését, de jegyezzük meg, nem volt ez mindig így (Windows 98). Az operációs rendszer lefagyását Kernel-szintű összeomlás váltja ki, amelyet memóriaeszteség (memory corruption), rossz eszközillesztők (driverek), hibás rendszerszintű műveletek vagy gyári hibás hardverek okozhatnak. Habár számos fagyás írható a memóriaveszteségek és a rendszerműveletek rovására, a legtöbbet mégis hibás driverek okozzák (monitor, VGA, hangkártya driverek).

Windows XP-ben a rendszer lefagyásakor automatikusan újraindul a gép, így nem láthatjuk a kékhalált, pedig számos fontos információval tud(na) szolgálni. Első lépésben tehát kapcsoljuk ki az automatikus újraindítást.
Automatikus újraindítás kikapcsolása fagyáskor:
Nyomjuk le a [Windows gomb] + Pause/Break gombot!
A megnyílt ablakban válasszuk a Speciális fület.
Indítás és helyreállítás részen belül kattintsunk a Beállítások –ra.
Rendszerhiba részen belül szedjük ki a pipát az Automatikus újraindítás elől, és okézzuk le az ablakot.

Az automatikus újraindítás kikapcsolása

A lefagyások okát legtöbbször józan paraszti ésszel ki tudjuk találni. Ha nem, akkor ki kell elemeznünk a kékhalálon található információkat, és az interneten kell utánuk járni. Lássunk példát azokra az esetekre, amikor kitalálható a hiba forrása.

Kékhalál a Windows XP telepítése közben
Távolítsunk el minden olyan hardvert, amely nélkül még feltelepíthető a rendszer (hálózati kártya, hangkártya, modem stb.).
Állítsuk vissza a BIOS beállításokat az alapértelmezésre.
Töröljük le a partíciót, ahová telepíteni szeretnénk az XP-t, és hozzunk létre teljes formázással egy NTFS partíciót. (Olyan partíciót töröljünk, amelyen nincsenek fontos adatok!)
Ha továbbra is lefagy a telepítés, elképzelhető, hogy a komolyabb hardverekkel van gond (VGA, memória, HDD stb.) Ha van rá lehetőségünk, próbáljunk beletenni más videokártyát, memóriát és teszteljünk. Ha újonnan vett a számítógép, érdemes az üzlettel felvenni a kapcsolatot. A hiba okát ettől függetlenül még kideríthetjük, olvassunk tehát tovább!

Kékhalál a telepítés után
Józan ész módszer. Egy hibátlan rendszer magától nem fagy le. Ha sok héten keresztül használtuk a gépet, és nem volt vele probléma, valószínűleg tettünk valamit az elmúlt napokban, ami most összeomláshoz vezetett. Ha például frissítettük a videokártya illesztőprogramját, akkor távolítsuk el, látogassuk meg a gyártó honlapját, és szerezzünk egy újabb verziót!
Gondoljuk végig, milyen szoftvereket telepítettünk a napokban (víruskereső, tűzfal), és szükség esetén távolítsuk el őket, illetve látogassuk meg azok honlapját, hogy információt kapjunk, van-e másnak is hasonló problémája a szoftverrel.
Figyeljük meg, mikor következik be a fagyás! Akkor például, ha elindítunk egy 3D-s játékot? Ekkor nyilván a videokártyával van probléma. Véletlenszerűen bármikor? Gyanús, hogy memória, tápegység vagy CPU. Használjunk tesztelő szoftvereket a CPU és a memória ellenőrzésére. Ha tudunk, cseréljünk tápegységet. Tuningoljuk a gépet? Állítsuk vissza a beállításokat az alap értékekre.
Természetesen itt is alkalmazható a nem létfontosságú hardverek eltávolítása módszer. Ha így stabilan fut a gép, egyesével tegyük vissza az eszközöket és teszteljünk, így könnyen rájöhetünk, melyikkel van probléma.
Tekintsünk meg egy kékhalált és olvassuk le róla hasznos információkat.

Hasznos információk a kékhalál képernyőn

Windows XP-ben a kékhalálról leolvashatunk egy hibakódot, aelyhez jobb esetben egy hibaüzenet is társul, és még jobb esetben egy fájlnév is, amely közrejátszott a rendszer megfektetésében. A fenti képernyőmentésen ezek a következők:
Hibaüzenet:  PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
Hibakód: 0x00000050
Fájlnév: spcmdcon.sys

Ezek birtokában és a Google keresőt használva, keressünk rá a hibaüzenetre. A cikk megírásakor 79 900 találatot kapunk, de ha leszűkítjük a magyar oldalakra a találatokat, akkor is 602-t. Kis kutakodás után biztosan megtaláljuk a megoldást. Ha nincs hibaüzenetünk, keressünk a hibakódra!

Néhány megjegyzés
Érdemes tudni, hogy egy lefagyást több ok is kiválthat, így x embernek más megoldása lehet ugyanarra a hibaüzenetre/hibakódra, mint y-nak.
Legelőször keressük fel a Microsoft oldalait a megoldás után kutatva. Ehhez a hibaüzenet/hibakód elé írjuk be, hogy microsoft support. Pl.:
microsoft support PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
Ha továbbra sem sikerül a fagyásoktól megszabadulni, vegyük fel a kapcsolatot a Microsoft Ügyfélszolgálatával.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Minimum ezt érdemli Orbán Viktor" – utcára megy a PM a szavazás után – videó

"Minimum ezt érdemli Orbán Viktor" – utcára megy a PM a szavazás után – videó

Vitathatatlanul ez az év egyik legizgalmasabb androidos telefonja

Vitathatatlanul ez az év egyik legizgalmasabb androidos telefonja

Chuck Norris potom pénzért turnézott Budapesten

Chuck Norris potom pénzért turnézott Budapesten

A legismertebb műsorvezetőjétől vált meg az MTVA kulturális csatornája

A legismertebb műsorvezetőjétől vált meg az MTVA kulturális csatornája

Megjött a Puma új cipője, amiben akkumulátor és egy miniszámítógép is van

Megjött a Puma új cipője, amiben akkumulátor és egy miniszámítógép is van

Visszavágnak Amerikának: büntetik azt a munkavállalót, aki iPhone-t vásárol

Visszavágnak Amerikának: büntetik azt a munkavállalót, aki iPhone-t vásárol