szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A ScreenFlow ebbe a kategóriába tartozik.

A ScreenFlow ebbe a kategóriába tartozik. Ha valakinek látványos videó-prezentációt kell készíteni mondjuk egy program működéséről, és ehhez nem akar külön screen-capture szoftvert és videovágót használni, akkor a ScreenFlow a tökéletes választás. Igazi „all-in-one” (azaz minden egyben) megoldás. Egyetlen hátránya, hogy csak OS X-en használhatjuk. Ott viszont, ha komolyan szükségünk van ilyen jellegű alkalmazásra, akkor ennél jobbat nem találunk.

Mindent felvesz
A ScreenFlow rögzíti a képernyőn történő műveleteket, a rendszerhangokat és persze a mikrofonos narrációt vagy éppen a line in bemenetet. De ezzel egy időben képes rögzíteni a webkamera - például az iMac és MacBook Pro gépekbe beépített iSight kamera - képét is, így nemcsak azt rögzíthetjük, ami a képernyőn történik, hanem azt is, ahogyan ezt éppen kommentáljuk, vagy ha mondjuk a kamerát a billentyűzetre irányítjuk, akkor azt is, hogy mit gépeltünk éppen.
Ennek eredményeképpen persze két videót kapunk, s gondolhatnánk, hogy mindezt összehangolni macerás dolog. De nem! A ScreenFlow lényege, hogy a felvett anyagot magában a programban is megvághatjuk, effektezhetjük, mégpedig nem is akárhogyan!

Átlátható felület, kényelmes és gyors munka

A felvétel minőségére nem lehet panaszunk, akár HD videók lejátszását is gond nélkül rögzíti a program, persze ehhez azért már megfelelő „vasra” is szükség van. Nekünk egy két éves, Core Duo 2 Ghz-es iMacen semmi gondunk nem volt.

Vágás és effektek
A program honlapján néhány remek videó segítségével - természetesen ez is a ScreenFlow-val készült - követhetjük nyomon, milyen effekteket használhatunk.
A képernyő és webkamera rögzített videóját két külön sávon látjuk a programban. Mindkét sávval külön dolgozhatunk. Forgathatjuk a térben, nagyíthatunk, kicsinyíthetünk, használhatunk árnyékot vagy tükröződést. Áttetszővé tehetjük bármelyik videorészletet, vághatunk, átrendezhetünk. Kiemelhetjük az aktív ablakot, és elhomályosíthatjuk mögötte a képernyő többi részét, vagy „rávilágíthatunk” a Desktop adott részére (mondjuk egy lenyitott menü választandó menüpontjára).

Dönthetünk, forgathatunk, áttetszővé tehetünk mindent

S ha már az egérkattintásról beszélünk, természetesen azt is jelezhetjük külön hang és képi effektekkel a videón. A program magától(!) helyezi el ezeket a videón, és természetesen tetszőleges helyen ki-/bekapcsolhatjuk ezt a funkciót.
Lehetőségünk van zenei aláfestést vagy további hangsávokat is beilleszteni, így akár le is cserélhetjük az eredetileg felvett hangot, ha szükséges. Természetesen minden hangsáv esetében állítható a hangerő, akár menet közben, adott pontokon is.
Ugyanígy elhelyezhetünk a videón logót vagy bármilyen egyéb képet, sőt videót is!
Arra is van lehetőség, hogy a felvétel közben gépelt szöveget a program adott esetben megjelenítse a képernyőn, itt azonban van egy kis gond vele - legalábbis nekünk, magyaroknak -, mivel az ékezetes karakterek sajnos nem látszanak a kiíráson (betűtípust cserélni nem lehet, vagy legalábbis mi nem találtunk rá lehetőséget).
A ScreenFlow meglehetősen komoly videoszerkesztő képességekkel rendelkezik, de a felhasználóbarát „tálalás” miatt minden kézre esik, egyszerűen átlátható a felület. Persze nem egy Adobe Premiere, de arra tökéletes, hogy akár az elejétől a végéig felvegyünk és megszerkesszünk egy szoftverbemutatót.
A program ára 80 dollár, ami nem tartozik az olcsó kategóriába, de még megfizethető, különösen, ha bevételt is tudunk vele termelni az elkészített videóinkkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Takarítsunk Macintosh-t!

Az OS X alatt a programok eltávolítása az esetek többségében megoldható...