szerző:
techline.hu

Elöljáróban annyit azért el kell mondanunk, hogy a Windows folyamatainak...

Elöljáróban annyit azért el kell mondanunk, hogy a Windows folyamatainak leállítása adott esetben a rendszer teljes összeomlásához is vezethet, így vagy csak az itt felsoroltakat kapcsolgassuk kedvünk szerint, vagy legalábbis csak azoktól a folyamatoktól szabaduljunk meg, amelyekről biztosan tudjuk, hogy nem szükségesek.

A Windows automatikusan elinduló, háttérben futó szolgáltatásai közül sokra valójában sosincs szükségünk. Ezek közül mutatunk be néhányat, amelyek kikapcsolásával adott esetben érezhetően gyorsulhat korosodó PC-nk.

A szolgáltatások beállítását a Felügyeleti eszközök segítségével végezhetjük el. Ehhez két úton juthatunk: a Vezérlőpultban válasszuk a Felügyeleti eszközök lehetőséget, és ott a Számítógép-kezelést, majd azon belül a Szolgáltatások és kiszolgálói alkalmazások lehetőséget, majd a Szolgáltatásokat. Gyorsabb megoldás azonban, ha a Start menü Futtatás menüpontjába beírjuk: services.msc, így azonnal a megfelelő részhez jutunk.

A folyamatok leállítása és újraindítása viszonylag egyszerű

Az itt látható listában találjuk meg a különböző rendszerszolgáltatásokat. Amelyiknek a neve mellett az Állapot oszlopban azt látjuk Elindítva, az éppen fut a háttérben. Egy oszloppal odébb, az Indítási típus lehet Automatikus vagy Kézi. Előbbi esetben a szolgáltatás a rendszer indulásakor automatikusan betöltődik, a második verzióban viszont csak akkor, ha mi magunk indítjuk el. Ha egy szolgáltatásra egyszer kattintunk a listában, bal oldalon egy rövid leírást is találunk róla, amely segít eldönteni, valóban szükségünk van-e az adott szolgáltatásra. Leállítani úgy tudjuk őket, hogy a jobb egérgombbal a nevükre kattintunk, majd a megjelenő menüben a Leállítás lehetőséget választjuk. Elindítani egy álló folyamatot ugyanitt lehet, értelemszerűen az Indítás menüponttal.
Ha a rendszer újraindítása után sem akarunk egy folyamatot automatikusan elindítani, kattintsunk rá duplán, s a megjelenő ablakban az Indítás típusa opciónál válasszuk a Kézi vagy Letiltva lehetőséget. Ezzel a bootolási időt is gyorsíthatjuk.

További lehetőségek

Még egyszer fontos megjegyezni, hogy ha egy folyamatról nem tudjuk, mire való, NE állítsuk le!
Nézzünk néhány bátrabban módosítható lehetőséget, azonban a körültekintés ilyenkor sem árt! Akadnak olyan folyamatok is, amelyek esetében a rendszer eleve nem engedi azok letiltását, leállítását.

Automatikus frissítés
Ha nem szoktuk használni a Windows automatikus frissítési lehetőségét (ez tölti le automatikusan a megjelent javítócsomagokat, biztonsági frissítéseket az internetről), ezt a folyamatot nyugodtan kikapcsolhatjuk. Persze ez esetben magunknak kell gondoskodni a frissítések letöltéséről, ami biztonsági szempontból elengedhetetlen.

Számítógép-tallózó
Ha nem csatlakozunk helyi hálózathoz, nincs szükségünk erre a szolgáltatásra. Ha hálózatba vagyunk kötve, ne kapcsoljuk ki!

DHCP-ügyfél
Szintén leállítható, ha nem csatlakozunk hálózatba.

DNS-ügyfél
Ugyancsak a hálózati szolgáltatásokhoz tartozik (többek között névhozzárendeléseket végez). Ha nem vagyunk hálózatban, leölhetjük...

Súgó és támogatás
Ha sohasem használjuk a rendszer Súgóját (és a rá épülő szolgáltatásokat sem), ezt a folyamatot is letilthatjuk.

IMAPI CD-égető COM-szolgáltatás
Ha nem írunk CD-t letilthatjuk. Ellenkező esetben nem javasolt a tiltása.

