szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Macen futó PulpMotion korábbi változatáról korábban már...

A Macen futó PulpMotion korábbi változatáról korábban már írtunk a Techline-on. A most megjelent új verzió követi a hagyományokat, azaz nagyon könnyen készíthetünk vele látványos videoslideshow-kat.
Ha sietős a dolgunk, akkor csak kiválasztjuk a megfelelő (animált) sablont, egyetlen mozdulattal rádobjuk az idősávra a felhasználni kívánt videókat, fotókat, illetve ha akarunk esetleg egy aláfestőzeneként szolgáló hangfájlt, és már kattinthatunk is az Export gombra, ahol választanunk kell a megfelelő formátumok közül egyet (web, DV, iPod/iPhone, Apple TV, iMovie, iWeb, iDVD, netán saját lejátszóval ellátott slideshow vagy éppen képernyőkímélő), és már készen is vagyunk. Ha csak ennyit tudna a program, már az sem lenne rossz, de ennél szerencsére többre képes. Ha nem sürget minket az idő, és ráérünk kicsit babrálni, egészen testreszabott kis videoprezentációt hozhatunk össze benne.

Sablonok és változataik

Újdonságok, lehetőségek
A PulpMotion Advanced külsőre leginkább az új iMovie-hoz hasonlít, remekül illik az iLife csomag alkalmazásaihoz.
Az új felület nekünk - átláthatóság és kezelhetőség szempontjából - jobban bejön, mint a korábbi, ráadásul mintha kicsit megbízhatóbban is működne minden. A új témák letöltése nagyon egyszerű, sőt, akár azt is beállíthatjuk, hogy a program minden indításnál körbenézzen a készítők szerverén, újdonságok után kutatva.

Menet közben is válthatunk témát

Ha az iPhotoban tárolt képeinkből szeretnénk bemutatót varázsolni, értékelni fogjuk a teljes képernyőre is nagyítható médiaböngészőt. De a program együttműködik az Aperture-ral és a Photo Booth-szal, valamint az iTunesszal is. A Finderből pedig értelemszerűen azt húzunk át bele, amit akarunk (már persze médiafájlokra gondolunk...). Sőt, akár közvetlenül a programban is készíthetünk képeket egy csatlakoztatott kamerával (vagy akár az iSight kamerával, ha van beépítve a gépbe). Érdekesség, hogy Live Video ikont is elhelyezhetünk bárhol a bemutatóban, ilyenkor a bemutató lejátszása alatt az iSight vagy a csatlakoztatott DV kamera élő képe (vagy export után a rögzített kép) jelenik meg a bemutatón belül, természetesen a témának megfelelő elrendezésben.
A témákat menet közben cserélhetjük, ha az eredetileg kiválasztott nem jönne be, ráadásul immár “altémák” is vannak, választhatunk több variációból is egy adott sablonon belül.

Minden testreszabható

De ha egyik variáció sem jön be, akkor szinte minden téma esetében, minden apró részletet átvariálhatunk, a színektől a betűtípusokon és dátumformátumon át egészen a hátterekig. Természetesen variálhatjuk a képméretet is, annak megfelelően, hogy később milyen televízión vagy képernyőn kívánjuk (elsősorban) lejátszani a kész videót.
Jópofa új lehetőség a Zone of Interest funkció, amelynek a segítségével az ezt támogató témákban (van belőle néhány) látványosan kiemelhetünk részleteket egy adott fotón.

Zone of Interest funkció

A prezentációban felhasznált képekhez természetesen audiokommentárt is fűzhetünk, ezeket közvetlenül a programban is rögzíthetjük. Képenként is meghatározhatjuk, hogy melyik, milyen hosszú időre jelenjen meg a váltás előtt (ha videókat szúrunk be, akkor ez alapértelmezésben az adott klip hossza), vagy automatikusan hozzáigazíthatjuk a lejátszást mondjuk a háttérzene hosszához. Természetesen a képekhez tartozó megjegyzéseket is megírhatjuk, vagy ki is kapcsolhatjuk ezek megjelenítését (hasonlóképpen a dátumokat is). A hang és a kép egymáshoz igazításában egyébként egy integrált hangszerkesztő is a segítségünkre siet (de csak nagyon alap lehetőségekkel).
Az elkészült anyagok exportálásakor számtalan előre definiált beállításból választhatunk, így nem kell fejben tartanunk, hogy melyik eszköznél milyen jellemzőket kell megadnunk. De természetesen kedvünk szerint változtathatjuk is a végleges videó jellemzőit.
Ahogy a korábbi változatban, itt is készíthetünk saját lejátszóval ellátott bemutatót, amely látványos és kényelmesen használható, így ha több emberrel megosztanánk az elkészült videót, érdemes lehet használni (viszont csak OS X alatt lehet elindítani). És hasonlóan a korábbi verzióhoz, természetesen OS X-es képernyőkímélőt is készíthetünk videónkból, egyetlen gombnyomással.

Mindent egybevetve a PulpMotion Advanced az egyik legjobb videoslideshow-készítő, ha nem akarunk sokat szenvedni a látványos végeredmény eléréséhez.
Aki nem Leopard alatt ügyködik, annak érdemes a korábbi változatról szóló anyagunkat elolvasnia, mert az Advanced verzió “természetesen” már kihasználja a Leopard grafikai lehetőségeit, így azután csak azon használható (és nem árt hozzá egy Quartz Extreme kompatibilis Mac sem, bár ez a mostani szériák esetében nem is kérdéses). A program ára 89 Euro, de a vásárlás előtt természetesen ki is próbálhatjuk.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Takarítsunk Macintosh-t!

Az OS X alatt a programok eltávolítása az esetek többségében megoldható...

20 év után új videokártyát készített az asztali gépekbe az Intel, de nem használhatja mindenki

20 év után új videokártyát készített az asztali gépekbe az Intel, de nem használhatja mindenki

"Covid-19 blues": már neve is van annak, amit érzünk

"Covid-19 blues": már neve is van annak, amit érzünk

Mintha vissza akarná fordítani a klímaváltozást, úgy állt munkába Joe Biden

Mintha vissza akarná fordítani a klímaváltozást, úgy állt munkába Joe Biden