szerző:
techline.hu

Az utóbbi tíz év egyik legjobb játéka… minden idők legnagyszerűbb...

Az utóbbi tíz év egyik legjobb játéka… minden idők legnagyszerűbb RPG-je… ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel illette a szaksajtó tavaly, a Bioware legújabb, Xbox360-ra  megjelent kalandjátékát. A hype óriási volt (és a mai napig tart), a PC-s felhasználók pedig lélegzetvisszafojtva figyelték, vajon ők is kapnak-e ebből a csodából. Több mint fél év fejlesztési idő után megérkezett a PC-s verzió is, és tény, hogy csodálatos, felülmúlhatatlan – és ellentmondásos. Nem volt még játék a piacon, ami ennyire felborzolta volna a szakértőket és a rajongókat… miért is?

A játék kiadójának, az EA-nak először az a remek ötlete támadt, hogy a PC-s verzió, a kalózkodást megelőzendő minden 10 napban azonosítani fogja magát az interneten. Ebből aztán óriási botrány lett, annek hatására a kiadó meggondolta magát: a végleges játék, már nem tíznaponta azonosít, csak egyszer, az interneten keresztül, telepítés után. (Akinek nincs netkapcsolata, az magára vessen.) Ennek ellenére viszont, egy felhasználó, csak három darab ún. telepítési jogosultságot kap, ami azt jelenti, hogy ugyanarra a PC-re, változatlan hardver-elemek esetében bármennyiszer, más gépekre, vagy ugyanazon gépre, de megváltozott hardver-környezet esetén azonban csak háromszor telepítheti fel a játékot. Annak ellenére, hogy megvette és kifizette. (ha elfogyott a három aktiválási kód, akkor telefonálhatunk az EA support-nak újabb kódokért könyörögve, jó esetben Budapestre, roszabb esetben az USA-ba).

Azonosítsd magad.. vagy tüzet nyitunk!

A Mass Effect tehát, annak ellenére, hogy nem internetes játék, internet nélkül nem települ, ráadásul annak ellenére, hogy kifizettük és hazavittük, csak háromszor telepíthetjük. Ez a másolásvédelem (DRM) nagy felzúdulást keltett,sok szakértő szerint a játék eladásaira is negatív hatással lehet (ezt most még nem tudjuk.)

A hype-től eltekintve, további ellentmondások is találhatóak a szaksajtóban: a játék konzolos verziója a „forradalmi grafikával” hódított, a fejlesztők azonban igen hamar szembesültek azzal a ténnyel, hogy a PC bizony nem játékkonzol. Bármennyire is szép a grafika egy Xbox-on, ugyanaz, vagy egy kicsit feljavított verzió még nem biztos, hogy szépen fog mutatni a mindent élesen, pixelről-pixelre megmutató PC-ken. Ez be is bizonyosodott:  a legtöbb negatív kritika a Mass Effect grafikáját illeti: meglepő módon például, a játék (illetve az alatta ketyegő Unreal3 Engine) képtelen kezelni az élsimítást, az objektumok így a játékban „szőrösek” és pixelesek. Ez konzolon még nem gond (oldalakat lehetne arról írni, hogy ez konzolon miért nem zavaró), PC-ken azonban már szembetűnő, nem is beszélve arról, hogy az utóbbi tíz évben kvázi minden játék használ élsimítást (antialiasing), szóval ez amolyan „elvárt dolog” a PC-s játékosok részéről.

Hát bizony elkélne az az élsimítás... (bit-tech.net)

A másik botrány, hogy a játék kiegészítő csomagja, (Bring Down The Sky) az Xbox-os felhasználóknak fizetős (fizetniük kell ha le akarják tölteni), a PC-s verziót használók pedig ugyanezt a kiegészítő csomagot letölthetik.. ingyen. Ennek a PC-s felhasználók nagyon örülnek, a konzolosok pedig jogosan vérben forgó szemekkel írják tele a hivatalos fórumot.

És, hogy hazai botrány is legyen: a játék mindenhol Európában június hatodikán jelenik meg (az amerikai megjelenés volt a május 28., Európában és a világ többi részén június 6.) kivéve Magyarországot (és Lengyelországot), ahol természetesen késik, nem is keveset: állítólag június 19-étől vagy 29-étől lesz kapható:-) Vagy nem… Vagy igen.. A játék honosítását és hazai forgalmazását végző CDProjekt  jelen cikk megjelenéséig nem indokolta a csúszás okát. 

És végül még egy érdekesség: az egész világon, beleértve a spanyol és német nyelvű verziókat, a játék mindenhol „multilingual”, azaz telepítéskor választhatunk: angol hang és angol felirat, vagy angol hang és német/spanyol/akármilyen felirat. RPG játék esetében ez fontos, hiszen rengeteg dialógus található a Mass Effectben, és ha valaki előnyben részesítené az eredeti angol feliratot, akkor nem árt, ha van rá lehetősége. (főleg a magyar honosítások minőségének ismeretében, tisztelet a kivételnek). A magyar verzióban nem lesz ilyen lehetőség: magyar felirat lesz, angol hangsávval, és punktum! Rajta sem lesz a DVD-n az eredeti angol feliratokat tartalmazó fájl, ha valaki tetszését esetleg nem nyeri majd el a honosítás (mert nem bírja elviselni például, ha a „Guardian heavy armor” helyett „Védelmező nehéz-páncél”-t kell viselnie…) akkor így járt, rendelheti meg a játékot külföldről… ja, hogy akkor viszont nem működik Magyarországról az internetes aktiváció…

A hype és a botrány tehát folytatódik, ennek ellenére azonban a Mass Effect egy csodálatos játék (még élsimitás nélkül is) – az apróbb kellemetlenségektől eltekintve, mindenkinek csak ajánlani tudjuk! A CDProjekt-től és a honosítóktól pedig előre is elnézést kérünk: ha a honosítás mégis igényes és szakmai lesz, mi leszünk az elsők, aki megkövetjük magunkat! (De azért egy választható angol-nyelv opció jó lett volna…)


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Új illatú, alig használt ez az eladó szentesi 1500-as Lada

Új illatú, alig használt ez az eladó szentesi 1500-as Lada

A vérontás megállítását sürgette e pápa Urbi et Orbi üzenetében

A vérontás megállítását sürgette e pápa Urbi et Orbi üzenetében

100%-ban újrahasznosítható cipőt ad ki az Adidas, ragasztót sem használtak

100%-ban újrahasznosítható cipőt ad ki az Adidas, ragasztót sem használtak

Kitiltaná a Reuterst Oroszországból az állami olajvállalat

Kitiltaná a Reuterst Oroszországból az állami olajvállalat

Egy „szellemileg is tisztán tartott” kulthely, amely „sziget az általános tahóságban”

Egy „szellemileg is tisztán tartott” kulthely, amely „sziget az általános tahóságban”

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége