szerző:
techline.hu

Úgy tűnik, a Symantec ismét erőre kap, és igyekszik visszaszerezni régi jó...

Úgy tűnik, a Symantec ismét erőre kap, és igyekszik visszaszerezni régi jó hírét. Az elmúlt évek lassúcska termékei után a 2008-as felhozatal már jóval mozgékonyabbra sikerült, s bár a Symantecről még mindig nem a kis erőforrás-igényű, gyors alkalmazások jutnak az eszünkbe, azért már igyekeznek változtatni ezen (kisebb-nagyobb sikerrel).
A Norton 360 a cég legutóbbi próbálkozása volt arra, hogy az otthoni felhasználóknak is megadja a teljes körű védelmet XP-n és Vistán egyaránt. A csomag most megjelent 2.0-verziója segítségével pedig valóban minden szempontból biztonságban tudhatjuk adatainkat, ráadásul egy termék megvásárlásával akár a család összes PC-jét bebiztosíthatjuk (a licenc három gépre szól). Igaz, ez sem tartozik az "energiatakarékos" szoftvercsomagok táborába.

All-in-one csomag
Olyan a Norton 360, mintha a Symantec Internet Security csomagot egészítették volna ki némi adatmentési lehetőséggel, és azután átvariálták a felületet, hogy egy kezdő is kiigazodjon rajta.
Ennél azért persze többről van szó, de a funkciókat tekintve lényegében ez történt. A következőket kapjuk a csomagban:
- antivirus
- kétirányú tűzfal
- kémprogramok elleni védelem
- adathalászat elleni védelem
- rootkit felismerés
- tranzakcióvédelem online banki műveletekhez
- rendszeroptimalizáló modul
- backup modul
- 2 GB biztonságos online tárhely
- spam-szűrő
- szülői-felügyelet opciók

Mentés: offline és online
Kezdjük rögtön a backup modullal, már csak azért is, mert – a hasonló programoknál megszokott lehetőségeken kívül – a Norton 360 kínál némi többletet. Nevezetesen a program megvásárlásával szert teszünk 2 GB online tárhelyre is, ahová elmenthetjük fontos állományainkat. Ha nekünk nem elegendő 2 GB, akkor természetesen lehetőségünk van megnövelni a méretet, némi plusz pénzért.

Egy felületről érünk el mindent

A tárhely eléréséhez nincs különleges tennivalónk, csak telepítés után létre kell hoznunk egy saját fiókot egy Varázsló segítségével. Mindössze a nevet és jelszót kell meghatároznunk, illetve azt, hogy melyik országból kívánunk részeseivé válni a Symantec rendszerének. Ha ez megvan, akár rögtön kezdhetjük is a biztonsági mentést a programból.
Képek, dokumentumok, zenék, levelek, kontaktok, internetes kedvencek kerülnek így mentésre, meg persze amit mi még kiválasztunk. Napi rendszerességű automatikus mentéshez az alapértelmezés persze bőven elegendő, ráadásul általában gyorsan megvan. De hetente egyszer menthetjük nagyobb állományainkat is, bár a zenegyűjtemények könnyen túlléphetik az alap, 2 GB-os online tárhely méretét, így ezeket érdemesebb inkább DVD-re vagy külső merevlemezre menteni – hasonlóan a videókhoz. Arra is van lehetőségünk, hogy ne csak az adott felhasználó, hanem a gép összes fiókjának adatait lementsük.
Ütemezett mentéseket is készíthetünk, vagyis a program megadott időpontokban gondoskodik a biztonsági másolatokról. Ez esetben érdemes odafigyelnünk, hogy a mentés céljaként olyan meghajtót adjunk meg, amelyik folyamatosan elérhető (például külső merevlemez vagy hálózati, esetleg online tárhely).

Védelem
A Norton Antivirus neve bizonyára ismerősen cseng sokaknak. Természetesen ezt is kapjuk a csomagban. Megküzd a vírusokkal, kémprogramokkal, rootkitekkel egyaránt. Tűzfal is van, s mivel a Norton 360-ban nem igazán különülnek el a szoftverek, gyakorlatilag mindent egyetlen felületről érünk el, egyetlen programot használva, ráadásul a legtöbb funkció automatizálható. Ez nagyon kényelmes és könnyen átlátható, különösen a kezdők számára.

