szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Lassan már mindenki ismeri a torrentek használatát, de az újoncok is két perc alatt...

Lassan már mindenki ismeri a torrentek használatát, de az újoncok is két perc alatt elsajátíthatják a kiváló µtorrent program csínját-bínját. Rövid útmutatónkhoz is ezt a programot választottuk, mivel ez a legkisebb, leggyorsabb, legokosabb torrent kliens, amellyel valaha találkoztunk, ráadásul telepíteni sem kell. Ha tehát mégsem nyerné el a tetszésünket, egy jól célzott törléssel meg is szabadulhatunk tőle. Egyetlen hibája van csupán: a program neve tartalmaz egy elég ritka karaktert, a µ-t, de ezt legális egy u betűvel helyettesíteni, fórumok vagy épp a program keresésekor.  Lássuk, mi a teendőnk, mielőtt elkezdenénk a feltöltést, azaz a seedet.

1. lépés
Először is töltsük le a utorrentet, mondjuk innen: http://www.utorrent.com/download.php
Indítsuk el, beszéljük le a shortcutok, miegyebek felrakásától, elég lesz nekünk maga az .exe fájl is. Konfiguráljuk a kapcsolatunkat. Ez nem ördöngösség, csak egy dologra figyeljünk: a feltöltési sebességünknek csak 80 százalékát adjuk meg, ha ADSL-ünk van.
Most pedig vegyünk egy nagy levegőt, hiszen belépünk a torrenteket létrehozók társaságába. Mielőtt szívrohamot kapnánk, hogy holnap ezért elvisz a rendőrség, nyugodjunk meg: a torrent technológia használata tökéletesen legális, az, hogy áthágjuk-e a törvényeket kizárólag azon múlik, hogy mit osztunk meg. Ha például nyaralási fotóinkat küldjük el a barátainknak, senkinek sem lehet egy rossz szava sem. Az viszont, hogy öt havert részesítünk egy egyébként szabályosan megvásárolt BioShock örömeiben, már nem biztos, hogy nyerő ötlet. De mivel most olyan torrentet készítünk, amiről legnagyobb valószínűséggel csak a barátaink tudnak majd, arra gondoljunk, vajon mi az, amit egyébként odaadhatnánk nekik egy sima DVD-n, és mi az, amit nem.

2. lépés
Tegyük képessé a programot arra, hogy trackerként, azaz a feltöltött fájl információinak szétosztójaként funkcionáljon. Válasszuk ki az Options\Preferences menüpontot, majd kattintsunk az Advanced opcióra. Keressük meg a bt.enable_tracker értéket, és változtassuk True-ra.

Ezt a lépést ne felejtsük el!

3. lépés
Hozzuk létre a torrentet: File menu/create new torrent. A megjelenő panelen a böngészővel keressük meg és nyissuk meg a megosztásra ítélt fájlt. Ezután a tracker mezőbe írjuk be az IP címünket és a portunkat. Az IP címünket megtudhatjuk a myip.com-on, a portunkat pedig a utorrent Options/Preferences/Connections menüpontjából leshetjük le. A varázsformula a következő: http://111.111.111.11:11111/announce. A kettőspont előtti egyesek helyére az IP címünket, utána pedig a portszámunkat írjuk be. Pipáljuk ki a Start seed opciót, és mentsük el a torrentet.

Új torrent létrehozása

4. lépés
A következő lépésben megosztjuk a torrentet az ismerőseinkkel. Az előzőleg elmentett torrent fájlt kell átküldenünk a barátainknak. Ez egy pár Kbájtos fájl, csak az alapvető adatokat tartalmazza. Ha ezt a címzettek megnyitják a utorrenttel, már indul is a letöltés.

5. lépés
Mire figyeljünk oda? A portbeállításnál (Options/Preferences/Connections) ne legyen beikszelve a random port, mert akkor, ha újraindítjuk a programot, már nem fognak megtalálni a többiek. Router nélküli ADSL internet esetén addig ne szakítsuk meg a kapcsolatot, amíg be nem fejeződött az akció, mert akkor új IP címet kapunk, és megint csak nem fognak megtalálni a kapcsolódni vágyó számítógépek. Router mögött mindig egy kicsit bonyolultabb az élet. Ahhoz, hogy működjön a torrent, be kell, hogy kapcsoljuk a router admin lapján az UPnP opciót, ami felszabadítja a szükséges portokat. Ha a torrent létrehozása után a program szerint nincs tracker, a saját torrentünkre nyomjunk egy jobb klikket, és válasszuk a Properties pontot. Itt írjuk át localhostra az IP címünket, ahogyan a képen látható. Ez talán segít.

Talán segít

Sajnos azonban tökéletesen konfigurált router mögül is néha nehézségek adódnak a feltöltésekkel, ez a biztonság ára. Nem kell azonban megijedni, a dolog legtöbbször működik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!