szerző:
techline.hu

...

...most következtő gondolatkísérletünkben elballagtunk szoftvereket vásárolni…

Tegyük fel, hogy kapunk (nyertünk, találtunk) egy PC-t vagy notebook-ot. A gép szuper, de üres. Nyakunkba vesszük hát a várost, hogy az üres gépet „megtöltsük” szoftverekkel, és persze operációs rendszerrel. 

Ha csak az átlagos otthoni felhasználást vesszük alapul, ami egy operációs rendszert és irodai szoftvereket jelent, akkor a következő beruházásokat kell(ene) eszközölnünk: Windows XP (a legolcsóbb változat a Home Edition, ami kb. 30.000 forint) és egy Office (az egyik „legolcsóbb” az Office XP Small Business HU., ez kb. 80.000 forint). Elköltöttünk tehát százezer forintot – és ekkor még csak operációs rendszerrel és szövegszerkesztővel rendelkezünk, ami erős túlzással sem nevezhető szoftverparknak. Ha CD-t írni is szeretnénk, akkor kell CD-író szoftver (Nero vagy EasyCD ~20.000 forint), kell egy vírusfigyelő alkalmazás (pl. Norton Antivirus, Eset vagy Panda Antivirus Platinum 7.0, mindegyik nagyjából 20-30.000 forint). Persze dolgozni nem lehet fájlkezelő és karbantartó szoftverek nélkül, dobjunk tehát a kosárba még egy Norton Utilities-t (jóárasított verzió 17.000 forintért), egy EU-kompatibilis angol nyelvtanító szoftvert a gyerekeknek (kb. 10.000 forint) és mondjuk két játékszoftvert hétvégére (legyen mondjuk Titan Quest és Oblivion - darabja 10.000 de legjobb esetben is 7000 forint). Kell persze Total Commander is, igaz nélküle is lehet élni ugyan, de nem érdemes – 8000 forint. Ugye még olvasni is szörnyű?

Micsodaaaa? Játékszoftver tizenötezerért?

Gyakorlatilag elköltöttünk 200.000 forintot szoftverekre, és szinte üres a számítógép, úgyhogy vegyünk egy grafikai szoftvert, mondjuk az Adobe Photoshop-ot (kb. 170.000 forint) – oké, ez durva.. vegyünk akkor Photoshop Elements-et, ami ugyan nem jó semmire de legalább olcsó – 30.000 forint. 

Persze kell valamilyen képkatalógus, hogy a családi fotókat rendezgetni tudjuk (ACDSee32 – 17.000 forint).  Az internetezéshez nem árt, ha van FTP program (Cute FTP5 – 16.000 forint) és egy letöltésvezérlő (GetRight – 6000 forint). Természetesen kell még egy WinZip is (10.000 forint). Ha pedig játékos kedvűek vagyunk, akkor valószínűleg nem elégszünk meg két darab játékszoftverrel (darabja 5-10.000 forint, emlékszünk?) és DVD filmet még nem is vásároltunk…

 A képzeletbeli bevásárlókörút végén,  egy nagyjából  4-500.000 forintos szoftver-számlával a kezünkben tűnődhetünk az élet kegyetlenségén...  és még nem vettünk multimédia fejlesztőt, Flash és HTML szerkesztőt, neadjisten audio-editáló vagy videó-vágó szoftvert. Az átlagos(-an alacsony) magyar fizetések tekintetében, ez a kis körút lazán felemészti fél éves keresetünket, azaz ha fél évig nem iszunk/eszünk és egyebek… nos akkor összejön a szoftverállomány.

Mi hát a megoldás? Természetesen nem az, hogy össze vissza warezolunk és kalózprogramokkal rakjuk tele gépünket – bár a világszerte virágzó „warez jelenségnek” valószínűleg a most leírt jelenség a fő oka.

 Az egyik módszer az alternatív megoldások keresése: a legnyilvánvalóbb a Linux használata, de ha ragaszkodunk a Windows rendszerekhez, akkor is van lehetőségünk: a MagyarOffice vagy StarOffice árban meg sem közelíti az MS Office-t és mégis ugyanazt kapjuk, a méregdrága Photoshop helyett (majdnem) ugyanolyan jó az olcsóbb (30.000 forintos) PaintShop, és így tovább, sőt az ingyenes Gimp.  Ugyanígy segítségünkre lehetnek a különböző share- és freeware programok az internetről és online magazinok ajánlóiból (nem akarok magunkra mutogatni, de mégis…) – netezzünk tehát sokat és bátran, rengeteget spórolhatunk! Játékok esetében kihagyhatatlan az 576 Kb nevű cég EVM („Ezt Vedd Meg!”) nevű sorozata: kicsit régebbi, ám még mindig remek játékokat vásárolhatunk átlagosan 2000 forintért, többnyire magyar kézikönyvvel vagy teljesen magyarítva. Az egyéb alkalmazások (vírusirtók, lemezkezelők, stb) esetében megint csak érdemes az interneten „vadászni”: rengeteg esetben találhatunk ingyenes, vagy korlátozott funkciókkal bíró ám mégis használható szoftvereket.

Milliók a merevlemezen tehát csak akkor lesznek, ha nem figyelünk eléggé a szoftverpark összeállításakor és elszalad velünk (illetve pénztárcánkkal) a ló…

Válogassunk tehát figyelmesen, szinte minden drága szoftvernek megvan az ingyenes alternatívája is – közben pedig (titokban) reménykedjünk, hogy egyszer majd a szoftverek árai is igazodnak a fizetésekhez és az igényekhez.) Erre persze az esély nagyjából nulla százalék, de álmodozni olyan jó… És végül álljon itt egy költői kérdés: ha a Windows XP ötezer forintba kerülne, vajon mindenkinek lenne belőle egy legális verzió?

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Még több fájdalomcsillapító lesz vényköteles

Még több fájdalomcsillapító lesz vényköteles

Ujhelyi: az osztrák alkancellár bukása az első a sorban

Ujhelyi: az osztrák alkancellár bukása az első a sorban

Kitaláltak egy szert, amellyel kikapcsolható lehet az asztmát okozó gyulladás

Kitaláltak egy szert, amellyel kikapcsolható lehet az asztmát okozó gyulladás

A szélsőjobb ellen kelt ki Szanyi Tibor

A szélsőjobb ellen kelt ki Szanyi Tibor

Üzent a felhasználóinak a Huawei

Üzent a felhasználóinak a Huawei

Soha nem fizetett még ekkora osztalékot a Valton

Soha nem fizetett még ekkora osztalékot a Valton