A biztonsági mentés testreszabása

A tűzfal és az antivírus már az alapbeállításokkal is elég megbízhatóan dolgozik. Emellett – ahogy az elvárható – sok mindent szabályozhatunk ízlésünk szerint, azzal viszont számolnunk kell, hogy a Norton 360 antivírusa és tűzfala kevésbé testre szabható, mint a Symantec Internet Security csomagban található Norton Antivirus és tűzfal. Viszont van még személyesadat-védelem, és a program az adathalászattól is véd (utóbbi sajnos nagyon visszafogja a gépet, így érdemesebb kikapcsolni, így viszont kárba vész ez a funkció).

Optimalizálás
Önmagában a backup és a védelmi megoldások is szép, kerek csomagot alkotnának, de a Norton 360 a rendszeroptimalizálást is magára vállalja. Azért ne gondoljunk csodaszerre, csak a szokásos optimalizálós trükkökre:
- internetes előzmények törlése
- ideiglenes internetes fájlok törlése
- Windows ideiglenes fájljainak törlése
- Registry takarítás
- a Windowsénál hatékonyabb töredezettségmentesítés

Az biztos, hogy ártani nem fog a rendszernek, ha karbantartjuk időnként, sőt! Mondjuk az valahol kicsit vicces, hogy az így optimalizált gépet épphogy nem a leggyorsabb biztonsági rendszerrel védjük, de egy  modern, erősebb PC-n a Norton 360 védelmi rendszere nem fog különösebben sokat vissza (régebbi gépekre, vagy Celeronos konfigurációkra, kevés RAM-mal nem igazán tudjuk ajánlani). Cserébe az erőforráséhségért viszont szinte mindent elvégez, ami ahhoz szükséges, hogy adatainkat biztonságban tudjuk.

Bővítmények
A csomaghoz letölthető az internetről egy ingyenes (mármint a csomag megvásárolóinak ingyenes) bővítmény is, amely a kéretlen levelek (spamek) elleni védelemmel és a szülői felügyeleti eszközökkel ruházza fel a Norton 360-at. Ezt ugyan külön kell telepíteni, de a Norton 360 keretprogramján belül tudjuk konfigurálni utána (ahogyan minden más részét is a programcsomagnak).

Mindent egybevetve, a Norton 360 a nevéhez hűen valóban teljes körű védelmet kínál, és leszámítva felfokozott erőforrásigényét, semmilyen problémánk nem volt vele (viszont az adathalászat elleni védelem nagyon lassú). 
Az antivírus és a tűzfal kevésbé testre szabható mint más Symantec vagy egyéb konkurens termékeknél, de egy átlag felhasználónak, aki „csak” használni szeretné a terméket és nem pepecselni a beállításokkal, ez akár még vonzó tulajdonság is lehet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A rádiumtól az okostükörig mindent kipróbálunk, hogy szebbek lehessünk

A rádiumtól az okostükörig mindent kipróbálunk, hogy szebbek lehessünk

A csárdás és a gyapjúhímzés is a szellemi kulturális örökség része lett

A csárdás és a gyapjúhímzés is a szellemi kulturális örökség része lett

Jó hírt kapott a Richter

Jó hírt kapott a Richter

Rászóltak a tudósokra, hogy javítsák ki a tanulmányt, amely szerint szarvunk nőhet a sok mobilozás miatt

Rászóltak a tudósokra, hogy javítsák ki a tanulmányt, amely szerint szarvunk nőhet a sok mobilozás miatt

Földön fekvő kerekesszékest rugdosott a borsodi kórház dolgozója – videó

Földön fekvő kerekesszékest rugdosott a borsodi kórház dolgozója – videó

Otthon melege: jövő héttől lehet pályázni

Otthon melege: jövő héttől lehet pályázni