szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ebben a rohanó világban számtalanszor előfordul, hogy az ember lemarad egy filmről...

Ebben a rohanó világban számtalanszor előfordul, hogy az ember lemarad egy filmről, műsorról a tévében, amelyet szeretett volna megnézni. Ilyenkor az Eye TV 3 igazi jó barát, csak beállítjuk, hogy vegye fel az adott időpontban a választott csatornáról a kívánt műsort. Azonban manapság már abban is biztosak lehetünk, hogy minden műsort megszakítanak reklámblokkokkal (nem is rövidekkel), akár valamelyik kereskedelmi csatornát, akár egy természetfilmekkel foglalkozó adót nézünk. Nos, az ilyen esetekre találták ki az Eye TV-ben a Compact lehetőséget, amelynek a segítségével pillanatok alatt reklámmentesíthetjük felvételünket.

1. lépés
Válasszuk ki a Recordings gyűjteményből a „megtisztítandó” filmet, majd kattintsunk rá a jobb egérgombbal (vagy Ctrl + klikk). A felugró menüből válasszuk az Edit lehetőséget.

2. lépés
A megjelenő ablak középső részén találjuk a szerkesztéshez szükséges eszközöket. Az ablakot célszerű felnagyítani, mivel így a vezérlők is „megnőnek”, és könnyebben átlátható, kezelhető lesz minden (akár teljes képernyőn is szerkeszthetünk).

A szerkesztő ablak nincs túlbonyolítva

Értelemszerűen a Play gombbal (vagy a Space billentyű megnyomásával) indíthatjuk el vagy állíthatjuk le a lejátszást. A felvételben az egér segítségével mozoghatunk a legkényelmesebben (csak kattintsunk az idősávon a kívánt részre, vagy mozgassuk a sáv fölötti háromszöget).
Ezzel pillanatok alatt elővadászhatjuk a felvételből a reklámblokkot. Ha megvan, a Ctrl + Jobbra vagy Ctrl + Balra kombinációval tudunk finomabban léptetni, illetve még lassabban - és így pontosabban - mozoghatunk a filmben az Alt + Jobbra vagy az Alt + Balra billentyűkombinációval.
Ha megtaláltuk a reklámblokk elejét, kattintsunk a jelölő eszközre a gombok közül (két háromszög jelzi). Ezzel meghatároztuk a blokk elejét. Most még meg kell adnunk a végét is. Keressük meg az előbbi módszerrel a reklámblokk végét az idősávon, majd az idősáv alatt megjelent két sárga háromszög közül a jobb oldalit mozgassuk a blokk végére.

A kijelölt reklámblokk

Így bejelöltük a kivágandó reklámblokkot a felvételben (sárga csík jelzi a felesleges részt az idősávon). Tegyük ezt meg a műsorban található esetleges többi reklámblokkal is, illetve ha a felvétel elején és végén is található felesleg, azt is jelöljük be.
A jelenetek pontosabb kiválasztását segíti, ha bejelöljük a Fine opciót. Ekkor az idősáv alatti nézőképek segítségével is pontosan és egyszerűen navigálhatunk.

3. lépés
Ha minden vágandó részletet bejelöltünk, kattintsunk a fogaskerekeket ábrázoló gombra, és a megjelenő menüből válasszuk a Compact... lehetőséget.

Kezdődhet a vágás

A program megmutatja, hogy mennyi marad meg időben a teljes felvételből. Egy, a főműsoridőben leadott film esetében komoly mennyiségű időt és így rengeteg helyet is megspórolhatunk a reklámok eltávolításával, így érdemes ezt megtennünk, mielőtt DivX-be vagy más formátumba exportálnánk az Eye TV felvételét.

Egy mozifilm esetében sok időt és helyet spórolhatunk a reklámok kivágásával

A Compact gombra kattintva a program minőségromlás nélkül és gyorsan - egy mozifilm esetében is 1-2 perc alatt - eltávolítja a kijelölt részeket.

4. lépés
Ha mindennel megvagyunk, jöhet a felvételek exportálása, akár iPodra, iPhone-ra vagy éppen DVD-re, tömörített videófájlba. Az Eye TV 3 e téren elég széles választékot kínál.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Takarítsunk Macintosh-t!

Az OS X alatt a programok eltávolítása az esetek többségében megoldható...

A református és az evangélikus templomokban nem lesznek istentiszteletek

A református és az evangélikus templomokban nem lesznek istentiszteletek

A hétvégéken továbbra is ingyen szállítja a BKK a bicikliket

A hétvégéken továbbra is ingyen szállítja a BKK a bicikliket

Miért gyakoribb a válás a lányos szülőknél?

Miért gyakoribb a válás a lányos szülőknél?