szerző:
techline.hu

Az egyik ilyen lehetőség, hogy készítünk egy professzionális megjelenésű...

Az egyik ilyen lehetőség, hogy készítünk egy professzionális megjelenésű képregényt. Persze az a legjobb, ha ehhez nem kell segítségül hívnunk a Photoshopot és valamilyen kiadványszerkesztő programot, hanem mindent egy felületen, gyorsan, pilótavizsga nélkül tudunk elkészíteni, a végeredménytől pedig leesik a kollégák és rokonok álla.
Nos, a Plasq-féle Comic Life Magiq éppen erre hivatott. A program Maces, azon belül is OS X Leopardon fut, de mielőtt a Windows felhasználók csalódott sóhajjal bezárnák ezt a cikket, érdemes az alábbi linkre kattintaniuk, ahol egy korábbi cikkünket olvashatják el a Comic Life előző verziójáról, amely Windowson is futtatható.
A képregénykészítés iránt érdeklődő Macesek azonban jobban teszik, ha vetnek egy pillantást az új verzióra, már persze ha Leopard előtt ülnek, mert ahogy az mostanság egyre több szoftverrel megesik, a Comic Life Magiq is kihasználja a Leopard új grafikai képességeit, így aztán még véletlenül sem tudjuk használni korábbi OS X változatokon (a Tiger előtt ülőknek szintén korábbi cikkünket tudjuk javasolni).

Mágikus regénykészítő
Az első, ami a szemünkbe ötlik, az új sablonok megjelenése. Nincs belőlük sok, de ha sietős a dolgunk, valószínűleg megtaláljuk közöttük azt, amire szükségünk van. A sablonokon belül találunk címlapot és aloldalakat is, körülbelül olyan érzés így képregényt készíteni, mint az iWeb segítségével honlapot. Tényleg csak a képeket és a szövegeket kell lecserélnünk. Persze nem vagyunk kötelesek ezekből a sablonokból létrehozni képregényünket, de első nekifutáskor hasznosak, hogy lássuk, mire képes a program. Később saját sablonokat is készíthetünk.

Megújult felület és eszközök

Az új Comic Life felületét rendesen átszabták. Nem lett valami szép, de gyorsan átlátható és megszokható. Lehetőleg minél nagyobbra húzzuk szét az ablakot, és akkor elfér minden a képernyőn, kényelmesen (a különböző modulok persze ki- és bekapcsolhatók). A képregényünkben felhasználandó képeket vehetjük az iPhotoból, tetszőleges mappából, vagy akár közvetlenül az iSight kamerából is.
Szerkesztésüket mostantól egy festőpalettára hasonlító felületen végezhetjük el, közvetlenül a programból.  Ez jól használható és számos új lehetőséget vonultat fel
az előző változathoz képest. A képszerkesztőkben megszokott fényerő, képélesség stb. szabályzás mellett a Cut-Out funkción belül a Magix Snip lehetőséggel például pillanatok alatt körbevághatunk egy alakot, vagy tárgyat egy képen, kiemelve azt eredeti környezetéből, de van Chroma Key és maszkolási lehetőség is.

Beépített képszerkesztő

A Warp funkció eszközeivel karikatúrákat készíthetünk fotókból, alkalmazhatunk látványos elmosásokat is, sőt, adott esetben festhetünk is a programban a képekre, igaz, ez utóbbi azért elég kezdetleges megoldás.
Természetesen megmaradtak az egy kattintásos képregény-effektek is, így fotóinkat továbbra is pillanatok alatt alakíthatjuk át különféle látványos képergény-stílusokba, viszont most már ezeket az effekteket is új felületről választhatjuk kis.

Így gyorsabb, de régen talán jobb volt, hogy a nevüket is láttuk

A buborékok és szövegdobozok sokkal látványosabbak és testreszabhatóbbak, mint korábban (árnyékolás, 3D effekt, tükröződés, kitöltési minták, látványos betűtípusok stb.).  A korábbi verzióhoz képest a használatuk változott kicsit, most egy alap verziót dobhatunk a papírra, amelyet azután úgy alakítunk át, ahogyan nekünk tetszik (a bal oldali panelen). A Pagesben megszokott elrendezési segédleteket is használhatjuk végre a Comic Life-ban, így pontosabban dolgozhatunk.

A Spray segítségével mindenféle apróságot szórhatunk a lapokra

Hasznos újdonság még a Spray eszköz, amelynek segítségével különböző kedves figurákkal és objektumokkal “szórhatjuk” meg a papírt (csillagok, buborékok, lufik, bogarak stb.).
A nyomtatási és export lehetőségek szintén barátságosra sikeredtek. Az elkészült remekművet akár közvetlenül a programból is elküldhetjük e-mailben, feltehetjük a Flickr-re, készíthetünk belőle ízléses HTML változatot, iWeb oldalt, vagy éppen PDF-et illetve különféle formátumú képfájlokat.

Kezdőktől a profikig
A Comic Life szinte mindenkinek hasznos és kreatív eszköz lehet a képregények készítéséhez. Akinek esetleg hirtelen nincs ötlete, pontosan mit is lehetne készíteni vele, az itt talál néhány példát.
Aki telepítés előtt még megtekintené a programot működés közben, az itt láthat egy bemutató videót, innen pedig akár a próbaverziót is letöltheti, ha a prezentáció elnyerte tetszését.
A Comic Life Magiq nagyszerűen sikerült, tényleg csak ajánlani tudjuk, viszont azzal érdemes számolni, hogy nagyobb a rendszerigénye, mint az elődnek, és persze OS X Leopardra van szükségünk a futtatásához!


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hogyan éljük túl az online világot: trollok

Hogyan éljük túl az online világot: trollok

Jóval a bejelentése előtt letöltheti a Google Pixel 4 háttérképeit

Jóval a bejelentése előtt letöltheti a Google Pixel 4 háttérképeit

Heisler András: Nyugi, beszélgessünk, mielőtt szobrot állítunk

Heisler András: Nyugi, beszélgessünk, mielőtt szobrot állítunk

Négyes karambol volt a Budaörsi úton

Négyes karambol volt a Budaörsi úton

1100 tő kendert rejtett az orosházi kukoricás

1100 tő kendert rejtett az orosházi kukoricás

Pénzügyi vonalon mozgolódnak ifjabb Matolcsy köreiben

Pénzügyi vonalon mozgolódnak ifjabb Matolcsy köreiben