Indexelő szolgáltatás
Ez a helyi és távoli számítógépeken lévő fájlok tartalmát és tulajdonságait indexeli. Ha van jobb módszerünk a keresésre, ez is kikapcsolható.

Nyomtatásisor-kezelő
Ha nincs nyomtatónk, ezt a szolgáltatást is kikapcsolhatjuk, azonban ebben az esetben számos PDF „nyomtató” használata sem lehetséges!

Távoli rendszerleíró adatbázis
Lehetővé teszi, hogy távoli felhasználók módosítsák a számítógép rendszerleíró adatbázisát. Ha nem csatlakozunk hálózatba, nyugodtan letilthatjuk.

Rendszer-helyreállító szolgáltatás
Ha nem tartunk igényt az XP rendszer-helyreállítási lehetőségére, kikapcsolhatjuk, bár érdemesebb erre a Sajátgép/Tulajdonságok lapján található A rendszer visszaállítása fülön bejelölni A rendszer-visszaállítás kikapcsolása lehetőséget. Az eredmény akkor is e folyamat leállása lesz. Persze kockázatot azért vállalunk a dologgal, hiszen lehetséges, hogy egy későbbi rendszer-összeomlás esetén nem tudjuk használni az XP visszaállítási lehetőségét. De ha amúgy sem szoktunk élni ezzel a lehetőséggel, nyugodtan szenderítsük jobblétre ezt az opciót.

Témák
Ha szépérzékünk beéri a Windows ősi, Windows 95/98 utánérzéses felületével, akkor a Témák szolgáltatás kikapcsolásával sokat nyerhetünk egy régebbi gépen.

Windows Image Acquisition (WIA)
Ha nincs szkennerünk és digitális fényképezőgépünk sem, ettől a szolgáltatástól is megszabadulhatunk.

Természetesen ezeken kívül is még számos szolgáltatás van, amelyeket kikapcsolhatunk. A telepített programok is sok esetben indítanak el felesleges szolgáltatásokat a háttérben. Leírást szinte mindig találunk a folyamatokról, ha rájuk kattintunk, így viszonylag könnyen eldönthetjük, szükségünk van-e rájuk. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább ne állítsuk le őket.
Ugyancsak érdemes odafigyelni, hogy a kikapcsolt szolgáltatások esetében - például a Súgó és támogatás szolgáltatásnál - ha leállítjuk a folyamatot, attól még a Start menü Súgó és támogatás menüpontjával elindíthatjuk a Súgót, és persze a folyamat is újraindul. Ha véglegesen akarunk valamit letiltani, kattintsunk rá duplán, és az Indítás típusa opciónál válasszuk a Letiltva lehetőséget.
És amire még vigyáznunk kell: akad néhány olyan szolgáltatás, amelyet külső alkalmazások is használnak. Ha ezeket letiltjuk, az a többi program működését is befolyásolja.

A szolgáltatások letiltása nem csodaszer, de egy régebbi gépen azért jelentős javulást tapasztalhatunk, ha kiírtjuk a felesleget. A lényeg azonban odafigyelés!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez lesz a magyar pingpong vb logója

Ez lesz a magyar pingpong vb logója

Brüsszel figyelmeztette az olaszokat: példátlan, amire készülnek

Brüsszel figyelmeztette az olaszokat: példátlan, amire készülnek

A világ legrégebbi, épségben megmaradt hajóját találtak meg a Fekete-tenger mélyén - videó

A világ legrégebbi, épségben megmaradt hajóját találtak meg a Fekete-tenger mélyén - videó

Újabb hidegfront jön

Újabb hidegfront jön

Mi az az INF-szerződés? Reagan és Gorbacsov írta alá, most Putyinon és Trumpon múlhat a sorsa

Mi az az INF-szerződés? Reagan és Gorbacsov írta alá, most Putyinon és Trumpon múlhat a sorsa

Másfél szobás lakásban nyolcan élnek - nem tudják hazavinni a várpalotai tragédiában megsérült fiút

Másfél szobás lakásban nyolcan élnek - nem tudják hazavinni a várpalotai tragédiában megsérült fiút