szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

...

...most következtő gondolatkísérletünkben elballagtunk szoftvereket vásárolni…

Tegyük fel, hogy kapunk (nyertünk, találtunk) egy PC-t vagy notebook-ot. A gép szuper, de üres. Nyakunkba vesszük hát a várost, hogy az üres gépet „megtöltsük” szoftverekkel, és persze operációs rendszerrel. 

Ha csak az átlagos otthoni felhasználást vesszük alapul, ami egy operációs rendszert és irodai szoftvereket jelent, akkor a következő beruházásokat kell(ene) eszközölnünk: Windows XP (a legolcsóbb változat a Home Edition, ami kb. 30.000 forint) és egy Office (az egyik „legolcsóbb” az Office XP Small Business HU., ez kb. 80.000 forint). Elköltöttünk tehát százezer forintot – és ekkor még csak operációs rendszerrel és szövegszerkesztővel rendelkezünk, ami erős túlzással sem nevezhető szoftverparknak. Ha CD-t írni is szeretnénk, akkor kell CD-író szoftver (Nero vagy EasyCD ~20.000 forint), kell egy vírusfigyelő alkalmazás (pl. Norton Antivirus, Eset vagy Panda Antivirus Platinum 7.0, mindegyik nagyjából 20-30.000 forint). Persze dolgozni nem lehet fájlkezelő és karbantartó szoftverek nélkül, dobjunk tehát a kosárba még egy Norton Utilities-t (jóárasított verzió 17.000 forintért), egy EU-kompatibilis angol nyelvtanító szoftvert a gyerekeknek (kb. 10.000 forint) és mondjuk két játékszoftvert hétvégére (legyen mondjuk Titan Quest és Oblivion - darabja 10.000 de legjobb esetben is 7000 forint). Kell persze Total Commander is, igaz nélküle is lehet élni ugyan, de nem érdemes – 8000 forint. Ugye még olvasni is szörnyű?

Micsodaaaa? Játékszoftver tizenötezerért?

Gyakorlatilag elköltöttünk 200.000 forintot szoftverekre, és szinte üres a számítógép, úgyhogy vegyünk egy grafikai szoftvert, mondjuk az Adobe Photoshop-ot (kb. 170.000 forint) – oké, ez durva.. vegyünk akkor Photoshop Elements-et, ami ugyan nem jó semmire de legalább olcsó – 30.000 forint. 

Persze kell valamilyen képkatalógus, hogy a családi fotókat rendezgetni tudjuk (ACDSee32 – 17.000 forint).  Az internetezéshez nem árt, ha van FTP program (Cute FTP5 – 16.000 forint) és egy letöltésvezérlő (GetRight – 6000 forint). Természetesen kell még egy WinZip is (10.000 forint). Ha pedig játékos kedvűek vagyunk, akkor valószínűleg nem elégszünk meg két darab játékszoftverrel (darabja 5-10.000 forint, emlékszünk?) és DVD filmet még nem is vásároltunk…

 A képzeletbeli bevásárlókörút végén,  egy nagyjából  4-500.000 forintos szoftver-számlával a kezünkben tűnődhetünk az élet kegyetlenségén...  és még nem vettünk multimédia fejlesztőt, Flash és HTML szerkesztőt, neadjisten audio-editáló vagy videó-vágó szoftvert. Az átlagos(-an alacsony) magyar fizetések tekintetében, ez a kis körút lazán felemészti fél éves keresetünket, azaz ha fél évig nem iszunk/eszünk és egyebek… nos akkor összejön a szoftverállomány.

Mi hát a megoldás? Természetesen nem az, hogy össze vissza warezolunk és kalózprogramokkal rakjuk tele gépünket – bár a világszerte virágzó „warez jelenségnek” valószínűleg a most leírt jelenség a fő oka.

 Az egyik módszer az alternatív megoldások keresése: a legnyilvánvalóbb a Linux használata, de ha ragaszkodunk a Windows rendszerekhez, akkor is van lehetőségünk: a MagyarOffice vagy StarOffice árban meg sem közelíti az MS Office-t és mégis ugyanazt kapjuk, a méregdrága Photoshop helyett (majdnem) ugyanolyan jó az olcsóbb (30.000 forintos) PaintShop, és így tovább, sőt az ingyenes Gimp.  Ugyanígy segítségünkre lehetnek a különböző share- és freeware programok az internetről és online magazinok ajánlóiból (nem akarok magunkra mutogatni, de mégis…) – netezzünk tehát sokat és bátran, rengeteget spórolhatunk! Játékok esetében kihagyhatatlan az 576 Kb nevű cég EVM („Ezt Vedd Meg!”) nevű sorozata: kicsit régebbi, ám még mindig remek játékokat vásárolhatunk átlagosan 2000 forintért, többnyire magyar kézikönyvvel vagy teljesen magyarítva. Az egyéb alkalmazások (vírusirtók, lemezkezelők, stb) esetében megint csak érdemes az interneten „vadászni”: rengeteg esetben találhatunk ingyenes, vagy korlátozott funkciókkal bíró ám mégis használható szoftvereket.

Milliók a merevlemezen tehát csak akkor lesznek, ha nem figyelünk eléggé a szoftverpark összeállításakor és elszalad velünk (illetve pénztárcánkkal) a ló…

Válogassunk tehát figyelmesen, szinte minden drága szoftvernek megvan az ingyenes alternatívája is – közben pedig (titokban) reménykedjünk, hogy egyszer majd a szoftverek árai is igazodnak a fizetésekhez és az igényekhez.) Erre persze az esély nagyjából nulla százalék, de álmodozni olyan jó… És végül álljon itt egy költői kérdés: ha a Windows XP ötezer forintba kerülne, vajon mindenkinek lenne belőle egy legális verzió?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Miért nem indultak el szokásos vándorútjukra a grönlandi bálnák?

Miért nem indultak el szokásos vándorútjukra a grönlandi bálnák?

Füves cigit osztogattak a beoltottaknak New Yorkban

Füves cigit osztogattak a beoltottaknak New Yorkban

Fülöp herceg temetésén „kísérteties” pillanatok voltak, mondja a királyi család egyik tagja

Fülöp herceg temetésén „kísérteties” pillanatok voltak, mondja a királyi család egyik tagja