szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Windows, a Linux és az OS X egyaránt képes rendszerszinten CD-k és DVD-k...

A Windows, a Linux és az OS X egyaránt képes rendszerszinten CD-k és DVD-k írására, ám szinte mindegyik rendszer csak az alapfunkciókat nyújtja ezen a téren. Így ha komolyabb feladatokat akarunk megoldani, általában rákényszerülünk, hogy beszerezzünk valamilyen „külsős” szoftvert erre a célra.
Macen az egyik legjobb választás a Roxio Toast szoftvere, amelynek legutóbbi, 9-es verziója már szinte mindenre képes, amire lemezek pörkölésével kapcsolatban szükségünk lehet, sőt, még többre is.

Telepítés utáni választék

Újdonságok
Ami első ránézésre kiderül: megváltozott a program külseje. Kicsit letisztultabb, mint az előző változat, és valamivel gyorsabb is. A bal felső sarokban megbújó ikonok között egy újat is felfedezhetünk, amely a Convert névre hallgat, itt iPod-ra, Apple TV-re vagy más eszközökre (XBox 360, Playstation 3, Sony PSP, Palm Treo stb.) exportálhatunk DVD-ket, videofájlokat, képeket és zenéket. Nemcsak előre definiált beállításokat használhatunk, hanem mi magunk is választhatunk megfelelő formátumot és minőséget a konvertált anyagoknak (DivX, MPEG-4 stb.). Ha pedig már a konvertálásnál tartunk, érdemes megjegyezni, hogy a Toast 9 együttműködik az Elgato-féle Turbo.264 hardveres encoderrel is, így ha az csatlakoztatva van a gépünkhöz, sokkal gyorsabban konvertálhatunk videókat H.264 (MPEG-4) formátumba (ezt a formátumot használja például az iPhone, iPodok, Apple TV, PSP stb.).

Konvertáljunk kényelmesen

A Toast 9 egyik legfőbb újdonsága, hogy Blu-ray lemezeket és HD-DVD-ket (akár DL változatokat mindenből) is írhatunk vele, már persze a megfelelő hardver esetén. Szomorú viszont, hogy ezért a lehetőségért felárat kell fizetnünk, mivel szükség van hozzá a HD/BD Plug-in-re. Ennek segítségével viszont képes akár sima DVD-re is kiírni 20-30 percnyi videót HD formátumban, amit azután lejátszhatunk Blu-ray és HD DVD lejátszókon, vagy mondjuk Playstation 3-on.

Blu-ray írás, plug-innel...

Persze megmaradt az együttműködés a TiVo és az Eye TV szoftverekkel is, így azokból is egy mozdulattal írhatjuk ki tévéfelvételeinket lemezre.
Értelemszerűen a régi lehetőségek is megmaradtak, így szinte minden lehetséges DVD és CD variációt írhatunk az új Toasttal is (beleértve a hibrid Mac-PC kompatibilis lemezeket, MP3 és Enhaced Audio CD-ket, DivX lemezeket stb.). Természetesen a családi DVD-k felírásakor készíthetünk látványos menüt is, néhány kattintással (persze megszabhatjuk a film minőségét is, így szabályozva az elkészült videók méretét, optimálisan kihasználva a lemezek kapacitását).
Kényelmes funkció még, hogy ha több videót vagy adatot írnánk ki, mint amennyi elfér egy lemezen, a program automatikusan elosztja azokat több lemezre, így elegendő egyszer összeválogatni az anyagokat, és azután csak cserélnünk kell a lemezeket felíráskor. Persze erre érdemes odafigyelni a lemezek összeállításakor, nehogy meglepetés érjen minket, hogy a kívánt összeállítás a terveinkkel ellentétben nem egy, hanem több hordozón fér csak el (a telítettséget jelző csík alatt látható, hogy valójában hány lemezre vonatkozik az információ).

Kiegészítők
Ahogyan azt már megszokhattunk, a Toast 9-hez is jár jó néhány kiegészítő alkalmazás is. Ezeket elérjük a program Extras menüjéből vagy közvetlenül a Finderben, a Toast 9 mappájából.
A legfontosabb talán a Get Backup lehet, amelynek a segítségével akár időzítetten is készíthetünk biztonsági másolatot fontos adatainkról, nem csak optikai lemezekre, hanem bármilyen külső meghajtóra, merevlemezre. Nemcsak teljes mentések készítésére képes, hanem arra is, hogy mindig csak az adott változásokat mentse a korábbi backuphoz képest, így helytakarékosan használhatjuk (ráadásul tömörít is, ha kérjük).
Azután kapjuk még a CD Spin Doctor elnevezésű apróságot, amelynek segítségével a régi hangfelvételeinket tehetjük „tisztábbá” és élvezhetőbbé, mielőtt CD-re írjuk őket.

Régi felvételek felújítása

A Disc Cover RE a lemezek címkéjének és a lemezborítóknak az elkészítésében segít. Nagyon egyszerű a használata, ráadásul a legtöbb megvásárolható CD címke/borító szettekkel, így a nyomtatás is pontos, de képes közvetlenül lemezre vagy lightscribe íróra is dolgozni (ha van ehhez megfelelő hardverünk).
A DiscCatalogMaker RE is megtalálható a csomagban, ezzel a felírt lemezeket rögtön katalógusba is vehetjük, így később könnyebben rátalálunk mondjuk adatlemezeinken a keresett fájlra, dokumentumra. Ez persze meglehetősen alap szoftver, vannak ennél jelentősen jobbak is.
A Streamer már izgalmasabb alkalmazás, a segítségével megoszthatjuk videóinkat a weben, a saját gépünkről. Így akár egy iPhone-ról vagy iPod Touchról netezve is megtekinthetők.

Mindent egybevetve, a Toast 9 megéri a 99 dolláros árat, amit fizetnünk kell érte, már persze ha valóban szükségünk van a benne rejlő lehetőségekre, és nem elégszünk meg valamilyen kevésbé ügyes, de ingyenes megoldással. A hozzáadott további alkalmazások szintén értéknövelő tényezők, a HD DVD/Blu-ray plug-in megvásárlása viszont még plusz 20 dollárnyi kiadást jelent azoknak, akik ezt a lehetőséget is szeretnék kihasználni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Bean megújult!

A Bean elsősorban azoknak való, akik a szövegszerkesztés alatt valóban szövegek...