szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A noteszgépek üzemidejének javítása érdekében a gyártók...

A noteszgépek üzemidejének javítása érdekében a gyártók és a felhasználók egyaránt komoly erőfeszítéseket tesznek. Sajnálatos módon, ez nem olyan könnyű, ahogyan sokan gondolnák. Az energiatárolók fejlődése korántsem olyan gyors mértékű, ahogyan az egyéb perifériák fejlesztése folyik. A javulás érdekében inkább a hardverek energiaszükségletét próbálják leszorítani, ám ez jobbára csak a szinten tartáshoz elegendő, mivel egy spórolósabb elem mellett minduntalan megjelenik egy-egy, a korábbinál falánkabb eszköz is.  Az élettartam növelésének leghatékonyabb megoldása, ha a használaton kívüli eszközöket kikapcsoljuk. A legjobb példa erre a különböző vezeték nélküli hálózati eszközök, amelyek közismertek energiaéhségükről. Szerencsére erre egy ideje már a gyártók is nagy figyelmet fordítanak, így sok készüléket látnak el olyan segédalkalmazásokkal, amelyek megkönnyítik ezek kezelését, és nem kell mindig az Eszközkezelőben turkálni.

Sajnos a régebbi és az új, de olcsóbb készülékekhez nem kapunkilyen alkalmazásokat. Szerencsére akkor sem kell elkeserednünk, ha nem a legújabb csúcsmodellek valamelyikének büszke tulajdonosai vagyunk, hanem be kell érnünk egy csekélyebb képességű példánnyal. Ez esetben jó szolgálatot tehet a Daschund szoftvere, amelyik a noteszgép üzemidejének meghosszabbítását hivatott elősegíteni. Különlegességéből fakadóan a szoftver még azok számára is plusz üzemidőt kínál, akik egyébként kaptak hasonló jellegű szoftvert a gépükhöz. Ez annak köszönhető, hogy a program teljesítményoptimalizálása nem csak a szokásos hardverelemekre terjed ki.

A szoftver a telepítése után a tálcára kerül, ahonnan bármikor könnyen előhívhatjuk. A legegyszerűbb, ha a varázsló segítségével gyorsan végigfutunk a beállításokon. A többi hasonló szoftverrel ellentétben, ez nem csupán a processzor és a képernyő teljesítményének csökkentésére koncentrál. Tény, hogy ezekkel is jelentős megtakarítás érhető el, de közel sem elegendő. A Battery Doubler segítségével ezek mellett 40 %-kal csökkenthetjük az optikai meghajtó sebességét, ami látszatra sok, de még így is bőven elegendő ahhoz, hogy akár DVD filmet nézzünk. Hasonlóan radikálisan avatkozik be a merevlemez életébe, amelynek a sebességét akár 60 %-kal is lassítja. Ezen beavatkozások mellett rengeteg energia takarítható meg, negatívumai pedig általános felhasználás mellett alig vagy egyáltalán nem érezhetők. További érdekesség, hogy a processzor teljesítményét 99 %-ban maximalizálhatjuk. Ez az 1 %-nyi teljesítménycsökkenés látszólag semmiség, mégsem elhanyagolható. Tudnunk kell, hogy sok noteszgép esetében a ventilátor automatikusan bekapcsol, amikor a processzor kihasználtság eléri a 100 %-ot. Ez a folyamat automatikus, tehát a hőmérséklettől független, így a ventilátor akkor is indul, ha mindössze néhány pillanatra ugrik meg a teljesítményszükséglet. 

A komolyabb beállításokat nem kedvelők számára három teljesítményfokozat áll rendelkezésre, amelyekkel az általános szokásaink figyelembevételével egyetlen kattintással rázhatjuk gatyába gépünket.

A takarékosságon kívül egyébként még egy érdekes lehetőséget találunk, amellyel csökkenthetjük a töltési időt. Ennek biztonságos használatához azonban ismernünk kell az akkumulátorunk természetét. Ugyanis amennyiben az akkumulátor nem speciálisan erre lett tervezve, úgy huzamosabb használata esetén jelentősen csökkenthetjük az élettartamát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Emberi hő az akku helyett

Érthetően, hiszen mindenki tudna mesélni arról, hogy éppen a lehető legrosszabb...