szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A flash sem kerülhette el a sorsát: mint minden népszerű és innovatív...

A flash sem kerülhette el a sorsát: mint minden népszerű és innovatív fejlesztőkörnyezet, igen hamar a játékfejlesztők kedvencévé vált. Nem véletlenül: a tetszőleges méretig, minőségvesztés nélkül nagyítható vektoros-grafika és a remek szkript-nyelv (Actionsript) szinte kötelezővé tette, hogy játékok garmadája készüljön flash-ban. 

Ezek a játékok eleinte csak mókás kísérletek voltak, iszonyú ronda grafikával –a legtöbb esetben egyszerű, klasszikus játékok átiratai (Pacman és társai). Hamarosan azonban a független fejlesztők is rákaptak a flash-re, így ma már rengeteg, ingyenesen játszható és letölthető, minőségi szórakozást garantáló játékot találunk. Sőt, sok esetben, a független fejlesztők játékai kellemesebb szórakozást kínálnak, mint a nagy cégek, dollármilliókból készült csihi-puhi-piffpuff, gyönyőrű grafikájú, ám nulla játékélményt nyújtó termékei. Ráadásul a flash játékok bárhol, bármikor játszhatók böngészőből, telepíteni sem kell őket, és szinte akármilyen gépen elfutnak. És persze ingyenesek – kell ennél több? Lássuk minden idők öt legjobb, leginnovatívabb és legprofibb, ingyenes flash-játékát!

Ötödik helyezett: Desktop Power Defense 
A játékban az asztalunkat (a dolgozóasztalunkat) kell „megvédeni” a támadóktól. Mivel ez egy stratégiai játék, a védelem felépítése a mi dolgunk lesz: különböző eszközöket, ágyúkat és szerkentyűket vásárolhatunk.

Kész a védelem, jöhet a boss!

A grafika és a hangok nagyon aranyosak (valamiért minket a Lemmingsre emlékeztet). A támadási hullámok sikeres elhárításáért pénzt kapunk, ebből további, még durvább és még taktikusabb fegyvereket vehetünk a következő, még nehezebb hullámok kivédésére. Fegyvereinket és szerkezeteinket persze fejleszthetjük is, illetve ki/be kapcsolhatjuk őket, a helyzetnek megfelelően. Természetesen minden hullámban jön egy „főellenség” is, a nagyobb csúzlikat neki tartogassuk!
Játszok vele! Klikk!

Negyedik helyezett:  The Last Stand 
Aki szereti a „zombis” túlélőmozikat, és kíváncsi rá, vajon meddig tudna életben maradni egy zombikkal tele világban, annak érdemes kipróbálnia ezt a játékot. A főszereplő (azaz a játékos) egy túlélő, aki az elzombisodott világban barikádot épít. Napközben fegyvereket és túlélőket keresünk, éjszaka pedig a barikádon belülről verjük vissza a támadásokat. Majd másnap megjavíthatjuk a torlaszt, illetve további fegyvereket és túlélőket kereshetünk.

Nesze nektek, ronda zombik...

Ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik, hiszen a nappal nem tart örökké: választanunk kell, mivel mennyi időt töltünk a sötétség és az újabb zombi hullám érkezéséig.  Inkább a múlt éjszaka erősen leamortizált barikádot javítjuk reggelig? Vagy fegyvereket keresünk, és bízunk benne, hogy találunk valami használhatót? A grafika nem a legjobb (sőt szörnyű), de a játék nagyon élvezetes.(jó tanács: akár csak a filmekben, itt sem szeretik a zombik a fejlövést, főleg nem a 357-es Magnummal végrehajtottat.) A játék amúgy elég nehéz - ha két-három napot túlélünk, már szerencsésnek mondhatjuk magunkat.
Játszok vele! Majd én megmutatom a zombiknak! Klikk!

Harmadik helyezett: Samorost1, Samorost2 
A Samorost, illetve annak második epizódja (elkészült ugyanis a folytatás is) érdekes, gyönyörűen megrajzolt, szürreális világban játszódik. A játék egy „point&click adventure”, ahol minden képernyőn feladatokat kell megoldanunk a továbbjutáshoz.

Isteni grafika, mókás feladványok

Ezek a feladatok néha könnyűek és mókásak, máskor komoly logikát és fejtörést igényelnek. Isteni atmoszférikus zene, jópofa hangok, és néha garantált nevetést előidéző feladványok. 
Kalandozni akarok Samorost világában, most!  Klikk!  
Megnézem az előző epizódot is. 

Második helyezett: Portal 
A Half Life-ot jegyző Valve Software igen innovatív 3D-s játéka a Portal flash verziója. Ugyanolyan jó, mint az eredeti, ráadásul ingyenes. Speciális fegyverünkkel nem tudunk ártani senkinek, ellenben tudunk vele két lyukat (portált) lőni a falra, mennyezetre, akárhova.

Gondolkodjunk térben. És időben.

Egy kék lyuk és egy sárga lyuk – egyiken bemegyünk, másikon kijövünk, fittyet hányva a fizikának és az akadályoknak. Milyen egyszerűnek hangzik… és mennyire nem az! Megunhatatlan és szórakoztató, bár néha a hajunkat fogjuk tépni, egy-egy nehezebb pályán. 
Majd én megmutatom, hogy kell portálokkal közlekedni! Klikk!

Első helyezett: minden idők legjobb flash játéka… Sonny ! 
Az Armorgames.com rengeteg minőségi játékot kínál, ezekből is a legjobb a már évek óta népszerű, és immáron a 4.1-es verziónál tartó, Sonny nevű akció/rpg játék. A Sonnynak története is van, a zenéje fantasztikus, a grafika hangulatos és egyedi, a legjobb azonban nem a körítés hanem maga a játék. A legjobban úgy lehetne jellemezni, hogy egy  Diablo/Heroes of Migh And Magic keverék. Van itt négy választható karakterosztály, szintlépések és tulajdonságok, a legyőzött ellenfelek által véletlenszerűen eldobált zsákmány (loot), ami a diablós hagyományokhoz illően különböző színekkel van jelölve (a fehér a szokásos, de a sárga tárgyak például már nagyon ritkák és erősek…). Mindehhez körökre osztott harcrendszer is társul, ahol bizony taktikázni és gondolkodni is kell, és a sztori függvényében változó pályák és ellenfelek, illetve csapattársak. És persze karakterlap, ahol jobbnál jobb páncélokkal és fegyverekkel aggathatjuk tele a hősünket , illetve boltok, ahol eladhatjuk a zsákmányt, hogy további dolgokat vegyünk…

Íme az én Sonny-m, egy Assasin, és már level 15!

Egy igazi, hagyományos akció/RPG – ingyen!  A legjobb az egészben, hogy soha nincs vége – az utolsó pálya, és az utolsó „főellenség” legyőzése után, egy végtelenített helyszínre kerülünk, ahová a játék a szintünkhöz igazított ellenfeleket és tárgyakat pakol – így elvileg akár a 99-ik szintig is elvihetjük karakterünket. Vagy készíthetünk egy újat, és kipróbálhatunk egy másik karakterosztályt – a játékban szereplő négy „class” ugyanis teljesen eltérő. Természetesen menteni is lehet, így bármikor abbahagyhatjuk és folytathatjuk. 
Ezt látnom kell! Hajrá Sonny! Klikk!

Jó szórakozást mindenkinek!
 
 
 
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

A világ 10 legrosszabb játéka

A kirobbanó sikerekről mindig hallunk (gondoljunk csak a napokban megjelent GTA IV-re, ami minden eddigi...

A templomok nem zárnak, a katolikus miséket megtartják

A templomok nem zárnak, a katolikus miséket megtartják

A rendőrség keresi ezt a bringást, mert megrongált egy autót

A rendőrség keresi ezt a bringást, mert megrongált egy autót

Kiégett egy ház Újpesten, egy ember meghalt

Kiégett egy ház Újpesten, egy ember meghalt